Luni, 5 decembrie, pe scena sălii de spectacole ,,Barbu Ştirbei a avut loc spectacolul “Întotdeauna, împreună”, dedicat Zilei Internaţionale de Solidaritate cu Persoana cu Deficienţe ce este aniversată, an de an, pe data de 3 decembrie.
49 de copii cu Cerinţe Educaţionale Speciale(CES)de la clasele de invatamînt special din cadrul Şcolii Gimnaziale Carol 1 au evoluat pe scenă, demonstrând în faţa celor prezenţi, talentul, abnegaţia şi perseverenţa. Alături de ei au prezentat momente artistice deosebite şi elevii voluntari de la unităţile şcolare din Călăraşi: Școala Gimnazială ”Mihai Viteazu”; Colegiul Economic; Colegiul Național ” Barbu Știrbei”, Școala Gimnazială ”Florența Albu ”, Vâlcelele.
Pentru câteva momente, scena Centrului Cultural Judeţean a fost inundată de frenezia dansului, poeziei, cântecului, colindelor şi obiceiurilor de Crăciun.
Prof. psihopedagog Dorina Petcu de la clasele de învăţământ special intregrat din cadrul Şcolii Gimnaziale Carol 1 din Călăraşi, iniţiatorul şi coordonatorul acestui inedit eveniment a ţinut să aducă în atenţie importanţa Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi şi să aducă mulţumiri tuturor celor care au fost alături de copiii cu CES la această manifestare dedicată lor.
“Vă mulțumesc că ați ales astăzi să fiți prezenți la Spectacolul “Întotdeauna împreună”, care marchează însemnatatea zilei de 3 decembrie -Ziua internațională de solidaritate cu persoana cu deficiențe.Astăzi sărbătorim solidaritatea și pe toti aceia care au ales să facă ceva pentru persoanele aflate în dificultate, pentru cei ce au făcut și le fac lumea mai bună.
Solidaritatea este o formă de manifestare a empatiei, o dimensiune emoţională, respectiv este capacitatea umana de a rezona cu ceilalți.Copilul este o adevarată minune , fiecare familie asteaptă cu mare bucurie să se întregească în acest fel familia, este punctul de echilibru și puntea către implinire. Oamenii îşi fac planuri, îşi imaginează cum ar fi viața lor și asteaptă cu mare bucurie momentul venirii pe lume a copilului. Îmi permiteți sa fac o comparație. Poate fi asemănător cu pregătirea pentru o călătorie mult visată. Oamenii își stabilesc o perioadă, programează bilet, fac pregătiri , planificări , ….însă , din motive, total necunoscute, familia se trezește într-o altă gară, într-o alta destinaţie, decât cea așteptată , într-o alta țară și…fără posibilitate de întoarcere. Sunt de-acum puși într-o situaţie, complet nouă, necunoscută lor. Nu cunosc limba să poată comunica, nici obiceiurile , …. Totul e nou , dureros și dificil. Acesta e situaţia părinţilor care au copii cu deficiențe. Ce e de făcut ? Se găsesc în fața multor necunoscute. Caută mecanisme să se poată adapta la situația nouă cu care se confruntă, dar, mai presus, de orice, au nevoie de solidaritatea celorlalţi : de acceptare , sprijin , înțelegere și de crearea pârghiilor necesare pentru asigurarea egalității de şanse, incluziune școlară și socială, atât de importante pentru conturarea personalității în integritatea sa.
Acceptarea , dăruirea, întelegerea, sprijinul și iubirea sunt cele mai importante lucruri pe care oamenii le pot dărui unul altuia.
A fi solidar înseamna în aceași măsură a dărui și a primi, pentru că dăruirea dezinteresată aduce bucurie și pace sufletească.
Să învăţăm să facem asta în fiecare zi, iar Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi este una potrivită să începem acest demers!
Mulțumim și transmitem gânduri alese pentru faptul că au răspuns invitației de a ne fi alături și cu această ocazie d-lui primar Daniel Drăgulin, d-lui prefect George Iacob, d-nei inspecor general adjunct Caraion Steluta, d-nei inspector pentru învățământ special Corina Nicoleta Magearu, d-lui director al Gimnaziului ”Carol I ” prof. Neață Marin, d-nei director adjunct a Școlii Gimnaziale ”Carol I” Călărași prof. Margarit Otilia.
Această susținere din suflet este punctul de echilibru de care avem nevoie !
Adresăm mulțumiri și aprecieri : d-nei invățătoare Gina Staicu-Școala Gimnazială ”Mihai Viteazu” Călărași, d-nei învățătoare Toneanu Camelia -Școala nr.7, d-nei profesor Marinescu Elena -Colegiul Economic Călărași, părintelui nostru spiritual – preotului Achim Vergil, elevilor voluntari de la: Colegiul Național ” Barbu Știrbei”, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, Colegiul Economic Călărași, Școala Gimnazială ”Florența Albu ” Vâlcelele.”, a precizat prof. psihopedagog Dorina Petcu.
Reuşita acestui eveniment s-a datorat implicării cadrelor didactice din învățământul special: Lupu Simona, Agapi Aurora, Andrei Mihaela, Grigoruță Anamaria, Domnica Geanina, Florea Mirela, Brașoveanu Cristina , Drăgan Antoanela, Florea Oana, Bordea Margareta, Sandu Marcela, Postolache Mariana, Vicu Nadia, Catrangiu Dan , Parpalea Angelica, Florea Elena, Anton Elena ,Nicolae Carmen Daniela.
Spectacolul “Întodeauna, Împreună “ a fost o manifestare de excepţie, deoarece este rodul unei colaborări susţinute între cadrele didactice de la clasele de învăţământ special, părinţi şi elevi.