Peste 4.800 de pompieri vor fi la datorie, pe timpul minivacanţei de 1 Decembrie

Print Friendly, PDF & Email

pompieriPeste 4.800 de pompieri cu aproximativ 1.100 de mijloace tehnice vor fi la datorie pe timpul minivacanţei de 1 Decembrie, iar alţi 9.500 sunt pregătiţi să intervină, pentru asigurarea misiunilor destinate protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.

Premergător minivacanţei de 1 Decembrie, inspectorii de prevenire au desfăşurat, la nivel naţional,  activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la operatori economici care organizează activități cu aflux mare de persoane, respectiv la unitățile de cazare unde sunt așteptați numeroși turiști.

Pe lângă identificarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii noştri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită utilizatorilor.

Astfel, pompierii au executat 547 controale la structuri de primire turistice (pensiuni agroturistice, cabane montane, hoteluri, moteluri) și la spațiile de alimentație publică și divertisment pe care acestea le dețin, în urma cărora au fost constatate 1.882 deficienţe, dintre care 376 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 1.474 sancţiuni contravenţionale (1.083 avertismente şi 391 amenzi contravenţionale), în cuantum de 478.200 RON.

De asemenea, pentru consolidarea climatului preventiv, personalul specializat a derulat peste 500 misiuni de recunoaștere la categoriile de obiective pentru care sunt preconizate evenimente cu public numeros și la cele des frecventate în această perioadă.

Având în vedere că în această perioadă majoritatea cetăţenilor aleg să-și petreacă timpul liber în zonele turistice, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte principalele reguli de prevenire a incendiilor la unităţile de cazare:

  • Solicitarea informaţiilor în ceea ce priveşte dotarea structurii de cazare turistică cu mijloace de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, hidranţi interiori, detectoare de fum);
  • Studierea planului de evacuare în caz de incendiu existent pe partea interioară a uşilor camerelor de cazare;
  • Identificarea traseelor de evacuare, precum şi a eventualelor butoane manuale de semnalizare a incendiilor;
  • Informarea personalului existent la recepţii atunci când se identifică blocarea căilor de evacuare sau depozitarea necorespunzătoare a materialelor combustibile;
  • Interzicerea utilizării instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii. În situaţia identificării deficienţelor în acest sens, se va anunţa, imediat, administraţia unităţii de cazare;
  • Respectarea interdicţiei privind fumatul şi utilizarea focul deschis; scrumul şi resturile de ţigări se vor arunca în locuri special amenajate.

Pentru gestionarea, cu promptitudine şi eficienţă, a situaţiilor de urgenţă care pot apărea în această perioadă, peste 4.800 de pompieri salvatori, cu 1.100 mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină, iar alţi 9.500 vor asigură rezerva de personal, în caz de nevoie.

În scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranţa comunităţii, echipajele serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă vor asigura sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei în cazul manifestărilor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

De asemenea, în cazul apariţiei efectelor cu impact asupra comunităţii, grupele operative la nivelul judeţelor vor fi activate în sistem integrat, cu reprezentanţi din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu cei aflați în componența autorităţilor şi instituţiilor implicate în managementul tipurilor de risc specifice.

Totodată, pentru răspunsul la eventuale urgenţe medicale, la nivel naţional vor fi disponibile 260 de echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor medical calificat, peste 30 de unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care șapte cu specific neonatologic) şi peste 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Menţinerea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate permanent în sprijinul şi pentru cetăţean.

SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Călărășenii sunt așteptați la manifestările dedicate zilei de 1 decembrie

mie nov. 30 , 2016
Primăria Municipiului Călărași organizează, în data de 1 Decembrie 2016, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor, din Piața Orizont, acțiuni specifice acestei zile. Astfel, călărășenii, alături de autorități publice locale și județene, cadre militare active și în rezervă, precum și veterani de război, sunt așteptați să ia parte la […]