Romii din Frumuşani vor energie electrică şi intrarea în legalitate a terenurilor de locuinţe

discutii Ambasada sZiua Internaţională a Romilor, 8 aprilie,  a fost data aleasă de către reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii, pentru a veni cu o delegaţie importantă în comuna Frumuşani, pentru a afla care sunt problemele acestora comunităţii de romi, dar şi pentru a discuta cu administraţia locală modul în care pot fi rezolvate acestea. Liderul romilor din Frumuşani, Cristi Buceanu a abordat, în cadrul întalnirii,  doua mari probleme cu care se confrunta comunitatea de romi din localitate, formata din cca.1500 de romi:

” Peste 250 de case din comunitatea de romi nu  detin niciun tip de acte de proprietate pentru terenurile pe care sunt  amplasate locuintele acestora. Locuintele din comunitatea de romi sunt  construite, la intamplare, pe un teren extravilan al localitatii. Primaria Frumusani nu a initiat nici un demers oficial pentru a-i pune in legalitate  pe romii care nu detin acte de proprietate pe terenurile si locuintele  folosite.

Peste 150 de case/imobile nu beneficiaza de      retea publica de energie electrica. Practic,  romii nu pot, in mod  legal, sa beneficieze de curent electric deoarece reteaua publica de  energie electrica nu este instalata pe strazile lor. Timp de 12-15 ani,   romilor li se promite de catre autoritatile locale ca reteaua publica de  electricitate va ajunge si pe strada lor. In casele fara curent electric  traiesc, aproximativ, 200 de copii care merg la scoala si care  isi fac temele la lumina lumanarii.

Am adus la cunostinta ambasadorilor ca, desi am promovat  pe agenda publica locala  cele doua probleme care afecteaza viata socio-educationala a comunitatii de romi, Primaria si Consiliul Local nu au facut nici un demers pentru a-i pune in legalitate pe romi. In cadrul intalnirii, am prezentat oficialitatilor, ca am inclus ca subiect, pe agenda sedintelor Consiliului Local,  cele doua probleme prioritare pentru romii din Frumusani si, de asemenea, am sustinut necesitatea identificarii de solutii pentru cele doua probleme majore. Initiativele mele sunt strans legate de prevederile nationale, asumate de catre Guvernului Romaniei, in ceea ce priveste asigurarea incluziunii sociale a romilor si prevederile Uniunii Europene. Am sustinut faptul ca, majoritatea consilierilor locali, se opune la orice initiativa de a aloca resurse din bani publici pentru rezolvarea problemelor sociale din localitate. Desi in localitatea Frumusani, de mai bine de 10 ani, exista peste 20% de cetateni de etnie roma, care traiesc in conditii grele, din cauza saraciei, autoritatile locale nu au desfasurat nici un program coerent de incluziune socio-educationala pentru gruprurile deavantajate, finantat din bugetul local, chiar daca Legea bugetului prevede linii de finantare in acest sens. Am spus faptul ca, in ultima sedinta de consiliu, in care s-a votat bugetul local pentru anul 2013, am avut urmatoarele amendamente :

–          alocarea de resurse financiare din capitolul EDUCATIE, pentru desfasurarea de programe educatioale de tip scoala dupa scoala pentru elevii din gimnaziu care privin din grupuri dezavantajate cu focus pe copii romi; propunerea nu a fost aprobata de consilierii locali.

–          alocarea de resurse financiare pentru extinderea retelei publice de electricitate in zona locuita de romi; propunere neaprobata de consilierii locali, pe motiv ca nu se poate include in bugetul local linie pentru extinderea retelei de curent electric petru comunitatea de romi.

–          alocarea de resurse financiare pentru amenajarea cu 50 de metri de asfalt unei strazi in care locuiesc romii; propunere neaprobata de consilierii locali pe motiv ca romii sunt cetateni care nu platesc taxe si impozite.

–          alocarea de resurse financiare pentru marcarea Zilei Internationale a Romilor – 8 aprilie; propunerea neacceptata de consilierii locali, pe motiv ca resursele de la capitolul activitati culturale sunt pentru a sarbatori ziua comunei, nu ziua romilor deoarece sunt banii romanilor, nu ai romilor.

In finalul interventiei am descris obstacolele cu care ma confrunt in sedintele de consiliu:

–      Atitudine de intoleranta si reticienta a majoritatii consilierilor locali fata de problemele romilor;

–      Invocarea expresie „lipsa fonduri”  pentru a justifica orice forma de nepasare fata de problemele cu care se confrunta comunitatea /grupurile dezavantajate;

–      Lipsa cunostinteleor de baza ale consilierilor locali cu privire la rolul si modul obiectiv de reprezentare a intereselor cetatenilor de catre alesul local;

–      Prioritizarea interventiilor locale in functie de interesele mascate ale  unor grupuri de interese (cu beneficii pozitive strict personale), fara a se stabili in sedinta publica/consultare  prioritizarea problemelor si alocarile financiare din bugetul local “, a spus  Cristian BUCEANU, consilier local Frumusani, Presedinte – Alianta Civica Democrata a Romilor Călăraşi.

Aurel Niculae sInvitat să participe la această întâlnire a fost și deputatul Colegiului 4, Aurel Niculae, care ne-a declarat: „Este îmbucurătoare vizita grupului de lucru sosit în comuna Frumușani, la inițiativa Ambasadei Marii Britanii, pentru a discuta cu reprezentanții comunității de romi. Atât Consiliul Județean, cel local din Frumușani, cât și noi, parlamentarii, știm problemele pe care le întâmpină aceștia. Din păcate, primul lucru, aflat pe lista de cereri a acestei comunități, este cel privind conectarea familiilor la energie electrică, ceea ce presupune să fie rezolvate o serie de lucruri pentru intrarea în legalitate a terenului pe care sunt construite locuințele, respectiv: cadastru, intabulare, Plan Urbanistic Local etc. . Primarul a promis că, într-un an de zile, această problemă va fi rezolvată. M-am interesat la Enel care este stadiul dosarului, privind conectarea gospodăriilor acestora la energie electrică, și mi s-a spus că este dat spre aprobare. Consiliul Local a  înaintat studiul parcelar și programul de continuare al lucrărilor, iar pentru acțiunea de racordare la energie electrică și-a prevăzut bani în buget. Două idei esențiale s-au desprins în discuțiile purtate: este nevoie de un acces la educație, care nu este constrâns decât de lipsa banilor familiilor de romi pentru a-și trimite copiii la școală, în condiții normale, şi dorinţa de a fi realizat şi un program after school, și accesul la un loc de muncă. Mai devreme sau mai târziu, se va rezolva si problema electricității, canalizării, etc., dar aceste servicii vor trebui plătite și aici este problema majoră: cu ce bani, dacă nu au locuri de muncă?

Please enter banners and links.

Next Post

Aceeaşi intersecţie de la Volna, aceleaşi “obişnuite” accidente

mar apr. 9 , 2013
A devenit un fapt obisnuit, ca in intersectia dintre strazile Grivita si Eroilor, din municipiul Calarasi, cunoscuta ca intersectia de la Volna, sa consemnam numeroase accidente de circulatie. În aceasta seara, s-a inregistrat un nou accident aparut pe fondul neacordarii de prioritate. Unul dintre autovehiculele implicate in accident era inmatriculat […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!