Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), din Călăraşi, este cea mai mare instituţie socială din judeţul nostru ce are în grijă copii şi bătrâni, pentru care destinul nu le-a fost generos. Mulţi dintre aceştia, abandonaţi de familii şi chiar privaţi de minime condiţii de viaţă, ajung în sistemul de ocrotire socială unde sunt ajutaţi să traiască în normalitate. Venirea în fruntea DGASPC Călăraşi a directorului Doiniţei Nicolae a adus multe schimbări, ce pot fi uşor observate, în ceea ce priveşte activitatea acestei instituţii. Despre activitatea depusă, directorul DGASPC Călăraşi a dorit să ne dea mai multe detalii, prin intermediul interviului de mai jos.
Doamnă director, în această perioadă s-a împlinit un an de când aţi preluat conducerea DGASPC. Care au fost provocările pe care le-aţi întâmpinat în calitate de conducător al acestei instuţii?
Nicolae Doiniţa: Întotdeauna mi-am dorit ca beneficiarii noştri, copiii şi bătrânii din centrele sociale, să se simtă ca acasă. Să resimtă blândeţea familiei şi să nu creadă niciodată că sunt marginalizaţi. Chiar din primele zile, când am preluat conducerea acestei instituţii le-am spus angajaţilor din centre că îmi doresc ca fiecare dintre micuţi să fie mângâiat înainte de a se culca, să fie sărutat pe frunte şi să i se spună ,,Noapte bună!”. Ei bine, acum toate aceste lucruri se întâmplă. Copiii sunt mai degajaţi, mai comunicativi, au curajul să spună ceea ce le place, dar şi ce îi supără. Am ţinut mult ca angajaţii din centrele noastre sociale, fie că sunt educatori, îngrijitori, psihologi, asistenţi sociali sau maternali să îşi schimbe atitudinea faţă de beneficiarii noştri, să le acorde mai multă atenţie şi să îi îngrijească aşa cum trebuie. Eu cred că , într-o mare măsură, aceste lucruri chiar
s-au şi îndeplinit.
Să înţeleg că, în prezent, beneficiarilor instituţiei dumneavoastră nu le lipseşte nimic.
Nicolae Doiniţa: Da, aşa este. Anul trecut, am alocat sume importante de bani pentru lucrări de igienizare în toate centrele, am înlocuit mobilierul vechi, de ani de zile. Hrana s-a îmbunătăţit semnificativ. Copiii şi bătrânii beneficiază de hrană diversificată, de o calitate mult mai bună, în conformitate cu standardele nutriţionale impuse de Ministerul Sănătăţii. Dacă anii trecuţi, copiii erau îmbrăcaţi toţi la fel numai mărimile hainelor erau diferite, în prezent ţinem cont de gusturile lor şi, în limita posibilităţilor financiare, le cumpărăm hăinuţe şi încălţăminte, aşa cum ei doresc. Mai mult, am creat o anumită deschidere a centrelor. Avem câţiva voluntari cu suflet mare care vin în sprijinul copiilor. Un om apropiat de copiii noştri este voluntara Virginica Creţu. Datorită implicării ei şi a câtorva oameni de bine, copiii au primit cadouri şi au fost implicaţi într-o serie de acţiuni educativ-recreative. Prin implicarea doamnei Creţu, a parlamentarilor şi a altor oameni generoşi, 23 de copii, de la Centrul SERA, au fost, zilele trecute, într-o frumoasă excursie la Timişul de Sus, în cadrul căreia, au vizitat frumoase obiective turistice.
Şi totuşi, care sunt problemele care vă mai dau bătăi de cap?
Nicolae Doiniţa: Nu pot ascunde faptul că mai avem unele greutăţi cu care ne confruntăm şi pentru care încercăm să găsim soluţii. Centrul de Îngrijire pentru Adulţi (CIA) de la Ciocăneşti este ocupat la capacitate maximă. Acest aşezământ adăposteşte 103 bătrăni care au afecţiuni foarte grave, mulţi sunt cu accidente celebrale, cu afecţiuni neuropshice, care au nevoie de îngrijire medicală specială ce nu poate fi asigurată în centrul nostru, deoarece aici se acordă numai îngrijire şi asistenţă socială. Au fost multe cazuri când îngrijitorii centrului au fost agresaţi fizic de bolnavi. Noi am făcut solicitări la nivelul instituţiilor competente pentru a schimba profilul acestui aşezământ, pentru a-l transforma în centru social medical, destinat persoanelor cu afecţiuni neuropsihice.
La începutul anului trecut, DGASPC a fost ţinta unor scandaluri de presă privind cazurile unor adolescenţi abuzaţi şi chiar ale unora, pentru care fuga din centre era un lucru obişnuit. În prezent, în cadrul centrelor de plasament se mai întâmplă asemenea situaţii.
