29 aprilie 2025

Prefectura și Consiliul Județean Călărași îi vor suspenda pe funcționarii publici, trimiși în judecată

În cursul zilei de miercuri, 21 septembrie, DNA a transmis un comunicat privind trimiterea în judecată, în stare de libertate, a membrilor Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din: Şerban Jenel, Coman Cornel, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Jarul Eugen, Tudone Dumitru, Gheorghe Cora și Eneschi Toma, care au aprobat delimitarea terenului în suprafaţă de 1982,54 ha, aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea, şi trecerea acestuia din domeniul public al statului, în domeniul privat al oraşului Fundulea, in  2007.

Totodată, au fost trimiși în judecată și Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor, Chirică Constantin și Dorobanțu Dorel, primari ai localităților Gurbănești, Sărulești, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar și Stan Aurel, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași.
Cercetările faptelor comise de cei mai-sus menționați au durat timp de doi ani de zile, la finalul lor, luându-se decizia de trimiterea în judecată a celor inculpați.

 Conform Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, dacă un funcționar public este trimis în judecată, contractul de muncă îi este suspendat, pe perioada procesului.

Aceast situație este valabilă în cazul secretarului județului, Dumitru Tudone, a juristei de la Prefectură, Elena Ifrim, și a inspectorului guvernamental, Cornel Coman. Primarii nu intră sub incidența acestei legi, ei fiind demnitari.

Atât prefectul județului, George Iacob, cât și Emil Mușat, directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Călărași, ne-au declarat că nu a sosit, la cele două instituții, comunicarea, ceea ce înseamnă că va mai dura câteva zile până se va aplica Legea nr. 188/1999, în cazul celor doi angajați, trimiși în judecată.

„Din momentul în care primim, oficial, înștiințarea, se va proceda la suspendarea din funcție. În lege se precizeaza că, dacă angajatul  câștigă procesul, instituția este obligată să-i plătească salariul, pe perioada cât a fost suspendat, și să îl repună în funcție.”, ne-a declarat Emil Musat.

error: Content is protected !!