Proiectul Euroscola – tineri călărăşeni într-un manifest pentru egalitate

1314În perioada 11 mai – 10 octombrie 2016, Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” din Călăraşi desfăşoară o serie de activitaţi tematice în cadrul concursului national Euroscola, competiţie patronată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi de Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice. Cea de a noua ediţie a concursului Euroscola se derulează sub tema: ”Criza refugiaţilor într-o Europă  a valorilor”.

Elevii din echipa Euroscola 2016 au pregătit o piesă de teatru intitulată “Familii la răscruce (Fraţi în drepturi)”. Piesa dezvăluie poveştile a două familii – una din România şi una din Siria. Acţiunea aduce în lumină tablouri din viaţa cotidiană a personajelor, zugrăvind călătoria anevoiasă a refugiaţilor către Europa, intregarea lor şi modul în care aceştia relaţionează cu o familie din România. Sunt reliefate tradiţii ale ambelor culturi, concluzia piesei fiind aceea că, în ciuda diferenţelor sociale si religioase, oamenii pot convieţui, găsind, în final, valori comune.

Spectacolul a fost pus în scenă şi va fi prezentat publicului călărăşean la Sala “Barbu Ştirbei”. Atât scenariul cât si regia, costumele, decorul şi interpretarea au  fost realizate exclusiv de către elevii Colegiului Naţional “Barbu Ştirbei”, îndrumaţi de actorul şi regizorul Ştefan Niţu.

Pe lângă piesa de teatru, proiectul urmăreşte şi realizarea unor ateliere tematice de informare si formare în şcolile partenere, menite să releve informaţii corecte, eliberate de idei preconcepute, referitoare la criza refugiaţilor şi la valorile europene. Totodată, vom realiza un sondaj pentru a afla modul  în care  cetăţenii calaraseni privesc acceptarea refugiaţilor în România; de asemenea, au fost consultaţi elevii care studiază sau care doresc  să studieze in străinătate, cu privire la  aşteptările pe care le au faţă de sistemul de învăţământ şi de incluziunea socială din alte ţări. Pentru perioada următoare se pregătesc de asemenea interviuri cu migranţi, precum şi o conferinţă cu tema “Migraţie, Cetăţenie şi Demografie”.

Participanţii s-au implicat într-o amplă activitate de cercetare şi documentare astfel încât, dacă la început nu aveau cunoştinţe despre situaţia refugiaţilor, pe parcursul proiectului au descoperit o cultură diferită şi în acelaşi timp oameni care, asemenea nouă, au nevoie de pace şi de libertate în ţara lor.

    Cristiana Ion, clasa a IX-a B

Echipa proiectului Euroscola 2016

Colegiul National “Barbu Stirbei” Calarasi

http://euroscola2016.cnbs.ro/

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Ioan Gyuri Pascu, popas în drumul vieţii sale, prin Călăraşi

lun sept. 26 , 2016
L-am cunoscut pe Ioan Gyuri Pascu printr-o prietena comună – Ada. Cred ca era 1988, toamna (ar putea fi si o gluma, in stilul dumnealui, dar nu este). Maestrul era pe vremea aceea profesor de limba romana (probabil şi spaniolă) la Ulmu. Domnul Cătălin Mireuţă era inginer constructor la o […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!