“Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit”

IMG_5461Săptămâna trecută a fost marcată de o serie de acţiuni care au avut în centru copii.

Miercuri, 20 noiembrie, la Parlament, cu ocazia Zilei Universale a Drepturilor Copilului, Camera Deputaţilor şi UNICERF România au organizat o dezbatere dedicată acestei cauze. „În prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi a Ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu au fost prezentate progresele făcute în domeniul protecţiei copiilor, precum şi provocările existente în acest domeniu. Salut implicarea Guvernului României şi a Camerei Deputaţilor în acest proiect care pune pe primul loc viitorul copiilor. Împreună purtăm responsabilitatea pentru viitorul acestora”, a declarat deputata Raluca Surdu, participantă la eveniment.

“Omenirea este datoare să ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit” – este scris în preambulul Declaraţiei Drepturilor Copilului emisă de UNICEF la 20 noiembrie 1959. De atunci, fiecare acţiune a acestei organizaţii şi a partenerilor ei aduce în atenţia statelor lumii, a autorităţilor centrale şi locale, precum şi a membrilor societăţii civile şi a persoanelor individuale, Copilul, ca persoană care trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile recunoscute tuturor fiinţelor umane, dar şi de drepturi şi libertăţi speciale, justificate de vulnerabilitatea şi particularităţile vârstei lor.

IMG_5401„Cred că cel mai important din ceea ce avem noi de oferit copiilor este crearea unui cadru în care aceştia să se descopere, să se exprime, să se dezvolte. Cred în implicarea voluntară, în faptul că fiecare experienţă ne îmbogăţeşte ca oameni. Iar cu cât avem parte de mai multe, cu atât vom fi adulţi adaptaţi la ceea ce viaţa ne rezervă. Cred că actul educaţional depăşeşte limitele instituţionale date de şcoală şi familie”, susţine deputata liberală.

Vineri, 22 noiembrie, sub coordonarea Liceului Tehnologic “N.Bălcescu” Oltenița a fost creat un nou prilej în care elevii s-au putut exprima artistic în cadrul spectacolului organizat pentru Festivalul Naţional al Şanselor Tale – o săptămână a educaţiei permanente, ediţia a XIV-a. Protagonişti au fost elevi membri ai unor formații de muzică ușoară, de muzică populară, de dansuri și de teatru, dar şi soliști vocali şi membrii trupei de karate a Clubului Tai Sabaki Oltenița. „Au participat școli din Radovanu, Mânăstirea, Spanțov și trupele doamnei instructor Valentina Stanciu. A fost un spectacol de două ore în care elevii au demonstrat dorința lor de manifestare prin tetru, muzică și dans. Desfăşurat sub genericul Cetăţean român – cetăţean european, scopul acestui festival a fost acela de a acorda șansa de manifestare și comunicare interactivă elevilor din mediul urban, dar și rural, din diferite etnii”, a declarat profesorul coordonator Liliana Niculiţă. A fost o nouă dovadă că educația non-formală şi implicarea în activităţi extra-şcolare reprezintă o sursă pentru completarea formării viitorilor adulţi.

Sâmbătă, 23 noiembrie Liceul Tehnologic” N. Bălcescu” a organizat o excursie la Câmpina și Sinaia cu scopul de a recompensa efortul depus în cadrul Festivalului, dar şi de a facilita dezvoltarea comunicarii dintre elevii din mediul rural și urban într-un context mai relaxant. La Câmpina elevii au vizitata Muzeul Iulia Hașdeu, Casa N. Grigorescu, iar la Sinaia, Castelul Pelișor. „Elevii participanți au făcut poze, urmând să amenajeze un panou cu această activitate în școlile lor. Mulțumim pe această cale d-nei Raluca Surdu care a susținut financiar excursia și care este alături de noi la multe acțiuni încurajând inițiativele tinerilor”, a ţinut să menţioneze profesorul coordonator Liliana Niculiţă.

IMG_5463„Nu a fost un ajutor exagerat, dar binevenit şi binemeritat, zic eu. Mi-aş dori ca exemplul meu să fie urmat de cât mai mulţi dintre cei din Olteniţa care pot veni punctual în sprijinul iniţiativelor şi acţiunilor ce îi au în centru pe copii, mai ales când este vorba şi despre acţiuni educative, de încurajare a continuării frecventării şcolii acolo unde există risc de abandon, de sprijinire a obţinerii de performanţe şcolare. Astfel putem susţine creativitatea şi implicare copiilor şi a cadrelor didactice care îi mobilizează şi le oferim o perspectivă pozitivă asupra viitorului care îi aşteaptă. Avem împreună o responsabilitate în a ne asigura că fiecare copil, indiferent de vârstă și de locul unde s-a născut, are dreptul la o copilărie fericită, alături de persoane care să îl îngrijească, să îl ferească de abuzuri și de violență și să îi ofere acces la educație și sănătate. Cred în educaţia pe parcursul întregii vieţi, de aceea am şi demarat la Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa o serie de ateliere de dezvoltare personală şi profesională dedicate tuturor acelora care vor să evolueze şi să aibă relaţii armonioase şi eficiente atât în familie şi comunitate, cât şi la locul de muncă. Acestea sunt adaptate modului de învăţare al adulţilor, într-un cadru deschis şi destins. Dar este important să conştientizăm de cât mai devreme necesitatea implicării într-un proces de evoluţie şi dezvoltare asumat, continuu şi organizat, încă de pe băncile şcolii. Viaţa nu are răbdare cu noi, de aceea trebuie să fim în permanenţă pregătiţi, să dorim să fim astăzi mai buni ca ieri, iar mâine să dublăm eforturile”, punctează deputata Surdu.

 

Next Post

În municipiul Călăraşi, s-au aprins luminile de sărbători

Dum dec. 1 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱1 decembrie, Ziua Naţională a României marchează debutul manifestărilor, prilejuite de sărbătorile de iarnă, în municipiul Călăraşi. În seara acestei zile, s-au aprins instalaţiile electrice. Edilul Daniel Drăgulin a precizat că, pentru început, se vor aprinde ghirlandele electrice, de pe strada Bucureşti, după care, în […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!