Nicolae Doiniţa: Într-adevăr, am avut câteva cazuri care nu au făcut cinste instituţiei noastre. Trebuie să recunoaştem că avem şi copii cu probleme de comportament, şi asta ţine de genă sau de mediul familial de unde au provenit. Însă, am acordat o mare atenţie acestor copii. Educatorii i-au supravegheat mai atent, iar psihologii i-au consiliat în permanenţă. Ei bine, în prezent, numărul copiilor care au un comportament discutabil a scăzut foarte mult. Sunt maxim 10, în toate centrele. Dar ei nu comit fapte grave. Nu au un comportament agresiv, delicvent. Absentează de la şcoală sau pleacă din centre fără să anunţe. Dar pentru faptele acestor copii, răspund cei care îi au în grijă. Chiar de curând, au intrat în Comisia de Disciplină directorul de la Centrul de la Făurei, şi alte două educatoare, care mi-au ascuns faptul că au plecat din centru trei copii cu vârste între 8 şi 10 ani. Consider că asemenea situaţii nu trebuie să se mai întâmple şi nu accept ca asemenea lucruri să îmi fie ascunse, pentru că nu putem găsi cele mai bune soluţii la asemenea probleme.
Cum intervine instituţia dumneavoastră în cazul copiilor cu mari probleme sociale?
Nicolae Doiniţa: Vreau să vă dau doar un exemplu din zecile de cazuri de copii aflaţi în dificultate, care intră in sistemul nostru de ocrotire. Zilele trecute, am primit o sesizare de la primăria unei comune din judeţul nostru, prin care am fost informaţi că 6 copii de vârste mici au fost abandonaţi de părinţi. Tatăl lor a intrat in închisoare, iar mama i-a părăsit pentru că s-a recăsătorit. Imediat am intervenit în acest caz. Am preluat toţi cei şase frăţiori, patru dintre ei i-am dat în grija asistenţilor maternali, iar două fetiţe le-am cazat la Centrul de la Făurei. Le-am întrebat de ce nu au frecventat şcoala şi mi-au spus că n-au avut încălţăminte ca să poată merge la orele de curs. M-a impresionat pînă la lacrimi poveste acestor copii necăjiţi. Însă, acum sunt pe mâini bune şi sunt bine îngrijiţi.
Doamnă director, de ce vi se spune în cadrul instituţiei că sunteti un demon cu chip de înger?
Hm, da, aşa mi se spune… Înger, pentru că sunt un om cu suflet bun şi caut să acord mereu ajutor tuturor. Demon, pentru că sunt foarte exigentă. Nu fac rabat de la corectitudine şi legalitate! Permanent, solicit angajaitlor mei să îşi respecte atribuţiile de serviciu, să fie corecţi, să respecte legea şi să fie responsabili. Atunci când au greşit, au dat socoteală. Drept dovadă că, numai într-un an de zile, am convocat 20 de Comisii de disciplină, în urma cărora, salariaţii care au greşit, au fost sancţionaţi.
De curând, în presa locală şi centrală, aţi fost tinţa unor acuze privind achiziţiile publice.
Într-adevăr, în luna ianuarie, o publicaţie călărăşeană mi-a cerut informaţii oficiale privind achiziţiile publice realizate de DGASPC, anul trecut. Am dat, în timp util, răspunsuri la informaţiile solicitate, însă, după câteva zile, a venit în birou reprezentantul acelei publicaţii locale şi un reporter de la postul de televiziune RTV, care mi-au cerut informaţii privind achiziţiile publice. Le-am răspuns la toate întrebările pe care mi le-au pus, însă ei au transmis în spaţiul public informaţii distorsionate. După câteva zile, am avut un control de la Serviciul Poliţiei Economice, din cadrul IPJ Călăraşi, în urma căruia au fost verificate toate documentele privind achiziţiile publice realizate de DGASPC. Pe 26 ianuarie, după ce a fost finalizat controlul respectiv, cei 3 trei inspectori de la Poliţia Economică care au efectuat controlul m-au felicitat pentru modul în care Serviciul de Achiziţii Publice, din cadrul DGASPC, şi-a îndeplinit atribuţiile. Toate achiziţiile s-au făcut în mod corect şi legal, produsele au fost achiziţionate în conformitate cu cerinţele legale. Chiar vreau să precizez faptul că, avem furnizori de produse cu care avem relaţii contractuale de 9 ani de zile. Nu este responsabilitatea noastră să verificăm bonitatea firmelor care ne furnizează produse. Asta trebuie să o facă organele competente. De fapt, mi-am dat seama că s-a dorit o denigrare a persoanei mele. La momentul oportun, voi face public raportul controlului efectuat de Poliţia Economică.
Doamnă director, vă mulțumesc!