File de Istorie/ Bătălia de la Războieni

Pe 26 iulie, se împlinesc 541 de ani de la Bătălia de la Războieni, dintre domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare și sultanul Imperiului otoman, Mahomed al II-lea.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433  la Borzești și a decedat pe 2 iulie 1504 la Suceava. A fost fiu al lui Bogdan al II-lea și al doamnei Oltea.

Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 – 1504, având cea mai lungă domnie din istoria medievală românească, 47 de ani.

Domnitorul Moldovei a fost ajutat să preia tronul țării de vărul său, Vlad Țepeș. El s-a remarcat prin luptele sale împotriva turcilor, dar și prin obiceiul de a construi câte o biserică după fiecare bătălie disputată, astfel că biserica română îl va numi și„ cel Sfânt”.

La 26 iulie 1476, Moldova a fost atacată de o armată otomană condusă de sultanul Mahomed al II-lea. Bătălia a avut loc la Războieni. La această luptă, Ștefan cel Mare a avut o armată de 35.000 de soldați, iar turcii au avut 120.000 de soldați.   În plus, Moldova a fost atacată și de 10.000 de tătari. Ștefan  i-a învins pe tătari, dar a fost înfrânt de Mahomed al II-lea în lupta de la Războieni.

Această luptă mai este cunoscută în istorie și sub denumirea de „Bătălia de la Valea Albă”.

 

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Municipiul Călăraşi va avea bazin de înot

mie iul. 26 , 2017
Compania Națională de Investiții a informat Primăria Municipiului Călărași că în data de 21.07.2017 a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții “Construire bazin de înot didactic în municipiul Călărasi, B-dul Republicii, nr. 2C, județul Calarasi”. Este cunoscut faptul că Primăria Municipiului Călărași a solicitat, în luna […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!