Județul Călărași este cu mult sub media națională, la simularea pentru bacalaureat

bac2Așa cum se aștepta, încă de la începutul săptămânii trecute, inspectorul general școlar, Constantin Tudor, și la simularea la bacalaureat ( ca și la evaluarea națională), rezultatele înregistrate în județul Călărași au fost foarte slabe.

Dacă la nivel național promovabilitatea a fost de 38,39%, în județul Călărași s-a înregistrat cu 12 procente mai puțin, la clasa a XII-a. 26,62% dintre elevi  au reușit să obțină note peste 5, iar la clasa a XI-a rezultatul a fost și mai dezastruos: doar 17% au promovat examenul, iar media națională de promovabilitate a fost de 25,76%.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate, ca de obicei, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” şi Liceul Teoretic “Neagoe Basarab”, din Olteniţa.
Iată statistica, la nivel național, după centralizarea datelor,de către Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice:

Datele statistice releva ca ponderea elevilor de clasa a XII-a care au obtinut medii ce asigura promovarea examenului (6 si peste 6) este de 38,39% (42.386 de elevi din 110.423 de elevi prezenti). Rezultatul este relativ la acelasi nivel cu cel al ratei de promovare de anul trecut – 38,77%.

REZULTATE SIMULARE BAC 2016. NOTE SIMULARE 2016.Pe probe, situatia notelor peste 5 este urmatoarea: 64,6% la Limba si literatura româna (procentaj superior celui de anul trecut: 61,36%), 80,8% la Limba materna (cu 5 procente in plus fata de 2015 – 75,49%), 53,2% la proba obligatorie a profilului – Matematica sau Istorie (procentaj superior fata de 2015 – 52,49%), respectiv 60,8% la proba la alegere a profilului (in usoara crestere, in raport cu 2015 – 60,3%).

REZULTATE SIMULARE BAC 2016. NOTE SIMULARE 2016.  

Rata de promovare la clasa a XI-a este de 25,76%, in scadere cu 3 procente comparativ cu 2015, când aceasta s-a situat la valoarea de 28,51%. Cu alte cuvinte, dintre cei 121.535 de elevi participanti la simularea din 2016, 31.313 elevi au obtinut medii peste 6.

Pe probe, situatia notelor peste 5 primite de elevii de clasa a XI-a se prezinta astfel: Limba româna – 57,6 (in crestere cu aproximativ 6 procente fata de 2015 – 51,77%), proba obligatorie a profilului/Matematica sau Istorie – 37,6% (in scadere cu aproape 5 procente fata de anul trecut – 42,35%) si Limba materna – 72,7% (in crestere fata de 2015 – 56,97%). Precizam ca elevii claselor a XI-a nu au sustinut proba la alegere, având in vedere ca aria de acoperire a disciplinelor nu este similara celei de clasa a XII-a.

Conform metodologiei de desfăşurare a examenului naţional de bacalaureat, media minimă de promovare, pentru fiecare disciplină în parte, este 5, iar media finală a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului de Bacalaureat, este minimum 6.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, are un dublu obiectiv: familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen şi identificarea nevoilor acestora pentru a conştientiza nivelul de pregătire şi pentru a lua măsuri în consecinţă în vederea îmbunătăţirii rezultatului final.

Notele de la simulările naţionale se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului. De asemenea, rezultatele trebuie analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru optimizarea performanţelor şcolare.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice solicită inspectoratelor şcolare judeţene monitorizarea atentă a programului de pregătire a elevilor de liceu prin inspecţii şcolare tematice şi consultări cu comisiile metodice din licee, precum şi a planurilor individuale de  remediere, în cazul elevilor cu rezultate slabe la simulare.

Mai mult, pentru elevii de clasa a XII-a, Ministerul Educaţiei recomandă organizarea unor simulări judeţene la începutul lunii mai, care să urmărească evoluţia elevilor şi să permităplanuri remediale specifice, conform www.edu.ro.

Next Post

Schimbări de ultimă oră la ALDE Călărași/ Bogdan Georgescu și-a dat demisia

lun mart. 21 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În cursul zilei de vineri, 18 martie, copreședintele ALDE Călărași, Bogdan Georgescu, și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației județene, rămânând simplu membru. Pentru Actualitatea de Călărași, acesta a preferat să spună că gestul său ține de o anumită situație internă, în partid, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!