File de Istorie/Aderarea României la UNESCO

Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 27 iulie, se împlinesc 61 de ani de la aderarea României la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a fost fondată la 16 noiembrie 1945. Aceasta își are sediul în Paris, Franța, dar are și 73 de suboficii active în diverse țări ale lumii.

Constituțiaa fost adoptată de UNESCO în Conferința de la Londra din noiembrie 1945 și a fost  aplicată, începând cu 4 noiembrie 1946. Aceasta a fost adoptată de cele 20 de state fondatoare (Regatul Unit, Noua Zeelandă, Arabia Saudită, Africa de Sud, Australia, India, Mexic, Franța, Republica Dominicană, Turcia, Egipt, Norvegia, Canada, China, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Cehoslovacia, Brazilia, Liban și Grecia).

UNESCO are 195 de state membre și 9 state asociate. România este membră UNESCO din data de 27 iulie 1956.

Scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO este cea de a menține o listă de locuri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt  importante, din punct de vedere natural şi  istoric, deoarece, conservarea și salvarea lor  sunt importante pentru comunitatea mondială.

Iată locurile din România care se află sub patrimoniul UNESCO: Delta Dunării, Mânăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, așezări săsești cu biserici fortificate din Transilvania, fortărețe dacice din Munții Orăștiei, biserici de lemn din Maramureș și centrul vechi istoric din Sighișoara. Iar ca o noutate, în 2017, pe 7 iulie, au fost incluse în patrimoniul UNESCO pădurile de fag cuprinse în mai  multe  judeţe din România(Caransebeş, Suceava, Braşov, Vâlcea şi Maramureş).

Autor: Crina Elena Mihai

 

 

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Spitalul Judeţean de Urgenţă are un bloc operator modern

joi iul. 27 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Astăzi a avut loc recepția lucrărilor la blocul operator al Spitalului Județean Călărași “Dr. Pompei Samarian” situat la etajul 4 al unității spitalicești. Investițiile realizate aici au fost efectuate din fonduri proprii ale Consiliului Județean Călărași în valoare de peste 3 milioane de lei și […]