Conflictele colective de muncă rămase nesoluţionate pot face obiectul grevei

Conflictele colective de muncă sunt declanşate conform Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, de către părţile îndreptăţite să negocieze colectiv şi să încheie contracte colective de muncă. Soluţionarea conflictelor colective de muncă legal înregistrate se realizează pe cale amiabilă (conciliere, mediere, arbitraj extrajudiciar) şi în instanţă. Conflictele colective de muncă rămase nesoluţionate pot face obiectul grevei.

Greva poate fi de avertisment, de solidaritate și propriu-zisă. Decizia de declanşare a grevei se ia de către organizațiile sindicale îndreptățite să negociere contractul colectiv de muncă și care au declanșat conflictul colectiv de muncă şi/sau cu acordul scris al angajaţilor. Este interzisă forţarea sau condiţionarea participării salariatului la grevă.

Contractul individual de muncă şi raportul de serviciu se suspendă din iniţiativa angajatului pentru participarea la grevă, cu plata doar a contribuţiilor la asigurările sociale, fiind interzisă concedierea sau înlocuirea salariatului pe durata grevei.

Greva poate fi neconformă atunci când au fost omise aspecte procedurale prevăzute de lege care pot fi complinite. În caz de grevă ilegală, instanţa poate decide, la cerere, plata de către organizatori şi angajaţi/lucrători a unor despăgubiri pentru prejudiciile economice şi patrimoniale produse pe durata grevei. Pe durata grevei poate fi cerută prezenţa unui inspector de muncă.

Pe durata de valabilitate a unui contract colectiv nu pot fi declanşate conflicte colective şi grevă, cu excepția contractului colectiv de muncă sectorial dacă angajatorii unităților în care organizațiile sindicale semnatare ale contractului au membri, refuză să adere la contractul sectorial sau în cazul încălcării colective a drepturilor legale din contractele colective aplicabile.

Greva împotriva politicii economice și sociale a Guvernului este declanșată de către federațiile și confederațiile sindicale reprezentative ca urmare a efectelor politicilor sociale sau economice care conduc la diminuarea unor drepturi prevăzute de contractele colective de muncă aplicabile la data adoptării politicilor respective. Organizațiile sindicale organizatoare au obligația de a notifica Guvernul cu minim 10 zile înainte de declanșarea acestei greve., informeaza inspector şef, Nicolae Dumitru.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Radovanu/ Anunț prealabil privind afișarea publică a documentelor tehnice ale cadastrului

lun oct. 7 , 2024
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Unitatea administrativ-teritorială RADOVANU, din județul CĂLĂRAȘI anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru  sectoarele cadastrale nr. 6, 24, 27, 35, 41, 42, 43, 48, 49, 50, 52, 53, 55, 57, începând cu data de 16.10.2024, pe o perioadă de 60 de zile, la sediul Primariei […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!