File de Istorie/ Bătălia de la Călugăreni

Print Friendly, PDF & Email

Pe 13 august, se împlinesc 422 de ani de la declanșarea bătăliei de la Călugăreni dintre oastea condusă de  Mihai Viteazul și cea a lui  Sinan Pașa.

Aceasta a fost o primă luptă importantă a domnitorului Țării Românești.

Înaintea luptei de la Călugăreni, la 20 mai 1595 a fost încheiat un tratat între Transilvania și Țara Românească, cu scop antiotoman.

Tratatul a fost semnat de marii boieri din Țara Românească fără știrea domnitorului Mihai Viteazul. Acest tratat prevedea ca Mihai Viteazul să devină vasalul principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory, iar principele se angaja să ajute Țara Românească împotriva turcilor. Tratatul a fost semnat la Alba Iulia, în capitala Transilvaniei.

Sigismund Bathory l-a ajutat pe domnitorul Țării Românești în bătălia de la Călugăreni.

Bătălia de la Călugăreni a avut loc în data de 13 august 1595 ( 23 august 1595 este data bătăliei pe stil nou). Oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc. Operațiunea lui Mihai nu a reușit, ea fiind urmată de ocuparea Bucureștiului de către turci și de retragerea tactică a lui Mihai în munți. Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.

Raportul de forțe era net favorabil oștii otomane. Sinan Pașa avea o armată de 180.000 de ostași, mai mult decât de zece ori mai mare ca a lui Mihai Vodă, care, cu toate ajutoarele ce le primi din Moldova și Ardeal, de abia se urca la 16.000 de oameni și 12 tunuri.

În ceea ce privește efectivele oștilor aliate, se poate aprecia că Mihai Viteazul a avut sub comanda sa cel mult 10.000 de militari și un parc de artilerie compus din 12 tunuri mari de câmp. Cronica oficială vorbește de 8.000 de munteni și 2.000 de unguri. Acest raport de forțe net defavorabil aliaților explică alegerea făcută de voievod pentru terenul de la sud de Călugăreni, care era împădurit, mlăștinos, străbătut de râul Neajlov, în care deplasarea atacatorilor se putea face numai pe un singur drum, cu un punct obligatoriu de trecere peste podul îngust de peste râu. În acest spațiu, superioritatea numerică a turcilor nu a putut fi valorificată, configurația terenului impunând atacul în valuri, fără a fi cu putință desfășurarea largă pe flancuri.

Mihai Viteazul a reușit să învingă avangarda armatei otomane ajutat de  Sigismund Bathory. Ulterior Mihai va mai obține și alte victorii cu ajutorul acestuia.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

File de Istorie/ Reforma agrară din 1864

lun aug. 14 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Pe 14 august, se împlinesc 153 de la promulgarea reformei agrare din anul 1864 de către Alexandru Ioan Cuza. La  începutul anului 1864, au loc discuții în privința elaborării și adoptării reformei agrare, dar conservatorii se opun. Pe 14 august 1864 ( 26 august 1864 […]