La Călăraşi, de când a început să fie aplicată legea care prevede ca plata pierderilor de pe scara blocului să fie introdusă pe facturile lunare ale cetăţenilor, citirea contoarelor şi încasarea banilor merge anevoios, în unele locuri.
Directorul Ecoaqua Călăraşi, Cezar Neagu, ne-a declarat că luna trecută, doi angajaţi ai societăţii, cititori-încasatori, au fost bătuţi de cei la uşa cărora sunaseră pentru a le citi indexul apometrelor.
„Furtul de apă este deja pedepsit penal. La ora actuală, avem peste 2000 de dosare la executorul judecătoresc, pentru neplata apei, şi alte sute de dosare pe rol.
Este adevărat că furtul de apă este greu de dovedit. Sunt destul de mulţi cetăţeni cu improvizaţii făcute la contoare şi aşa apar cu un consum mic de apă, chiar dacă ne deschid uşa. Am avut şi neplăceri. Un angajat a fost muşcat de un câine al unui locatar, fiind asmuţit de stăpân, iar altul, bătut. Ne apărăm angajaţii, aşa că i-am dat în judecată pe cei vinovaţi. Văd rezolvarea acestor probleme, pentru a fi lăsaţi să ne facem meseria, printr-o muncă constantă, perseverentă, luată scară cu scară, apartament cu apartament, dar şi prin contori noi, de clasă mai bună.”
Directorul Neagu a spus că investiţiile costă mult, dar merită făcute, în timp. După discuţiile purtate cu o firmă furnizoare de contori, s-a constatat că e mult mai ieftin să fie cumpăraţi contori de clasă superioară, decât să fie reparaţi cei vechi, care sunt instalaţi la bloc. „Încercăm să facem aceste achiziţii, avem şi fonduri europene pe care le putem accesa, dar este o activitate de lungă durată pentru a identifica toate pierderile de apă, furturile de apă sau locurile unde sunt probleme în modul de distribuţie al apei.”
Totodată, Ecoaqua Călăraşi doreşte ca spaţiile comerciale, de la parterul blocurilor, să fie separate de locatari, ceea ce înseamnă investiţii majore, pe care societatea doreşte să le facă, prin accesarea fondurilor existente pe POS Mediu, în acest exerciţiu financiar.
„Considerăm că suntem pe drumul corect, chiar dacă avem foarte multe reclamaţii şi unele pe bună dreptate. Încercăm să le remediem din mers. Numai perseverând vom putea să obţinem rezultatele scontate. Apa este bună de băut, de calitate, investiţiile şi-au arătat roadele, aşa cum se va întâmpla şi atunci când vom definitiva debitmetrul, prin reţelele noi de distribuţie a apei, când vor fi finalizate lucrările şi vom putea reduce, astfel, pierderile.”, spune Cezar Neagu.
Investiţia pentru reducerea pierderilor se ridică la câteva sute de mii de euro, dar aceasta poate fi amortizată chiar şi într-un an de zile, numai prin reducerea cu 5% a pierderilor, conform aceleiaşi surse.