File de Istorie/ Căsătoria regelui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino

Print Friendly, PDF & Email

Pe 31 august, se împlinesc 99 de ani de la prima căsătorie a regelui Carol al ll-lea cu Ioana Maria Valentina Lambrino.

Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi Lambrino s-a născut pe 3 octombrie 1898 la Roman și a decedat pe 27 martie 1953 la Neuilly. Aceasta a fost prima soție a principelui Carol al II-lea al României.

Zizi Lambrino a fost descendentă a unei vechi familii aristocratice, ea era fiica generalului român Constantin Lambrino și a Euphrosinei Alcaz.

În timpul Primului Război Mondial, la 27 august 1918, îmbrăcat în uniformă de ofițer rus,  Carol al II-lea a părăsit  unitatea militară de la Târgu Neamț, al cărei comandant era, și, patru zile mai târziu, a plecat la Odessa împreună cu Zizi Lambrino.

Cei doi s-au căsătorit în secret la Odesa, în Ucraina, pe 31 august 1918, în contradicție cu statutul Casei Regale. Această căsătorie a fost anulată, pe 8 ianuarie 1919, printr-o sentință controversată a Tribunalului Ilfov, dar relația dintre cei doi a continuat și ulterior s-a născut un fiu considerat ca ilegitim, Mircea Gregor Carol Lambrino.

Principele Carol a fost trimis de tatăl său, regele Ferdinand într-o călătorie în jurul lumii, pentru “a o uita” pe Zizi.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

S-a semnat planul de colaborare între Serviciul Public de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân și Jandarmeria Călărași

vin sept. 1 , 2017
Vineri, 1 septembrie 2017, a fost semnat Planul de colaborare privind gestionarea problematicii ridicate de identificarea și capturarea animalelor sălbatice, fără stăpân și insectelor periculoase pentru om pe raza municipiului Călărași între Primăria Municipiului Călărași, prin Serviciul Public de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân, și Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași. […]