Întâlnire transnațională organizată de ADR Sud Muntenia

Print Friendly, PDF & Email

În perioada 5 – 6 octombrie, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a organizat, în calitate de partener, cea de-a patra Întâlnire transnațională a Comitetului de coordonare a proiectului UpGradeSME – „Îmbunătățirea instrumentelor de politici pentru susținerea performanțelor IMM-urilor inovative”.

În prima zi a avut loc un seminar de transfer de experiență și bune practici între reprezentanții consorțiului proiectului UpGradeSME, finanțat din programul INTERREG Europe. Evenimentul, găzduit de Consiliul Județean Argeș, a avut ca scop îmbunătățirea politicilor în domeniul internaționalizării IMM-urilor din regiunile și țările partenere, prin intermediul transferului de cunoștințe și bune practici, în vederea creșterii competitivității firmelor.

Lucrările seminarului au fost deschise de domnul Constantin Dan Manu, președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia și al Consiliului Județean Argeș, care a vorbit despre importanța accesării fondurilor europene, datorită plusvalorii pe care o aduce obiectivelor de dezvoltare economico-sociale ale comunităților locale.

„Despre județul Argeș, pe care îl reprezint, îmi place să spun că este o Românie mai mică, pentru că îmbină, cu excepția Mării Negre, toate formele de relief. Argeș este județul care a avut primele capitale ale Țării Române și, totodată, care a deținut prima mitropolie a Țării Românești. Datorită potențialului de dezvoltare atât de variat pe care îl are județul Argeș, este o provocare pentru noi ca, prin intermediul Agenției, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional în Sud Muntenia, să realizăm proiecte europene, prin care să redăm valoarea istorică, culturală și turistică a acestei zone și să reușim să absorbim fondurile nerambursabile alocate regiunii noastre pentru acest exercițiu financiar – 2014 – 2020”, a declarat președintele Constantin Dan Manu.

Detalii despre UpGradeSME și rolul pe care Agenția îl are în implementarea acestui proiect a oferit directorul adjunct Dezvoltare și Comunicare, Daniela Traian, care a declarat următoarele: „Implicarea ADR Sud Muntenia în implementarea UpGradeSME a luat naștere ca urmare a necesității dezvoltării portofoliului propriu de proiecte și a atragerii de fonduri europene. Deoarece Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, prin care sunt prevăzute a fi finanțate activități de internationalizare ale firmelor (Axa 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 2.2 „Sprijinirea creării și a extinderii unor capacități avansate de dezvoltare de produse și servicii”), s-a dovedit oportună participarea Agenției ca partener în cadrul acestui proiect.”

Cu această ocazie au fost abordate teme de lucru privind managementul tehnic și financiar al proiectului UpGradeSME și, totodată, au fost prezentate modele de bună practică, discuțiile purtate fiind de tip brainstorming privind internaționalizarea IMM-urilor.

Cea de-a doua zi, 6 octombrie, a fost dedicată schimbului de experiență, fiind în acest sens organizate două vizite de studiu la Grupul Industrial de Componente din municipiul Pitești și la sediul MGC Intl Investments SRL Topoloveni, unde partenerii au avut oportunitatea de a afla istoria și modul în care s-au dezvoltat de-a lungul timpului două dintre cele mai mari firme exportatoare din regiunea Sud Muntenia în domeniile auto și, respectiv, în industria alimentară.

La această întâlnire au participat reprezentanții consorțiului proiectului UpGradeSME – șapte instituții de renume din Uniunea Europeană, respectiv – Pannon Business Network Association din Ungaria, Ministerul Economiei din Ungaria, Steinbeis – Europa – Zentrum din Germania, Fundația pentru Dezvoltarea Afacerilor Friesland din Olanda, Municipalitatea Leeuwarden din Olanda, Agenția pentru Dezvoltare Regională ADRAVE din Portugalia și Agenția pentru Dezvoltare Socio-Economică din San Sebastian, Spania.

Reamintim că Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează proiectul „UpGradeSME – Îmbunătățirea instrumentelor de politici pentru susținerea performanțelor IMM-urilor inovative”, finanțat în cadrul programului INTERREG Europe, Axa prioritară 2 – Competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 3(d) „Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare”. Proiectul, ce se derulează în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2021, are o valoare totală de 1.534.775 de euro, din care 170.900 de euro reprezintă bugetul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Vineri, 20 octombrie, Bursa locurilor de muncă, pentru absolvenții promoției 2017

mie oct. 11 , 2017
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași organizează vineri, 20 octombrie 2017, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenții Promoției 2017. Acțiunea se va desfășura începând cu ora 9.00, la sediul Primăriei Municipiului Călărași. În același interval de timp, Bursa Locurilor de Muncă va avea loc și la sediul Agenţiei […]