Primar Vasilica Dobrescu: Întotdeauna am simțit că fac parte din ,,partidul” Comuna Radovanu

A intrat în cel de-al 13-lea an de organizare a bunului mers al localității Radovanu, singura doamnă primar a județului Călărași, Vasilica Dobrescu, care consideră că este un an norocos, pentru că, având de partea sa locuitorii comunei care au votat-o pentru a obține cel de-al patrulea mandat de primar, își poate continua proiectele dezvoltate, în timp.
Nu îi place să vorbească la singular, ci de fiecare dată pune accent pe importanța echipei, fie că este vorba de deciziile luate în Consiliul Local, fie de activitatea desfășurată împreună cu aparatul propriu al primăriei. Experiența în funcție o ajută să identifice foarte repede problemele comunității, dar și deciziile care trebuie luate fără întârziere.
Doamna primar Vasilica Dobrescu a pus accentul pe problemele anului 2020, care nu au făcut-o să micșoreze ritmul de lucru, ci doar i-a oferit timp să organizeze următoarele proiecte pentru dezvoltarea comunei Radovanu.

Cum a fost anul 2020 pentru comuna Radovanu?
Vasilica Dobrescu: A fost un an greu, din toate punctele de vedere, pentru că pandemia și-a pus o amprentă serioasă asupra vieții noastre cotidiene și a încasărilor, dacă analizăm din punct de vedere financiar. Amânările privind achitarea dărilor fiscale au generat incoveniente pentru toate autoritățile publice locale, nu doar pentru comuna noastră. A trebuit să facem față tuturor cerințelor, iar accesul către fonduri a fost oarecum greoi. Am reușit, totuși, să depunem la Compania Națională de Investiții (CNI) documentații în vederea aprobării finanțării pentru 26 de km de drumuri, extindere canalizare și sală de sport.
Comuna Radovanu, în momentul acesta, a încheiat alimentarea cu apă și avem și o particularitate, în sensul că apa care va fi distribuită către populație va fi apă de izvor. Au fost captate izvoare naturale, cu o calitate excepțională a apei, care va suporta un tratament destul de ușor, mai exact o clorinare care să asigure dezinfectarea rețelei și s-a făcut branșarea întregii comunități la această rețea. Am preluat o parte din rețeaua de apă, prima investiție ,,Înființare alimentare cu apă”, care însemna gospodăria de apă cu un rezervor și rețeaua în sine, urmând să preluăm extinderea cu toate branșamentele și cel de-al doilea rezervor, iar canalizarea, care este recepționată pe cei 28 de km și care include și stația de epurare, beneficiază în acest an de racorduri din fonduri proprii, pe două contracte: unul încheiat în 2020 și celălalt în 2021, pentru a pune în funcțiune și stația de canalizare, necesară comunității. Ne-am dorit ca lucrările de canalizare să fie încheiate înainte de a turna stratul de asfalt, iar zilele trecute ni s-a comunicat de către CNI, că suntem pe lista de sinteză cu proiectele depuse anul trecut: canalizare și sală de sport.

Ce proiecte încheiate aveți?
Vasilica Dobrescu: În afară de proiectul privind alimentarea cu apă și canalizare, cu tot ce s-a făcut în prima etapă, am încheiat modernizarea școlii Radovanu, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Nu a fost dată încă în folosință, pentru că am dorit să fie încheiată și dotarea școlii, astfel încât cei 240 de elevi să beneficieze de această unitate școlară modernă, în toamnă. Alt proiect încheiat este cel de extidendere și modernizare a dispensarului din localitate, care a fost dat deja în folosință. Pentru că implică atât aspectul, cât și utilitatea lucrării executate, am dezamăgiri legate de proiectul derulat de Consiliul Județean, pe DJ 411. Atunci când s-a structurat această investiție, Radovanu beneficia de rigole betonate, care au fost scoase din execuție, acum fiind prevăzute șanțuri de pământ, iar zona noastră, care are un exces de umiditate, fiind străjuită de la est la vest de un deal, este nepotrivit și în dezavantajul locuitorilor. De asemenea, avem 16 cișmele, iar unele sunt chiar pe drumul județean și nici măcar pentru aceste tronsoane nu se execută rigolele betonate. Primul strat de asfalt a fost refăcut aproape în totalitate pe tronsonul Valea Popii-Chirnogi, iar acum se lucrează pentru a se pune al doilea strat. Această investiție trebuia să fie adecvată vremurilor pe care le trăim, în sensul că era nevoie de rigole betonate, care ar fi dat nu numai rezistență investiției, dar ar fi fost și o lucrare modernă, la nivelul cerințelor actuale. Este o investiție care a fost foarte mult așteptată, pentru că între localitățile Radovanu și Crivăț erau câțiva km de drum pietruit, iar lucrarea este încă în derulare. Așteptăm finalizarea acestui proiect, pentru a putea face și noi, primăria, aleile pietonale. Avem în vedere accesarea de fonduri și pentru o pistă de biciclete, pentru a rezolva și problema zonei de trotuar care va rămâne nemodernizat.
Am făcut, din nou, ridicările topo în toată localitatea, ca să putem definitiva aceste proiecte, canalizarea și drumurile. Suntem, totodată, parteneri într-o asociere cu Căscioarele și Șoldanu pentru aducțiunea de gaze naturale. Am achiziționat studiile de fezabilitate și rămâne să vedem care sunt cele mai viabile soluții.

