Pe 22 iunie, se împlinesc 76 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial.
Al Doilea Război Mondial s-a declanșat la 1 septembrie 1939. Acest conflict a avut drept cauză dorința de expansiune a unor țări precum Germania, Italia, Japonia și URSS. Conflagraţia mondială a avut ca pretext ideea lui Hitler, conform căreia Germania are nevoie de un spațiu vast.
În anul 1939, când s-a declanșat războiul, țara noastră era condusă de Regele Carol al ll-lea. Acesta a decis ca România să fie neutră.
În anul 1940, România a pierdut mai multe teritorii: la 28 iunie, Uniunea Sovietica va ocupa Basarabia și Nordul Bucovinei, la 30 august 1940, prin Dictatul de la Viena, Ungaria a ocupat Nord – Vestul Transilvaniei, iar la 7 septembrie, Bulgaria a ocupat Cadrilaterul.
Practic, am pierdut o treime din populație și o treime din teritorii.
Aceste pierderi au fost puse pe seama Regelui Carol al II-lea, care a fost nevoit să abdice, la 6 septembrie același an, și să părăsească țara.
Tronul României a fost ocupat de fiul său, Regele Mihai I( a II-a domnie 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947). Pentru că Regele Mihai I era minor( avea 19 ani), țara va fii condusă de Mareșalul Ion Antonescu.
Acesta va decide să se alieze cu Germania hitleristă pentru a elibera Basarabia și Nordul Bucovinei.
La 22 iunie 1941, România se hotărăște să intre în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler, atacând URSS.
În scurt timp, armata română a reușit să elibereze Nordul Bucovinei și Basarabia.
Ion Antonescu a decis să continue războiul până la victoria finală, alături de Hitler.
Pe front, România a avut pierderi grele, în special în bătălia de la Stalingrad, astfel că liderii politici l-au rugat pe Antonescu să scoată țara din război.
Mareșalul a decis să meargă până la capăt, motivând că este militar și are onoare și că trebuie să își țină promisiunea.
Din acest motiv, la 23 august 1944, Antonescu a fost arestat la ordinul regelui Mihai. Acesta a lansat un mesaj la radio, în seara aceleiași zile, în care anunța că România a încetat războiul împotriva rușilor și a întors armele împotriva Germaniei.
La 12 septembrie 1944, România a încheiat un tratat cu URSS care ne era defavorabil. Trebuia să participăm la conflict împotriva Germaniei și să plătim importante despăgubiri de război.
Până în 1945, armata română a luptat alături de cea sovietică, dar la sfârșitul conflictul, țara noastră a fost tratată ca țară învinsă.
La sfârșitul războiul, România a recuperat Nord – Vestul Transilvaniei, însă a pierdut Nordul Bucovinei, Basarabia și Cadrilaterul.
Din păcate, în anul 1945, țara noastră va intra în sfera de influență a sovieticilor.
Autor: Crina Elena Mihai
Please enter banners and links.