Dacă în campania pentru alegerile europarlamentare, P.S.D. a defilat cu sloganul “USL trăieşte”, mai degrabă pentru a păstra cât mai mult din electoratul ostil lui Traian Băsescu, decât din convingerea că alianţa cu P.N.L. s-ar putea reface după 25 mai, anunţarea rezultatelor alegerilor a produs deja schimbări pe scenă politică românească.
În dorinţa de a contracara ascensiunea PSD, câştigător detaşat al alegerilor europarlamentare, partidele de dreapta îşi pregătesc o nouă alianţa politică în perspectiva pregătirii alegerilor prezidenţiale din toamnă. Astfel, PNL şi PDL au anunţat deja începutul unei noi colaborări, care ar putea avea ca punct final fuziunea celor două partide – proaspăt membre în P.P.E., prin pasul făcut de liberali către popularii europeni.
Din nouă construcţie politică ar putea face parte şi Forţa Civică, nu şi Partidul Mişcarea Populară, partid identificat cu doi inamici politici – Traian Băsescu şi Elena Udrea.
Mai mult, cei doi lideri politici, Crin Antonescu – PNL şi Vasile Blaga – PDL, au anunţat că partidele pe care le conduc, vor începe să lucreze împreună şi în Consiliile locale şi judeţene, în scopul creării unor noi majorităţi – o ultimă lovitură dată muribundului U.S.L. . Vestea nu e pe cale să îi bucure prea tare pe liberalii călărăşeni, zestrea PDL în consiliul judeţean şi consiliul local municipal Călăraşi fiind infimă (Emil Musat – consilier judeţean, respectiv Valentin Bucioveanu – consilier local). În schimb, la nivelul primăriilor comunale putem afirma că deja mulţi dintre primarii PDL au înţeles în avans că vor coopera cu liberalii, ajutând la obţinerea unor scoruri importante pentru PNL, în detrimentul partidului din care fac parte. Rămâne de urmărit cum vor evolua lucrurile, şi cum vor înclina balanţa majorităţilor politice consilierii PP-DD şi UNPR.
Aceiaşi vicepreşedinţi şi viceprimari? PNL Călăraşi ar pierde majoritatea
În eventualitatea constituirii unei noi majorităţi, vor urma şi schimbările din Consiliul Judeţean şi din cele locale, după cum a anunţat conducerea de la centru, a PNL şi PDL.
La judeţ, Răducu Filipescu şi PNL, partidul cu cei mai mulţi consilieri judeţeni, 10 din 30, ar trebui să renunţe la cei 6 consilieri PSD, 2 PC şi 4 UNPR şi să apeleze la sprijinul celor 4 consilieri PP-DD, a celor 2 de la PNŢ-CD şi la PDL-ul aliat, acesta fiind reprezentat doar de o singură persoană, Emil Muşat.
Dacă majoritatea simplă ar fi confortabilă cu votul PP-DD, PNT-CD și PD-L, o schimbare nu va oferi, nici pe departe, confortul voturilor de care ar avea nevoie PNL-ul ca să îi treacă proiectele de hotărâre ce au nevoie de 2/3-imi. O logică simplă spune că schimbarea majorităţilor şi înlocuirea actualilor vicepreşedinţi Ion Ştefan şi Bogdan Georgescu, nu va fi făcută, din considerentul menţionat mai sus, decât dacă PSD-PC-UNPR nu va decide să boicoteze votarea proiectelor.
În Consiliul Local Municipal Călăraşi, nu s-ar face nici majoritatea simplă
La nivelul Consiliul Local Municipal Călăraşi, PNL-ului, cu cei 5 consilieri ai săi, îi este imposibil să renunţe la alianţa exitentă cu PSD-PC-UNPR, care înseamnă 6 consilieri PSD, 3 UNPR, 1 PC, şi să se alieze doar cu singurul (!) consilier PDL. Nici majoritatea simplă nu ar fi întrunită, pentru proiectele de hotărâre.
Primarul municipiului, Daniel Ştefan Drăgulin ne-a declarat că nu este interesat să facă nicio schimbare: “Nu am să fac primul pas, cât timp proiectele de hotărâre sunt mai importante pentru cetăţeni, decât o schimbare politică. Nu vreau să schimb nici viceprimarii, nici majoritatea în Consiliul Local, pentru că nu ar fi în beneficul nimănui. Chiar dacă aşa este transmis de la Centru, în teritoriu noi trebuie să ne facem treaba!”