File de Istorie/ 95 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

Print Friendly, PDF & Email

Pe 15 octombrie, s-au împlinit 95 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca regi ai României Mari.

În vara anului 1922, primul-ministru Ion I.C Brătianu în acord cu regele a adus în planul vieții politice problema încoronării. Ca loc de desfășurare al ceremoniei de încoronare a fost ales Alba Iulia, dorindu-se realizarea unui arc peste timp: de la Mihai Viteazul în 1600 la Ferdinand în 1922, de la o operă efemeră la unirea definitivă a tuturor românilor.

Pe 24 august 1922, primul ministru a anunțat că încoronarea va avea loc pe 15 octombrie. După pregătiri intense, a sosit și ziua cea mare. La ora 09:00, într-o ploioasă zi de duminică, Familia regală a ajuns la Alba Iulia în gara special amenajată pentru ei. Aici au fost întâmpinați de primul-ministru Ionel Brătianu și de primarul orașului.

Cei doi regi împreună cu prințul moștenitor Carol și soția sa Elena, au fost transportați în două calești până la catedrala unde erau așteptați de mii de oameni. Serviciul religios a fost oficiat de mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului. Mitropolitul primat, Miron Cristea, a citit rugăciunea în sănătatea regelui și a reginei, după care a sfințit coroanele și mantiile regale. Mantia regelui era confecționată în străinătate, iar a reginei în țară. Regina Maria a primit în ziua încoronării o coroană comandată special pentru ea la o casă de bijuterii celebră, din Paris, iar aurul a fost donat de un proprietar de mină din munții Apuseni, mai exact 1,8 kilograme.

După terminare, oficialitățile au ieșit, iar regele și regina au urcat pe podiumul din față, pentru a fi văzuți de toți cei prezenți la eveniment. În fața bisericii era instalat un baldachin, iar în lateral s-au așezat tribune pentru asistență. În fața baldachinului se afla armata în uniformă de gală. Regele și regina purtau mantiile din catifea brodate cu fir de aur și tivite cu blană de hermelină. Președintele Adunării Deputaților, Mihail Pherekyde, a venit cu coroana regelui și președintele Senatului, Mihail Orleanu, cu cea a reginei. Coroana regelui Ferdinand era cea din 1881 a unchiului său, Carol I,  confecționată din țeava de oțel a unui tun capturat la Plevna, la care s-au adăugat trei pietre semiprețioase, semnificând Basarabia, Bucovina și Transilvania. Regele și-a pus singur coroana pe cap, apoi tot el a așezat-o pe cea a reginei.

S-a intonat Imnul regal, după care momentul a fost subliniat cu 101 salve de tun. Pe platoul din fața catedralei s-a desfășurat defilarea trupelor, cei circa 40.000 de ostași care au mărșăluit pentru mai bine de două ore și jumătate, acesta fiind punctul culminant al ceremoniei laice. Onorul a fost dat de rege și regină, fiecare călărind în fața regimentelor proprii. Regele a privit defilarea călare, înconjurat de ofițerii români și ai misiunilor Aliate. Reprezentanții a 13 state ale lumii erau o confirmare a Marii Uniri. După ce Ferdinand a dat citire proclamației sale de încoronare, însoțit de regină, trecând printre emisari, parlamentari, invitați străini, s-a îndreptat către încăperile regale, salutând mulțimea.

Pentru oficialitățile de rang înalt a avut loc în sala Unirii o masă cu 300 de tacâmuri. Regele a toastat pentru cei prezenți, pentru cei care au făcut posibil acel moment, pentru trăinicia actului de la 1918.

Pe platoul din fața cetății s-a desfășurat un ospăț pentru cei circa 30.000 de participanți. Aceștia sosiră cu trenul (în gara specială cu 20 de linii),  cu căruța sau chiar pe jos de la mare distanță, pentru a fi prezenți la cel mai frumos moment din istorie. Nimic nu a reușit să umbrească evenimentul. În seara zilei de 15 octombrie, cuplul regal și celelalte oficialități au plecat cu trenul spre București.

 

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Vineri, 3 noiembrie, la Cinema 3D/2D, filmul-„Octav”

mie oct. 18 , 2017
Centrul  Județean de Cultură și Creație Călărași vă așteaptă vineri, 3 noiembrie 2017, la Cinema 3D/2D, începând cu ora 19:00, la proiecția specială a lung-metrajului „Octav”, cu Marcel Iureș în rol principal. Evenimentul își propune să prezinte publicului călărășean un film aparte în peisajul cinematografic românesc, prin îmbinarea dintre emoţie […]