File de Istorie/25 octombrie, ziua de naştere a Regelui Mihai

Pe 25 octombrie, este ziua de naștere a Regelui Mihai I al României. Majestatea Sa împlinește, astăzi, 96 de ani.

Regele Mihai s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. Acesta este ultimul rege al României și unul dintre puținii șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fiu al principelui moștenitor Carol al II-lea și al principesei Elena, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

Majestatea Sa a domnit în două perioade. Prima domnie a avut loc în perioada 20 iulie 1927- 8 iunie 1930, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice. Întorcându-se inopinant în țară pe 6 septembrie 1930, Carol poartă negocieri cu Iuliu Maniu, căruia îi promite să renunțe la relația cu Elena Lupescu și este proclamat rege după două zile. Carol al II-lea nu și-a respectat promisiunea făcută, mai mult el o aduce pe Elena Lupescu la București și în cele din urmă o exilează pe fosta lui soție.

Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florența. Privat de o veritabilă afecțiune familială, principele Mihai a devenit din ce în ce mai închis în sine și  gânditor.

Principele Mihai a urmat cursurile unei școli organizate de tatăl său la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale. În adolescență, principele moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârsta de 16 ani a devenit sublocotenent în armata română.

La 6 septembrie 1940, Regele Carol al II-lea a fost obligat să abdice și părăsească țara, tronul revenindu-i pentru a doua oară fiului său, Mihai, acesta redevenind regele Mihai I. Pentru că regele Mihai era minor, avea doar 19 ani, țara va fi condusă de mareșalul Ion Antonescu (în aceea perioadă, o persoană devenea majoră la vârsta de 21 de ani).

În timpul războiului, Regele i-a încurajat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului, mareșalului Antonescu de a scoate România din conflict, Regele Mihai a hotărât, la 23 august 1944, arestarea lui și trecerea României alături de  aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viața a mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste.

În noiembrie 1947, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soție.

Deoarece regele Mihai I a abdicat forțat pe 30 decembrie 1947, căsătoria celor doi a avut loc în exil, în data de 10 iunie 1948, la Atena. La început, cei doi au trăit în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția. Pentru a-și câștiga existența, regele și regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

Regele Mihai și regina Ana au împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moștenitoare a României ( născută pe 26 martie 1949), Elena ( născută pe 15 noiembrie 1950), Irina ( născută pe 28 februarie 1953), Sofia ( născută pe 29 octombrie 1957) și Maria ( născută pe 13 iulie 1964).

Din anul 2004, Majestatea Sa locuiește în Elveția.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Activitatea cu publicul nu se va putea desfășura, astăzi, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor

joi oct. 26 , 2017
Din cauza unor defecțiuni de ordin tehnic la nivelul unui server central al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, joi 26 octombrie 2017, nu se vor putea desfășura activități cu publicul la nivelul serviciilor centrale si judetene. Personalul de intervenţie lucrează deja pentru rezolvarea situaţiei. Ne cerem […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!