File de Istorie/Declanșarea Primului Război Mondial.

Pe 28 iulie, se împlinesc 103 ani de la declanșarea Primului Război Mondial.

Acest conflict s-a desfășurat în perioada 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918 și a fost numit mondial, deoarece la el au participat țări de pe toate continentele. În plus, la acest conflict au participat femeile și copiii, care au fost nevoiți să lucreze în fabricile de armament, pentru că bărbații luptau pe front.

Cauzele războiului au fost luptele dintre marile puteri pentru teritorii și formarea cele două mari alianțe: Antanta și Puterile Centrale la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Taberele războiului au fost următoarele: Puterile Centrale alcătuită din: Germania, Austro – Ungaria, Bulgaria și Imperiul otoman și Antanta alcătuită din: Rusia, Franța, România, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Grecia, SUA( 1917).

Armele utilizate în Primului Război Mondial au fost: mitraliera, tancul, avionul, submarinele și puștile. În plus, au fost folosite, pentru prima dată, arme chimice.

Strategia acestui conflict a fost următoarea: Puterile Centrale aveau, la începutul războiului, o armată mai disciplinată și mai puternică, astfel că au încercat să învingă Antanta cât mai repede.

Dacă nu reușeau, Antanta își aducea din colonii foarte mulți soldați.

În cadrul Primului Război Mondial, au existat două fronturi principale, unul în vestul Europei unde Marea Britanie și Franța se luptau cu Germania și Austro – Ungaria, iar altul în estul Europei unde Rusia se lupta tot cu Germania și Austro – Ungaria.

Pretextul războiului a fost reprezentat de asasinarea prințului moștenitor al Austro – Ungariei, Frantz Ferdinand de către un student sârb.

La 28 iunie 1914, prințul moștenitor al Austro – Ungariei,  Frantz-Ferdinand efectua o vizită oficială la Sarajevo. În timpul acestei vizite oficiale, printul austriac a fost asasinat, împreună cu soția sa, de către Gavrilo Princip, un student sârb. O lună mai târziu, la 28 iulie 1914, Austro – Ungaria declară război Serbiei, acuzată că ar fi pregătit atentatul.

La 23 iulie 1914,Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, după asasinarea prințului moștenitor al Austro- Ungariei, Frantz Ferdinand. Acest ultimatum a fost apreciat ca inacceptabil pentru Serbia – considerată responsabilă pentru această asasinare.

Cinci zile mai târziu, la 28 iulie 1914, Austro – Ungaria declară război Serbiei. Această dată este considerată începutul Primului Război Mondial.

În zilele următoare, majoritatea statelor europene au intrat în conflict fie de partea Puterilor Centrale, fie de partea Antantei.

România, sub conducerea lui Carol I își va anunța neutralitatea, care va dura 2 ani( 1914 -1916).

Puterile Centrale au atacat decisiv în vest în anul 1914, dar atacurile a fost oprite.

În toamna aceluiași an, regele Carol I a decedat, iar pe tronul României a ajuns regele Ferdinand l, nepotul său.

În 1915, Puterile Centrale au atacat decisiv și în est, au obținut unele victorii, dar Rusia a  continuat să reziste.

În această perioadă, asupra României se fac presiuni din partea ambelor tabere pentru a intra în război. Puterile Centrale ne promiteau ajutor pentru unirea cu Basarabia, iar Antanta ne promitea unirea cu Transilvania și Bucovina.

În 1916, Puterile Centrale au atacat decisiv în vest și erau foarte aproape să câștige.

Tot acum intră în război și România de partea Antantei, sub conducerea regelui Ferdinand l ( 1914 – 1927).

Puterile Centrale nu reușesc să obțină o victorie decisivă, astfel că în 1917 atacă atât în vest, cât și în est, iar Rusia cedează și capitulează, pierzând teritorii întinse. Singurul front din Europa rămâne cel din vest.

Tot în 1917 intră în război și SUA de partea Antantei , fiind nemulțumită de faptul că submarinele germane le scufundau navele.

La 11 noiembrie 1918, la Compiègne, în Franța, la ora 05.00, într-un vagon de tren a fost semnat armistițiul. La ora 11, în aceeași zi, a încetat focul și armatele au început să se retragă

România a terminat războiul de partea Antantei și a fost tratată ca țară învingătoare.

Consecințele Primului Război Mondial au fost preponderent negative, deoarece au murit cca 10  milioane de oameni și peste 22 de milioane de oameni au fost răniți. Nivelul de trai a scăzut dramatic, deoarece a scăzut numărul locurilor de muncă și nivelul salariilor.

Sute de mii de oameni au fot nevoiți să-și părăsească locuințele natale, transporturile au fost dezorganizate și au fost înregistrate importante traume psihice( din cauza pierderii celor dragi).

După conflict s-a desfășurat un Congres de pace la Paris la care au participat majoritatea statelor din Antanta și Puterile Centrale, inclusiv România. Rolul cel mai important, în cadrul Congresului, l-au avut SUA, Marea Britanie, Franța și Italia.

Congresul a avantajat țările Antantei și au fost semnate mai multe tratate de pace, cel mai important fiind cel de la Versailles cu Germania.

Tratatele au hotărât următoarele: Germania și aliații săi din Puterile Centrale plăteau o importantă despăgubire de război, Germania nu mai avea dreptul să aibă armată și flotă, trebuia să renunțe la anumite colonii și să păstreze o oarecare distanță față de granița cu Franța.

Tratatele au mai decis și desființarea a patru imperii: german, austro – ungar, otoman și rus.

În schimb, au fost create state naționale și independente.

Acestea sunt: statele baltice( Estonia, Letonia și Lituania), Polonia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria, Iugoslavia și România.

Pentru multe state tratatele au fost nefavorabile, astfel că le vor considera nedrepte: Germania și URSS. Aceste state vor să își ia revanșa, pregătindu-se pentru un nou război. La aceste două țări putem adăuga Ungaria, dar și Italia și Japonia( aceste țări doreau mai mult).

Aceste țări vor desfășura o politică revizionistă, de revizuire ( modificare) a tratatelor semnate la Congresul de la Paris.

Pentru a păstra pacea, majoritatea statelor de pe glob au înființat o alianță( organizație) numită Liga Națiunilor, care avea drept scop apărarea păcii și securitatea colectivă.

Liga Națiunilor a avut intenții bune, dar nu și-a atins scopul, pentru că nu a dispus de o armată.

Autor:Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

DJ 402 și DJ 302 vor fi reabilitate prin POR

lun iul. 31 , 2017
Joi, 3 august 2017, ora 11:00, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, va avea loc semnarea contractului de finanțare a proiectului „Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 402 tronson DN 4 – Curcani – Măriuța – limită județ Ialomița, km 0+000 – km 53+700 și DJ 302 tronson […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!