File de Istorie/ Domnia lui Alexandru cel Bun

Print Friendly, PDF & Email

Pe  29 iunie, se împlinesc 617 ani de la  urcarea pe tron a lui Alexandru cel Bun.

Alexandru cel Bun a fost domnitor al Moldovei în perioada 29 iunie 1400 – 1 ianuarie 1432. Acesta este fiul lui Roman I Mușat, din a doua căsătorie cu Anastasia, din ramura Koriatovici, a dinastiei lituane a Gedyminilor.

Alexandru cel Bun a avut patru soţii: Margareta, Ana (Neacșa), Ringala, vară primară a lui Vladislav Jagello, și Marena (Marina, Maria). Printre fii lui Alexandru, care i-au succedat la conducerea Moldovei, se numără Iliaș, Ștefan al II-lea, Petru al II-lea, Bogdan al II-lea – tatăl lui Ștefan cel Mare și Petru Aron.

Domnitorul Moldovei a avut relații bune cu domnitorul Țării Românești, Mircea cel Bătrân. La începutul domniei s-a recunoscut vasal Poloniei. Pe 12 martie 1402 încheie un tratat de vasalitate cu regele Poloniei, Vladislav Jagello, care va fi reînoit în 1404, 1407 și 1411. Prin acest tratat, Alexandru a căutat să se apere de pretențiile lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, care voia să reinstaureze suzeranitatea maghiară asupra Moldovei și mai ales să controleze Chilia, punctul terminus al drumului central-european spre gurile Dunării.

Tot în 1402, Alexandru cel Bun obține recunoașterea mitropoliei de la Suceava de către Patriarhia din Constantinopol.

Alexandru i-a sprijinit pe polonezi în luptele lor cu Cavalerii Teutoni.

Între anii 1419 – 1420 respinge unele atacuri ale turcilor asupra cetăților Chilia și Cetatea Albă.

Alexandru cel Bun s-a stins pe 1 ianuarie 1432 și a fost înmormântat la Mânăstirea Bistrița. Acesta a avut una dintre cele mai lungi domnii, caracterizată printr-o perioadă de liniște și prosperitate.

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Seminar național organizat de FICE România și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călărași

vin iun. 30 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Seminarul national „Realitati româno – elvetiene -studiu comparativ intre modalitati de lucru in asistenta sociala a copilului, tanarului si familiei”, organizat in data de 29 iunie, in comuna Dragalina, de Federatia Internationala a Comunitatilor Educative FICE, in colaborare cu D.G.A.S.P.C. Calarasi si Asociatia Directorilor D.G.A.S.P.C. […]