Primăria Cuza-Vodă continuă investițiile în infrastructura de drum și educație

Print Friendly, PDF & Email

Comuna Cuza-Vodă continuă să fie în topul localităților din județ, cu multe proiecte în implementare sau aflate în stadiul de clarificări, ceea ce înseamnă că până la momentul semnării, acestora din urmă, nu mai este mult timp.

Aflat la un an de la preluarea mandatului, tânărul primar Marius Cojocaru ne-a demonstrat că are cu ce investiții să se mândrească, în doar 365 de zile de când conduce Primăria comunei Cuza-Vodă. Un alt semn bun este acela că autosuficiența este departe de  fi instalată la conducerea primăriei, pentru că, în propria evaluare, primarul Cojocaru spune fără să stea prea mult pe gânduri: ,,Se putea și mai bine!”.

“Când am venit, am găsit o primărie cu acte rămase în urmă, pentru că, pentru a putea depune proiecte aveam nevoie de cărți funciare pentru fiecare clădire, fiecare stradă, islaz, tot ce înseamnă teren public și privat. Ne-a luat destul de mult timp pentru a face cărțile funciare, dar am reușit să depunem, până acum, 11 proiecte.

La 5 proiecte depuse ni s-au cerut lămuriri, documente suplimentare, pentru două Cămine Culturale (Călărașii Vechi și Cuza-Vodă), unde au făcut o verificare cei de la AFIR, la grădinița de la Cuza-Vodă, aceste proiecte având valoarea de 500.000 de euro fiecare și avem a treia etapă de canalizare, la Călărașii Vechi. Am mai depus un proiect transfrontalier, pentru infrastructura rutieră, de 8 milioane de euro, Unitatea Adminitrstiv-Teritorială Cuza-Vodă fiind lider de proiect, cu suma de 4,5 milioane de euro și 3,5 milioane de euro vor fi pentru Primăria Sitovo, Bulgaria. În toată comuna, vor fi făcuți 14,5 km de drum, trotuare și rigole betonate, inclusiv podețele pentru intrarea în curțile oamenilor.

Mai avem depuse pe PNDL și pe AFIR proiecte pentru infrastructura rutieră, iar pe transfrontalier am trecut ce ar mai fi de executat la drumuri. La Călărașii Vechi va fi ceva de așteptat, pentru că vom face mai întâi canalizarea și apoi asfaltăm drumurile. De altfel, la întâlnirea reprezentanților Guvernului cu cei din ACOR (Asociatia Comunelor din România), ni s-a explicat că bani pentru asfaltare nu se mai dau, decât dacă există apă și canalizare. Mai avem un proiect depus pentru drumuri agricole, unde ni s-au cerut clarificări și sperăm să semnăm proiectul.

Vineri, 16 iunie, vrem să depunem pe o altă măsură de finanțare, pentru anveloparea a 5 clădiri.

Vrem să construim o primărie nouă

Ne propunem să depunem un proiect, pe o sursă care finanțează construcția de clădiri, pentru că ne dorim o nouă primărie. Pentru locul unde va fi ridicat noul sediu avem două variante: de a cumpăra un teren lângă Căminul Cultural de la Cuza-Vodă și suntem în negocieri cu persoana care îl deține sau putem construi pe terenul nostru, lângă stadionul din Cuza-Vodă. După ce ne iese cartea funciară putem demara procedurile.

Actualul sediu al primăriei va rămâne pentru Poliția Locală. Clădirea este inclusă, acum, într-un program de anvelopare, alături de școala veche, de la Ceacu, grădinița și școala de la Cuza-Vodă, inclusiv clădirea Dispensarului. Acest proiect de anvelopare și recompartimentare clădiri vrem să îl depunem până în luna octombrie.  La Primărie suntem deficitari, acum, în ceea ce privește locurile de parcare, mașinile sunt oprite pe partea carosabilă și nu este în regulă acest lucru.

Într-un an, am făcut economii mari la activitatea de pietruire a drumurilor

Când am venit, acum un an, am găsit o primărie cu utilaje care nu funcționau, acum sunt toate reparate, am mai cumpărat un tractor pentru că nu ne puteam desfășura activitățile, am luat o vidanjă nouă, iar acum dorim să cumpărăm un greder, pentru a ne face străzile pe cont propriu.

Am pietruit, anul trecut, 7 km de drum, în regim propriu, acum avem pe stoc 1300 de tone de piatră și vrem să mai cumpărăm peste 1000 de tone de piatră, iar atunci când avem utilajul să îl punem în funcțiune. Dacă este să facem o comparație cât pietruiam cu o societate și cât am pietruit noi, în regim propriu, pot spune că am economisit foarte mulți bani. Anul trecut am cheltuit doar 200.000 de RON pentru a pietrui 7 km de drum. Pentru a înțelege economia făcută, 1 km de drum pietruit înseamnă 110.000 de RON, fără TVA, plătiți la o firmă, la care adăugăm carburantul 30.000 de lei, plus salariile oamenilor. Este incomparabil costul pentru pietruire în regim propriu și cel plătit la o firmă. Vrem să venim cu un nou strat de piatră, dar așteptăm și rezultatul proiectelor depuse, pentru a nu pietrui o stradă, pe care mai apoi o vom asfalta.

Cu autogrederul pe care îl vom achiziționa vom putea să toaletăm drumurile agricole, pentru fermieri, iar pe timp de iarnă îl putem folosi la deszăpezitul străzilor.

La Parlamentul European am discutat despre noul mod de finanțare al proiectelor, din 2020

Am mers la Bruxelles, alături de alți colegi din județ, și mi-a plăcut foarte mult la Parlamentul European ședința pe care a ținut-o doamna Adina Vălean, împreună cu domnul Daniel Buda. Ca o concluzie, pentru următoarea etapă de finanțare, din 2020, viitorul nostru, al primăriilor, dar și al întreprinzătorilor, va fi crearea de asociații, pentru a putea să obținem bani pentru dezvoltare. După 2020, fără aceste asociații nu vom mai putea accesa fonduri europene. Ar trebui să ne facem temele de pe acum și sfatul pentru colegii mei este să depunem cât mai multe proiecte până în 2020, pentru a absorbi toți banii care ne sunt necesari.

Ca o concluzie, pentru primul an de mandat…este că se putea și mai bine. Sper să câștigăm cât mai multe proiecte. Cuza-Vodă este aproape de Călărași, avem potențial, dar ne trebuie infrastructură pentru a atrage investitori, pentru a crea locuri de muncă și pentru a trăi decent.

Cetățenilor le transmit că nu o să îi dezamăgesc, fac tot ce îmi stă în putință ca să demarăm toate lucrările necesare, pentru comuna noastră și nevoile lor și îmi doresc să fim un pic mai curați și mai educați, pentru binele localității în care trăim!”

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Organizația Județeană a PSD Călărași a decis susținerea tuturor deciziilor legate de Sorin Grindeanu

vin iun. 16 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Organizația Județeană a PSD Călărași a decis în unanimitate susținerea tuturor deciziilor legate de domnul Sorin Grindeanu din ședința CExN ce a avut loc zilele trecute. Astfel, parlamentarii călărășeni au fost mandatați pentru susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu, moțiune ce urmează a […]