Cum veți susține finanțarea sau cofinanțarea investițiilor pe care le-ați menționat?
Vasilica Dobrescu: Din fondurile noastre s-au alocat bani pentru unele branșamente privind extinderea rețelei de apă și pentru toate racordările care se execută acum. Primăria Radovanu a plecat cu o sumă în excedent și așa am putut să pornim aceste proiecte pe care le finanțăm din fonduri proprii, pe cele 4 proiecte: două pe racorduri, pe extindere apă și alei pietonale, reușim să facem reparații la drumurile din extravilan și suntem la zi cu toată problematica existentă în localitatea noastră, astfel că nu avem probleme deosebite.
Ca o nemulțumire, pe care bănuiesc că o au și alți primari, este aceea că structurile Ministerului de Interne, prin posturile de poliție, sunt aproape inexistente în localitățile rurale. Nu există o echipă care să asigure urgența pe 112, ci angajații posturilor de poliție asigură – prin rotație – aceste urgențe și beneficiază de libere după serviciul de noapte, comuna rămânând fără un agent de poliție, pe timp de zi.
Avem, însă, la nivelul comunei un serviciu de poliție locală, dar menționez că beneficiem și de supraveghere video în localitate, începând de anul trecut.

Pentru că suntem în plină campanie de vaccinare, cum s-au implicat medicii de familie în procesul de vaccinare a locuitorilor, împortiva virusului Covid-19?

Vasilica Dobrescu: În comuna noastră a început vaccinarea prin cele două cabinete medicale, cu vaccinul Johnson and Johnson, fiecare cabinet având 100 de vaccinuri primite de la DSP Călărași, dar care încă nu au fost consumate, pentru că interesul pentru vaccinare este scăzut, după relaxarea măsurilor, dar și pentru că în comună nu s-au mai înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Privind spre rezultatele pe care le înregistrăm la nivel de țară, cu o incidență scăzută a îmbolnăvirilor, sperăm ca locuitorii comunei noastre să înțeleagă că numai astfel, printr-un număr cât mai mare de persoane vaccinate, putem să stopăm acest virus.

Transparența deciziilor luate în ședințele de Consiliu Local există în comuna Radovanu, prin transmiterea în direct, pe rețelele de socializare, a acestora. Cum a fost primită de cetățeni această idee?
Vasilica Dobrescu: Am dorit să dăm dovadă de transparență, prin transmiterea în direct a ședințelor de Consiliu Local. Acum oamenii sunt informați și am văzut un interes ridicat pentru a afla ce se întâmplă în localitatea lor, ce hotărâri se iau. Din păcate, pentru unii este o mare dezamăgire atunci când văd consilieri locali care nu explică de ce dau vot negativ unor proiecte, nu vin cu argumente sau amendamente pentru a îmbunătăți hotărârea pe care o resping pur și simplu. Până la urmă, noi suntem reprezentanții comunității și, împreună cu aparatul propriu al primarului, consilierii locali au o singură misiune, de a respecta jurământul depus: ,,Jur să apăr interesele comunei Radovanu! Așa să-mi ajute Dumnezeu!” Ori dacă nu ești de acord cu proiectul de gaze sau vrei să dai apa unui operator zonal, sigur nu acționezi în interesul comunei Radovanu. Când depui plângeri penale, doar pentru că nu ai reușit să ajungi primar, lucrurile acestea nu sunt în beneficiul localității. Din păcate, în comuna Radovanu, a existat mereu o frână pusă de cei ce au fost în opoziție, lipsind maturitatea de a trece peste eșecul electoral și neavând dorința de a construi pentru comunitate.
Pe această cale, doresc să le transmit locuitorilor comunei Radovanu, că prin votul dat de ei pentru cel de-al patrulea mandat, au demonstrat că au vrut să le fiu primar în continuare, că au crezut în mine și le mulțumesc pentru acest lucru! La rândul meu, îi asigur că, zi de zi, fac cu multă dăruire această muncă, de parcă aș fi la începutul primului mandat. M-am simțit onorată, întotdeauna, de această funcție și, până în ultima zi a mea ca primar, voi fi în slujba lor cu adevărat, cu tot sufletul, pentru că întotdeauna am simțit că fac parte din ,,partidul” comuna Radovanu.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

În atenţia absolvenţilor promoţiei 2021

Dum iun. 13 , 2021
AJOFM Călărași reamintește absolvenților instituţiilor de învăţământ, faptul că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele agențiilor pentru ocuparea forţei de muncă pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă. Precizăm că înregistrarea ca persoană […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!