Primarul Aurel Stan/ În 8 ani, am reușit să investesc, în comuna Cuza-Vodă, bugetul pe 37 de ani

aurel-stanAurel Stan încheie cel de-al doilea mandat de primar al comunei Cuza-Vodă, cu cifre care cântăresc greu în balanța activității depuse timp de 8 ani. Proiectele realizate, sumele atrase pentru dezvoltarea comunei au făcut ca bugetul pe un an al Primăriei, extrem de mic, ca la orice comună, să fie depășit, prin investiții, de 37 de ori, în cele două mandate.

Aurel Stan: Mă mândresc cu faptul că am adus, în 8 ani, fonduri nerambursabile, în comună, în valoare de 7 milioane de euro. Adică vorbim de 315 miliarde de lei vechi, în timp ce bugetul propriu al Primăriei este de doar 8,6 miliarde de lei, pe an. Asta înseamnă că am reușit să investim bugetul pe o perioada de 37 de ani al comunei, în 8 ani. A presupus foarte mare efort din partea noastră, dar cetăţenii merită!

În acest mandat, proiectele care au fost implementate, nu și cele aflate în curs de implementare, înseamnă 4 milioane de euro. Bugetul local al comunei ne asigură doar cheltuielile de funcționare, nu să facem și investiții.

Foarte mult contează, în activitatea de primar, pe care o văd ca pe o activitate de manager în administrația publică, informația. Este esenţial să cunoşti care sunt liniile de finanțare care vor fi lansate, pentru a pregăti din timp documentația. Mi-am format, în timp, o bună comunicare la nivel de ministere cu care țin legătura. Am avut de ales, în timp, fie să rămân mai mult timp printre cetățeni, pentru imaginea mea, fie să merg foarte des la București, pentru a obține informații sau pentru a susține documentații, în cadrul comisiilor din ministere.

Perioada de depunere a proiectelor este limitată și dacă nu facem documentația la timp, nu ne putem încadra în termene. Am preferat să mă implic în accesarea fondurilor mai mult, în detrimentul timpului alocat cetățenilor, care rămân, însă, cu investițiile făcute, ceea ce cred că înseamnă totul. Ce s-a investit în comuna  Cuza-Vodă se vede cu ochiul liber, pentru că vorbim de condiții bune pentru cetățeni pe care nu le au unele orașe,  în sensul că nu toți au canalizare sau drumuri făcute. În comuna noastră avem 23 de km de canalizare, în funcțiune, adică trei sferturi din comună. Sunt mulți locuitori din Călărași si nu numai, care vin și cumpără case în comuna noastră, pentru că au reţea de apă potabilă şi canalizare, iluminat de calitate şi asfalt, ne aflăm foarte aproape de oraș și sunt foarte multe avantaje. Sprijinim toţi investitorii
să vină la noi pentru a-și deschide puncte de lucru sau sediul (stație ITP, depozit de înghețată, avem 8 societăți agricole și, mai nou, deschiderea unui depozit de piatră spartă).

Fostul viceprimar nu declară toate bunurile în declarația de avere. De ce?

Printre cei foarte vocali, la adresa mea, este și fostul viceprimar. Acesta este asociat la Asociația Sportivă, care deși nu are niciun fel de colaborare cu Primăria, am sprijinit-o, cu ajutorul sponsorilor, și a considerat, drept mulțumire, să mă denigreze, în fața locuitorilor. Dacă vorbim de fapte, fostul viceprimar Viorel Buzoianu în declarațiile de avere, postate şi pe site-ul Primăriei, nu declară cele 19 hectare de pământ pe care le deţine, 10 ha dobândindu-le chiar în perioada cât a fost viceprimar, antrenor şi asociat al echipei de fotbal. Cetățenii trebuie să se gândească de unde a avut bani să cumpere cu peste 20.000 de lei un hectar, dintr-un salariu de bugetar. Pentru falsul în declarații publice, ar trebui să se sesizeze organele abilitate.

N-au putut conduce o afacere mică de familie, dar vor să conducă o comună şi o  Primărie!

Mă așteptam la mai mult de la echipa PNL – coordonată de Răducu Filipescu, pentru că putea fi contestată și mă refer la echipa de candidaţi la funcţiile de consilieri locali, din comuna Cuza-Vodă. Dar eu nu am vrut să o fac, ci îi las pe cetățeni să o facă, în alegeri.

Marius Cojocaru, candidatul PNL la Primărie, este executat de către o bancă pentru împrumuturi neachitate, plus că are și datorii la bugetul local neachitate, ceea ce contravine criteriilor de integritate impuse de conducerea PNL. De asemenea, o altă persoană – Păun Ilie, candidat pe lista lor de consilieri, are datorii la bugetul local de peste  650.000 de milioane de lei vechi, pentru care s-a demarat procedura de executare silită.

Cu excepția a trei persoane pe care le respect, de pe lista candidaţilor la consilieri a PNL, pe fostul primar Toma Gheorghe, Adrian Popa și Monica Ceaușescu, restul, în mare parte, au probleme, în primul rând, de moralitate internă, cu partidul lor. Sunt persoane care au făcut declarații false -fostul viceprimar, cei care au datorii la bugetul local, care sunt executați silit de către bănci sau care au eșuat în propriile afaceri. Cum poate să ceară cineva votul să fie ales, când el nu a fost în stare să-și conducă firma proprie, așa cum sunt Mușat Nicolae sau Cojocaru Marius, ultimul, candidatul PNL la Primărie? N-au putut conduce o afacere mică de familie, dar vor să conducă o Primărie!


