Daniel Drăgulin: „Priorităţile, pe agenda mea de lucru, rămân şi anul viitor proiectele investiţionale”

Ne îndreptăm cu paşi repezi spre finalul acestui an. Pentru administraţia locală călărăşeană  a venit momentul  în care se va trage linia bilanţului. Se poate spune că şi anul 2017 a fost unul de bun augur pentru municipalitatea călărăşeană, întrucât au fost demarate o serie de proiecte edilitare, menite să aducă plus valoare comunităţii de pe malurile Borcei. Despre toate aceste aspecte, dar şi de nemulţumirile cetăţenilor legate de serviciul de salubritate  ne-a dat mai multe detalii primarul municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin.

 Domnule primar, cum vedeţi anul 2017, din punct de vedere investiţional?

Daniel Drăgulin: Consider că  2017 a fost un an bun, în ceea ce priveşte investiţiile din oraşul nostru. În afară de lucrările edilitare realizate, noi am avut o muncă intensă şi laborioasă pentru depunerea proiectelor cu finanţare europeană, pe care le accesăm în perioada următoare.  Chiar dacă unii cârcotaşi spun de „marea asfaltare” din municipiu, pot spune că, în acest an, am dat o mare atenţie modernizării străzilor din mai multe cartiere din Călăraşi. Printr-un proiect câştigat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost asfaltată Şoseaua de Rocadă, investiţia fiind de 5 milioane de lei. Au fost modernizate  străzile Cornişei şi Progresul. Se apropie de finalizare modernizarea lotului 2 de străzi (Năvodari,Panduri, Victoriei, Macului ), investiţie ce a costat 3,7 milioane de lei, din bugetul local.

De asemenea, s-au  realizat asfaltări, pietruiri, reprofilări de trotuare, în cartierele: Cărămidari, Ceremag şi Mircea Vodă.  La ora actuală, se află în plin proces de licitaţie lucrările de reabilitare ce se vor derula anul viitor pe următoarele străzi din cartierul Mircea  Vodă: Năvodari, Crângului, Mihai Viteazu şi strada Grădiniţei. Sunt în diferite stadii de evaluare proiecte ce vizează reabilitarea străzii Griviţa, dar şi a lotului 1 de străzi: Nicolae Titulescu,  Ştirbei Vodă, Muşeţelului şi Cuza Vodă, precum şi modernizarea sistemului de canalizare din cartierul Măgureni.

Nu trebuie să omitem faptul că au fost accesate patru proiecte finanţate din fonduri nerambursabile,  ce au fost accesate pe Programul Operaţional Regional (POR) – Axa prioritară 3.  Aceste proiecte au o valoare totală de 15,5 milioane de lei şi vizează lucrări de    izolare termică a patru unităţi publice. Este vorba de Grădiniţa „Ţara Copilăriei”, Şcoala „Mihai Viteazu”, Liceul „ Mihai Eminescu”, precum şi de Căminul de Bătrâni „Sf. Antim Ivireanul”. Proiectele respective au o valoare totală de 15,5 milioane de lei.

Pe  programul Interreg  România- Bulgaria  au fost depuse trei proiecte în parteneriat cu  unităţi administrative din Bulgaria. Luna trecută a fost depus un proiect în valoare totală de 8 milioane de euro,  în urma căruia  va fi  modernizată strada Sloboziei şi alte străzi adiacente. Un alt proiect vizeazează reabilitarea malului Borcea, iar cel de-al treilea se referă la achiziţia de  echipamente necesare pentru situaţii de urgenţă.

Pentru anul viitor, când se va deschide  sesiunea de depunere pe Axa 4 ( Dezvoltare urbană), pe POR, vor fi depuse mai multe proiecte. Unul dintre acestea vizează modernizarea, în întregime, a străzii Bucureşti, un alt proiect cuprinde achiziţia de autobuze ecologice. De asemenea, avem şi un proiect privind achiziţia unui sistem inteligent de monitorizare video a traficului, amenajarea pistelor de biciclete, dar şi reabilitarea zonei pietonale din centrul vechi al municiupiului.  Toate aceste proiecte se ridică la suma de 24 de milioane de euro. Investiţiile pe care noi le realizăm sunt incluse în Strategia de Dezvoltare Urbană a municipiului Călăraşi.

În acelaşi timp, am depus pe PNDL un proiect ce vizează înfiinţarea unei creşe în locaţia Şcolii nr. 6 din municipiu, iar cu bani de la bugetul local vom demara, anul viitor, finalizarea construcţiei grădiniţei cu 8 grupe, de lângă Şcoala „Tudor Vladimirescu”, şi extinderea creşei aflate în subordinea primăriei.

Totodată,  vom identifica fonduri pentru reabilitarea cinematografului Victoria, dar şi a altor străzi din oraş. În concluzie, priorităţile pe agenda mea de lucru rămân şi anul viitor proiectele  investiţionale.

Majorarea salariilor din primărie a afectat bugetul alocat investiţiilor?

Daniel Drăgulin: Nu a fost  influenţat, în niciun fel,  bugetul destinat proiectelor investiţionale. Iar estimările financiare ne arată că anul viitor nu vom fi nevoiţi să micşorăm  salariile angajaţilor din primărie.

Călărăşenii sunt nemulţumiţi de modul cum societatea REBU asigură, în localitate,  serviciul de salubritate. Ce ne puteţi spune în această  privinţă?

Daniel Drăgulin: Sunt în asentimentul călărăşenilor privind prestaţia acestei societăţi. Şi eu sunt foarte nemulţumit. Nu ascund faptul că, în fiecare zi, primesc  sesizări pe această temă.  La rândul nostru, am semnalat permanent problemele către  Asociaţia  Ecomanagement Salubris,  cea care gestionează proiectul ce vizează  derularea serviciului de salubritate în oraş. La toate întâlnirile pe care le am cu reprezentanţii societăţii REBU, le solicit să găsească soluţii la toate problemele  legate de colectarea gunoiului menajer.

Locatarii blocurilor din zona „10 nivele” s-au plâns de faptul că această societate a suspendat  ghenele de gunoi, ceea ce a dus la un oarecare disconfort, fiind nevoiţi să coboare scările ca să arunce deşeurile menajere, în condiţiile în care lifturile sunt nefuncţionale.

Daniel Drăgulin: Da, aşa este. Am avut o întâlnire pe această temă cu reprezentanţii REBU şi cu locatarii din blocurile respective. În perioada următoare se va mai organiza o asemenea întâlnire între cetăţeni şi reprezentanţii REBU, pentru a identifica o soluţie, în acest sens.

Noile măsuri din Codul Fiscal vor afecta bugetul municipiului, pe anul viitor?

Daniel Drăgulin: Cu siguranţă! Şi nu o spun numai eu, ci  marea majoritate a primarilor din ţară, atât cei din PSD, cât şi cei din opoziţie, care critică vehement aceste măsuri. Sunt convins că vor influenţa negativ activitatea economică, dar şi dezvoltarea localităţilor. Diminuarea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, va afecta în mod clar, veniturile la bugetele locale. Acest lucru va avea efecte dezastruoase asupra activităţii economice şi sociale.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

A fost verificat modul în care va fi asigurată deszăpezirea, în județul Călărași

mar nov. 28 , 2017
Luni, 27 noiembrie, președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, însoțit de prefectul județului – George Iacob, a verificat utilajele SC DRUMURI și PODURI SA, societate care va coordona activitatea de deszăpezire pe drumurile județene. Factorii de decizie au prezentat modul în care vor acționa în situații de criză, provocate de vremea […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!