La începutul acestei săptămâni, primăria din Turnu Măgurele a găzduit primul atelier de lucru pe tema construirii celui de-al treilea pod peste Dunăre.
În jurul mesei rotunde au fost chemaţi reprezentanţii primăriilor şi Consiliilor Judeţene din cele patru oraşe care au intrat în această “cursă”: Călăraşi, Bechet, Giurgiu şi gazda, Turnu-Măgurele, dar şi partenerii bulgari de pe partea cealaltă a Dunării.
S-a discutat cu reprezentanţii celor 4 localităţi, fiecare având cel puţin două propuneri de posibile amplasamente pentru construcţia podului.
Călăraşiul a venit cu două propuneri, una de trecere Ro-Ro, Chiciu-Ostrov, şi una România-Bulgaria, Călăraşi-Silistra.
În perioada 7-11 iulie, va avea loc al doilea atelier de lucru, în cadrul căruia se va stabili o singură opţiune pentru fiecare amplasament. Ultima întâlnire va fi la sfârşitul lunii iulie, moment în care se va hotărâ localitatea unde se va construi cel de-al treilea pod.
Aceste întâlniri au loc la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind elaborarea studiului de prefezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Construcţia celui de-al III-lea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria”.
Din partea judeţului Călăraşi au fost prezenţi directorul Direcţiei de Dezvoltare, din cadrul Consiliului Judeţean, Daniel Ştefan, şi şef serviciu Direcţia Tehnică, din cadrul Primăriei Călăraşi, Sorin Culea.
“Cinci sunt criteriile de alegere a locului de construcţie: costul, parametrii tehnici, legătură reţele transport regional şi european (cu o pondere de 15% la analiză ce va fi făcută), impact social-economic (40%), impact de mediu. Societatea de proiectare, SC Transproiect 2001 va face o analiză pe baza datelor primite de la fiecare localitate. Noi am solicitat ca ponderea de 40% să o aibă impactul de infrastructură, legătură reţele transport regional şi european, deoarece e important ca acest pod să fie o deschidere pentru cât mai multe ţări.
Consider că localitatea Călăraşi va intra în bătălia finală cu Măgurele. Avantajul Călăraşiului este faptul că podul construit în zona noastră va face legătura cu Turcia şi Grecia, dar şi cu statele estice, având, totodată, şi conectarea cu Autostrada A2, de transport european.”, ne-a declarat directorul Direcţiei de Dezvoltare, din cadrul Consiliului Judeţean, Daniel Ştefan.