Cât timp sunt primar, nimeni nu se îmbogățește din banii Primăriei!

Eu le-am promis cetățenilor, din comuna Cuza-Vodă, că atâta timp cât eu sunt primar, începând cu mine, nu se îmbogățește nimeni din banii Primăriei. Și mi-am respectat acest jurământ față de ei. Dacă au fost persoane care au crezut asta, s-au înșelat,  motiv pentru care acum sunt foarte vocali împotriva mea. Îi asigur că atâta timp cât sunt primar și ultimul dram de energie îl voi dărui cetățenilor. Nu îi voi minți și le spun adevărul în față, chiar dacă doare! Timp de 20 de ani am mers pe aceleași drumuri, am respirat același aer, am băut aceeași apă ca şi ei. Sunt de-al lor și le-am dovedit că sunt de-al locului, poate mai mult decât alții care s-au născut aici!

Pe 2 mai, îi invit pe locuitori să petrecem, împreună, în aer liber

În încheiere, le adresez invitația ca pe data de 2 mai, a doua zi de Paște, care este și Ziua Tineretului, să vină la petrecerea organizată, în cinstea lor, pe stadionul din Cuza-Vodă, începând cu ora 17.00. Va fi un spectacol dedicat locuitorilor, nu va fi o manifestare politică, nu vor exista însemne sau îndemnuri la vot, ci  voi prezenta raportul de activitate, la final de mandat, în fața lor!

Pentru că suntem în preajma sărbătorilor de Paște, le doresc locuitorilor multă sănătate, multă fericire, să aibă parte de o viață bună și le doresc să nu se încreadă în vorbe sau să lase ademeniți de politicienii care îi cunosc, doar o dată la 4 ani. Îi asigur de toată cinstea, corectitudinea, de acel efort continuu pe care l-am dăruit și-l voi dărui, în continuare, pentru bunăstarea lor!

Aurel Stan, primarul comunei Cuza-Vodă

Canalizare vechi-ModelPROIECTE ÎN DERULARE

 • drum de exploatare agricola 10 km – fonduri europene
 • reabilitare si extindere camin cultural 1 MAI – fonduri europene
 • construire gradinita noua pentru toti prescolarii din comuna Cuza Voda in sat Cuza Voda – fonduri europene
 • parc si loc de joaca pentru copii in sat Cuza Voda (”langa stadionul de la nuci”) – fonduri europene
 • montare camere de supraveghere in toata comuna Cuza Voda – fonduri europene
 • renovare fatada si acoperis camin cultural sat Calarasii Vechi (reabilitare termica) – fonduri europene
 • asfaltare 5 km sat Calarasii Vechi – fonduri europene
 • renovare si recompartimentare corp cladire atelier scoala sat Cuza Voda si transformare in dispensar asistenta medicala pentru copii si sediu politie locala – fonduri proprii
 • renovare corp cladire sat Calarasii Vechi – fonduri proprii

Canalizare cuzaREALIZARI

 • construire centura comunei (drum de exploatare agricola) – 13 km din care 4,5 km asfalt – fonduri europene
 • canalizare – 23 km in functiune si statie de epurare – fonduri guvernamentale
 • extindere retea de apa potabila – 10 km – fonduri proprii
 • pietruire drumuri comunale – 23 km – fonduri proprii
 • reabilitare si renovare camin cultural Cuza Voda – fonduri proprii
 • renovare scoala sat Calarasii Vechi (grupuri sanitare, interior, tamplarie termopan, parchet, acoperis Lindab) – fonduri guvernamentale
 • renovare scoala sat Ceacu (grupuri sanitare, interior, tamplarie termopan, parchet) – fonduri guvernamentale
 • amenajare cabinet medical in caminul cultural 1MAI – fonduri proprii
 • renovare dispensar sat Ceacu (interior – gresie , faianta, zugraveli, grupuri sanitare) – fonduri proprii
 • forare put sat Calarasii Vechi – fonduri proprii
 • deznisipare si punere in functiune a 2 puturi de apa potabila – statii Ceacu si Calarasii Vechi – fonduri proprii
 • canalizare ceacureabilitare scoala sat Cuza Voda corp vechi+corp nou, centrale termice, construire sala sport olimpica pentru elevi – fonduri europene
 • premiere elevi (primii doi cei mai buni din clasa) cu sejur de 5 zile la mare – fonduri proprii
 • sustinere (transport si cazare) trupa teatru ”Gigantii” formata din elevii din comuna Cuza Voda – fonduri proprii
 • asfaltare 5,5 km satele Ceacu si Cuza Voda – fonduri guvernamentale
 • montare 620 lampi de iluminat cu led – fonduri europene
 • renovare biserica sat Calarasii Vechi – fonduri proprii
 • renovare biserica sat Ceacu – fonduri proprii
 • construire stadion fotbal sat Cuza Voda –fonduri guvernamentale
 • construire parc sat Ceacu – fonduri guvernamentale
 • achizitionare buldoexcavator – fonduri europene

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

I.J.J. Călărași/30 de misiuni de ordine publică executate în ultimele 4 zile

mar mai 3 , 2016
În baza planului de măsuri pentru creșterea siguranței publice, aprobat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 29 aprilie – 02 mai a.c., aproximativ 130 de jandarmi au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, la nivelul judeţului Călăraşi. În această perioadă jandarmii călărăşeni au […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!