Toamna aceasta, primăria comunei Borcea nu doar a numărat proiectele pe care le are pregătite pentru finanțare, ci le-a și depus acolo unde axele de finanțare permit acest lucru. Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă ne-a declarat că proiectele au fost sau urmează să fie depuse acolo unde condițiile de finanțare sunt mai accesibile, dar și unde este deja deschisă finanțarea.
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă: ,,Avem un proiect deja aprobat , a ieșit inclusiv Ordinul de ministru și urmează să ținem licitația publică pentru proiectul ,,Sala de Sport în comuna Borcea”. Acesta este derulat prin CNI și sper ca în cel mai scurt timp cu putință să putem începe lucrările de construcție, deoarece avem fondurile necesare.
Proiectul ,,Cămin Cultural din satul Pietroiu”, finanțat tot prin CNI, se află într-un stadiu mai avansat, de selecție de oferte și sper ca în primăvară să înceapă lucrările. Pe fonduri europene am depus proiectul ,,Modernizare drum agricol în comuna Borcea” și am ales un drum agricol destul de important pentru comunitatea noastră, care deservește 100.000 de ha. Am reușit să atingem și un punctaj foarte bun cu el, pentru că ne-am încadrat în cererile trecute în ghidul solicitantului. L-am depus și așteptăm să intrăm în linie dreaptă și cu acest drum agricol. Prin acest proiect va fi legat un drum județean de un drum național, mai exact DN 3B, din zona fostului CAP, cu DJ 308 A.
Seria proiectelor depuse de către Primăria Comunei Borcea continuă și pe Programul Național de Investiţii Anghel Saligny, unde au apărut normele și sunt mai multe axe pe care ne putem încadra, precum: modernizare de drumuri, unde am și depus proiectul pentru modernizare șanțuri de captare ape pluviale. Și pentru gaze naturale vom depune proiectul care este finalizat, în speranța că vor fi condiții mai bune de acordare a fondurilor și mai scăzută contribuția unităților administrativ teritoriale. Noi avem proiectele scrise pentru tot ce am enumerat mai devreme și din cauza faptului că pe fonduri europene este legislația greoaie și necesită timp, iar proiectele bat pasul pe loc. Și mă refer aici, în special, la proiectul pentru introducerea gazelor naturale în comuna Borcea, a cărui finanțare întârzie, însă mai este un aspect important și deloc neglijabil, acela că la finanțarea pe fonduri europene suntem obligați să suportăm TVA-ul. Ceea ce ar însemna un cost foarte ridicat, cofinanțarea, plus TVA-ul, ne-ar duce la bugetul Primăriei Borcea pe aproape 2 ani de zile.
Sperăm să fie condiții mai bune prin programul Anghel Saligny, dar încă nu au apărut normele pentru această axă. Nu am vrea să fim nevoiți să apelăm la împrumuturi la bănci, cum au făcut alte primării, pentru cofinanțarea proiectelor. Dar proiectul cu introducerea gazelor naturale în comună rămâne provocarea pe care vreau să o realizez, oricât de grei ar fi pașii în atingerea acestui obiectiv. Am promis și m-am ținut de cuvânt, până acum, și asta voi face în continuare. Avem 37 de avize luate pentru gazele naturale, certificat de urbanism, Studiul de Fezabilitate (SF) şi Documentaţia de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI), precum și avizul Transgazului cu soluția favorabilă.
Conform datelor oficiale, Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” conţine credite de angajament pentru perioada 2021-2028 în valoare de 50 de miliarde de lei. Finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat.
Continuă investiția în proiectele care țin de reabilitarea infrastructurii locale
Pe lângă aceste proiecte mari, ne-am ocupat și de cele ale comunității, cum ar fi reabilitarea corpurilor de școală, astfel încât copiii să aibă condițiile cele mai bune. Vrem să reabilităm și Dispensarul, mai exact intrarea din curte să fie adaptată pentru o sală de așteptare, deoarece din cauza pandemiei de COVID-19, medicii nu mai permit accesul multor persoane în incinta clădirii.
Vine și perioada depunerii dosarelor pentru încălzirea locuințelor, plafonul este mai mare decât anul trecut și cred că vom avea mai multe cereri, în acest an. În ultimii ani, am avut maxim 100 de cereri, iar numărul lor a scăzut de la aproape 800, din cauza normelor care au devenit, de-a lungul anilor, mult mai stricte. Noi suntem pregătiți să facem față cererilor care vor veni din partea cetățenilor, avem amenajat și spațiul de verificare pentru certificatele verzi ale cetățenilor care vin la primărie, dar și pentru cei nevaccinați suntem organizați pentru a le putea oferi informațiile sau actele de care au nevoie”, ne-a declarat primarul comunei Borcea, Aniel Nedelcu Pațurcă.