Mânăstirea Plătăreşti a fost resfinţită de Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor

Print Friendly, PDF & Email

Mânăstirea Plătărești, din județul Călărași, a fost astăzi sfințită, după ce au avut loc o serie de lucrări de reabilitare a clădirii pe exterior. Slujba de resfinţire a mânăstirii, a fost făcută de Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, însoţit de un sobor de preoţi.

Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, Mânăstirea Plătăreşti este unul din cele mai frumoase monumente istorice, care, din păcate, nu a mai avut parte de lucrări de renovare de foarte mulți ani, degradarea clădirilor ce nu au putut fi refăcute, în această perioadă, putând fi observate cu ochiul liber. Există o asemănare, ca istoric, și nu numai, a Mânăstirii Plătărești, cu Mânăstirea Negoiești: amândouă sunt așezate în partea de nord-vest a județului Călărași, sunt menționate ca obiective turistice importante, dar au fost lăsate în „paragină” după 1989, locațiile intrând într-o continuă degradare.

Se încearcă ieșirea din starea de veşnice obiective cu potențial turistic neexploatat, prin grija a două persoane inimoase: maica Varvara, stareța mânăstirii de la Plătărești, respectiv preotul paroh Nicolae Trușcă, de la Biserica – mânăstirea Negoiești. Prin munca și stăruința celor doi, mânăstirile au șansa de a redeveni, într-adevar, obiective turistice culturale de interes, nu numai pentru judetul Călărași.

În ceea ce priveşte lucrările de reparaţii, efectuate în ultimii ani, Consiliul Judeţean Călăraşi a alocat 120.000 de lei (1,2 miliarde de lei vechi) pentru realizarea documentaţiei tehnice pentru reabilitarea clădirilor şi a împrejmuirilor mânăstirii Plătăreşti, dar şi pentru efectuarea lucrărilor de amenajare interioară şi exterioară ale bisericii, începute anul trecut.

Invitaţii primarului comunei Plătăreşti, Florin Dumitrescu au fost parlamentarii Colegiului 2 Senat-Iulian Dumitrescu, Colegiului 4-Camera Deputaţilor, Aurel Niculae şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu.

Vom reveni cu mai multe amănunte, despre acest eveniment.

Please enter banners and links.

Next Post

Călărași – 180 de ani de viață urbană și reședință de județ

lun apr. 22 , 2013
Prof. Nicolae Tiripan, director Arhivele Naționale Există în istoria fiecărei aşezări momente istorice, care au jucat un rol important în evoluţia ulterioară a acesteia. Pentru municipiul Călăraşi, un asemenea moment este cel din aprilie 1833, când s-a mutat aici reşedinţa fostului judeţ Ialomiţa, care era la Urziceni. Dar să vedem […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!