Primar Aniel Nedelcu Pațurcă: ,,În 2021, marea provocare o reprezintă aducerea gazelor naturale în comuna Borcea”

Print Friendly, PDF & Email

27.02.2021
Anul 2020 a însemnat pentru multe unități administrativ-teritoriale un an greu, în care investițiile au fost stopate, situația epidemiologica creată de apariția virusului C0VID-19 păstrând atenția concentrată, în mare parte, pe sănătate, prin respectarea unor norme stricte pentru protecţia şi siguranţa populației.
Primarul comunei Borcea, Aniel Pațurcă Nedelcu, a pus accentul, în dialogul purtat, pe ceea ce a însemnat anul 2020 pentru comunitatea sa și care sunt proiectele pe care și le propune pentru anul 2021.

Cum a fost anul 2020 pentru primăria comunei Borcea?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
Cu toate încercările la care am fost supuși, a fost un an bun, în care am reușit să ducem la bun sfârșit proiectul de asfaltare al comunei. Anul acesta mai avem de asfaltat doar străzile adiacente. Am reușit să atingem țintele propuse și datorită faptului că proiectele erau destul de avansate ca implementare.

Cum credeți că va fi anul 2021, după toate încercările la care a fost supusă administrația publică în 2020?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
Am început un nou mandat cu multe proiecte implementate parțial și cu unele care au ajuns chiar la final, fiind în stadiul de licitație și aici ma refer la iluminatul stradal pe LED. De doi ani muncim la acest proiect si am ajuns la faza finala – partea de licitatie. Întreaga comună va beneficia de un sistem de iluminat public performant. Vom avea 5000 de lămpi puse în toată comuna, din stâlp în stâlp, nu la doi stâlpi, ca acum, cu o eficiență mai mare și cu un consum de curent electric mult mai mic, decât în prezent. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) lansează anul acesta, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în orașele și comunele din țara noastră. Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică.
Alt proiect este cel de Reabilitare Cămin Cultural, depus la Compania Națională de Investiții, în satul Pietroiu, și suntem pe listă pentru a primi alocarea de fonduri, după care, licitatia. Grădinița cu Program Prelungit este o altă provocare pentru administrația noastră. Proiectul este depus prin P.N.D.L., avem studiile finalizate, și chiar dacă documentatia ne-a întârziat ca termene propuse, am reușit să intrăm și cu acest proiect în linie dreaptă.
Cum estimați că va fi bugetul, în 2021?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
Chiar dacă suntem la început de an și nu avem buget, încercam sa urmăm pașii obligatorii în aceste proiecte, astfel încât să simplificăm procedurile legislației în vigoare, cu partea de achiziții și tot ce ține de documentație, ca în momentul în care vom primi bugetul să putem asigura cofinanțarea și să asigurăm o bună implementare a proiectelor. Deocamdată nu avem decât un proiect de buget estimativ, asteptăm să vedem cât vom primi din cotele defalcate de TVA, cât avem din încasări, pentru că trebuie să asigurăm cofinanțarea proiectelor și, nu în ultimul rând, funcționarea comunei pentru buna desfășurare a activităților locale.
Care este proiectul de anvergură, în noul mandat de primar, pe care l-ați primit prin votul cetățenilor?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
Marea provocare o reprezintă aducerea gazelor naturale în comună, unde avem deja proiectul tehnic făcut, avizele obținute și așteptăm alocarea efectivă de bani, după care vom trece la implementarea proiectului accesat prin POIM.

Câte solicitări aveți pentru racordarea la gazele naturale?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
2800 de cereri, dar avem și consumatori foarte mari. Am fost personal la Transgaz Mediaș și a durat o săptămână până am obținut avizul cel mai important de racordare la rețeaua de transport. Avem un consumator foarte important, UM Bărăganul, dar și 3 IAS-uri, societăți agricole, care se adaugă cererilor primite și vor veni și altele, pe parcurs.
În cât timp se pot bucura de această investiție locuitorii comunei Borcea?
Primar Aniel Nedelcu Pațurcă:
În cel mai scurt timp, ne dorim. Avem doi ani de când muncim la acest proiect și acum așteptăm sursa de finanțare, iar pe fonduri europene este destul de mare birocrația. Dar asta nu ne sperie, ci mergem înainte, așa cum i-am obișnuit pe cetățeni, în ultimii 8 ani.
Când am devenit primarul comunei, nici 5 % din comună nu era asfaltată și aceea executată în perioada comunismului. Anul trecut, fondurile europene și-au urmat cursul, chiar dacă a fost un an greu și având cea mai mare comună ca întindere, din județ am reușit asfaltarea a 64 de km de drum.
Mai sunt de implementat câteva proiecte privind școlile. Vreau sa reabilitam și școlile, acolo unde este cazul. După această perioadă lungă de stat acasă, copiii au început în condiții foarte bune școala, sunt igienizate clasele, iar elevii și profesorii își desfășoară activitatea în plină siguranță. Acum sunt în scenariul verde, nu avem niciun caz de COVID-19, și ne dorim să poată continua școala astfel. Una este învățământul online, alta este să se desfășoare fizic, prin aportul direct, la clasă, al fiecărui elev.
Și în acest an, vreau să le transmit cetățenilor comunei Borcea să aibă încredere în administrația locală, în mine, în calitate de primar și îi asigur că nu îi voi dezamăgi, rămânând alături de ei, cum am fost și până acum. ”

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

17 cazuri noi de COVID-19, în județul Călărași

mar mart. 2 , 2021
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Astăzi, 2 martie 2021, în județul Călărași, situația epidemiologică privind infecția cu Coronavirus COVID-19, este următoarea: – 7660 cazuri confirmate pozitiv cu COVID-19 de la începutul epidemiei (17 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore); – 218 cazuri active; – 966 cazuri declarate vindecate (externate); […]