În această săptămână, micuţii de la grupa mare Voiniceii, din cadrul Grădiniţei Rostogol, au fost implicaţi de coordonatoarea Patrulei de reciclare a acestei instituţii, educatoarea Viorica Dinu, alături de educatoarea Cati Ioniţă, în cadrul unei acţiuni de susţinere a mediului înconjurător. Voiniceii de la grupa mare, deveniţi agenţi de reciclare, au reuşit să-şi convingă părinţii şi cunoscuţii că locul obiectelor electrice şi electronice vechi nu este la coşul de gunoi, ci, numai la reciclare.
Copiii au împărţit pliante părinţilor, agenţilor economici, precum şi trecătorilor, dorind şi reuşind, în mare parte, să îi convingă să predea deşeurile electrice şi electronice la colectare. Materialele informative primite de la Asociaţia RoRec au fost valorificate la maxim.
“Nu este uşor să convingi oamenii să renunţe la aparatele vechi, păstrate inutil şi la obiceiurile comode, dar dăunătoare naturii. Astfel, agenţii junior ai Patrulei de reciclare au avut şansa de a face ceva important pentru natură, pentru a evita poluarea cu deşeurile şi echipamentele electrice şi electronice (DEEE).
Din momentul în care s-au adunat DEEE-urile, preşcolarii au înţeles rolul lor în protejarea mediului şi s-au mobilizat şi mai mult. Voiniceii şi-au luat rolul în serios şi au participat activ, punând cu mâna lor deşeurile mici în containerele de colectare. Cu sprijinul reprezentantului local RoRec, Florenţa Gheorghe, miercuri, 22 februarie, au fost colectate 345 kg de deşeuri.”, a declarat coordonatoarea Patrulei de reciclare, Viorica Dinu.
Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, derulat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului și cu avizul Ministerului Educației Naționale.
Obiectivul Patrulei este încurajarea comportamentului ecologic şi promovarea unor modele de conduită, venite din rândul copiilor, dar şi înţelegerea de la vârste fragede a cauzelor poluării şi a conştientizării faptului că putem acţiona, fiecare, pentru a o stopa.
De altfel, aceasta nu a fost singura acţiune la care au participat preşcolarii de la grupa mare “Voiniceii”, din cadrul GPP Rostogol. La începutul săptămânii, în urma unei acţiuni de colectare a deşeurilor de hârtie, copiii şi-au convins părinţii să aducă, timp de aproape două săptămâni, tot ce însemna maculatură, pentru a fi dusă la Centrul de Reciclare Ecopet Plast, din Modelu.
.Astfel, s-a reuşit o nouă performanţă: strângerea unei tone şi jumătate de hârtie, de la 30 de familii.
Dragostea faţă de natură, entuziasmul şi creativitatea, dorinţa de a schimba ceva bine în jurul lor, bucuria reuşitei, le dau puterea, celor mici, de a-i învăţa pe cei mari să adopte o atitudine ecologică responsabilă.