File de Istorie/ Bătălia de la Waterloo

Print Friendly, PDF & Email

Pe 18 iunie, se împlinesc 202 ani de la Bătălia de la Waterloo, ce mai importantă luptă a lui Napoleon Bonaparte.

Napoleon Bonaparte s-a născut pe 15 august 1769,la Ajaccio, Corsica și a murit pe 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena, cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

Acesta și-a luat titlul de împărat al Franței în anul 1804. A domnit în două perioade: între 18 mai 1804 – 11 aprilie 1814 și între 20 martie 1815 – 22 iunie 1815.

Napoleon Bonaparte a obținut mai multe victorii pentru Franța și a luat unele măsuri pozitive, cum ar fi: creșterea numărului locurilor de muncă; creșterea nivelului de trai; instituirea unei stări de disciplină; adoptarea Codului Civil, prin care se reglementa căsătoria și divorțul;  scăderea fenomenului de corupţie.

Pe lângă măsurile pozitive, Napoleon a luat și măsuri  controversate: și-a luat titlul de împărat în anul 1804; a atacat pentru a cuceri două state: Spania și Rusia. De asemenea, a cenzurat presa.

Bătălia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815, în apropierea localității Waterloo din Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Șaptea Coaliții, aflate sub comanda ducelui de Wellington și a feldmareșalului von Blücher. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă anglo-aliaților și prusacilor, victorie ce pecetluiește practic sfârșitul Imperiului napoleonian.

După ce Împăratul Napoleon a preluat din nou puterea în martie 1815, o nouă Coaliție europeană a masat armate la granițele Franței, cu scopul de a-l înlătura. Napoleon a decis însă să treacă primul la ofensivă, atacând armata prusacă și pe cea anglo-aliată, ambele cantonate în Belgia. Astfel, au loc o serie de confruntări minore în jurul localității Charleroi și apoi bătăliile de la Ligny și Quatre Bras, ambele purtate pe data de 16 iunie 1815. Deși cele două bătălii de pe 16 iunie s-au încheiat cu victoria francezilor și au împiedicat joncțiunea anglo-aliaților și a prusacilor, ele nu au fost decisive, astfel că, la 18 iunie, pe câmpul de bătălie de la Waterloo, armata anglo-aliată și elemente semnificative din armata prusacă au putut face joncțiunea pentru a pecetlui victoria decisivă a Coaliției. În timpul bătăliei de pe 18 iunie, o treime din armata franceză, detașată tocmai pentru a împiedica sau întârzia semnificativ înaintarea prusacilor a mărșăluit într-o direcție greșită și apoi a fost reținută de un Corp de armată prusac inferior numeric la Wavre.

Ca urmare a înfrângerii catastrofale de la Waterloo, rămășițele armatei franceze, regrupate pe linia râului Sambre, sub comanda mareșalului Soult, apoi Grouchy, s-au retras în Franța, așteptând ofensiva Coaliției. Bătălia de la Waterloo a avut ca rezultat căderea definitivă a lui Napoleon, care, întors la Paris imediat după finalul bătăliei, a constatat că nu mai are susținerea Forului legislativ și, ca atare, a abdicat pe 22 iunie. Armata franceză a continuat să lupte o perioadă împotriva trupelor Coaliției, până la încheierea unui armistițiu, semnat la inițiativa ministrului de război francez, Mareșalul Davout. Odată ostilitățile încheiate, în Franța a avut loc „A doua Restaurație”, adică întoarcerea pe tron a Casei de Bourbon, prin pretendentul la Tron al Casei Regale, Ludovic al XVIII-lea.

După încheierea bătăliei de la Waterloo, Napoleon a fost prins și exilat pe insula Sfânta Elena în  același an.

Napoleon Bonaparte a încetat din viață în data de 5 mai 1821, pe insula Sfânta Elena, în exil.

Autor: CrinaElena Mihai

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Coregraful Călin Hanțiu a pus în scenă, la Călărași, „CHOPINIANA”

Dum iun. 18 , 2017
Sala „Barbu Ştirbei” a Consiliului Judeţean Călăraşi a găzduit, duminică, 18 iunie, cel de-al treilea spectacol de balet organizat de grupul DANUBIU BALET CĂLĂRAŞI – „CHOPINIANA”. Protagonişti au fost micuţele balerine ale grupului Danubiu Balet Călăraşi şi tineri balerini din Constanţa. Spectacolul a fost pus ȋn scenă de maestrul Călin […]