12 iunie 2025

Județul Călărași/ Cum au acționat autoritățile la cel mai grav accident rutier, produs pe A2

accident-a2Cel mai grav accident rutier, produs de la deschiderea autostrăzii A2, care a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie, a mobilizat peste 100 de persoane, care au acționat, contra-cronometru, pentru salvarea de vieți omenești, accidentul soldându-se cu peste 50 de răniți și 4 morți.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU),  în accident au fost implicate 60 de persoane, dintre care trei victime au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul. Persoanele care acuzau afecțiuni medicale au fost transportate de urgență la Spitalul din Lehliu și la unități medicale specializate din București (Spitalul Floreasca, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Bagdasar Arsene, Spitalul Sf. Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Elias și Spitalul Județean Ilfov).

Pentru gestionarea situației, imediat după anunțarea evenimentului (ora 08.37), la nivelul județului Călărași, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, fiind alertate echipaje specializate din zona de competență, precum și de la ISU București-Ilfov, Ialomița și Constanța. Totodată, au fost prealertate spitalele care dețin unități de primiri urgențe din București, pentru a fi în măsură să primească răniții.

La fața locului au acționat 94 de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU Călărași, ISU București-Ilfov, ISU Ialomița și ISU Constanța) și 9 medici de la Spitalul de Urgenţă Floreasca și Unitățile de Primiri Urgențe Călărași și Ialomița, fiind implicate 12 echipaje de prim ajutor SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, 3 pentru descarcerare, 1 spital mobil, 5 autospeciale de transport personal și victime multiple, o autospecială de stingere cu modul de prim ajutor și 10 ambulanțe ale Serviciilor de Ambulanţă, din județele Ialomița, Călărași, Constanța și București-Ilfov.

De asemenea, la locul accidentului au intervenit și polițiștii rutieri pentru asigurarea accesului echipelor de intervenție. Intervenția de urgență a fost realizată în sistem integrat fiind demarate procedurilor specifice situaţiilor de accidente cu victime multiple. Acțiunile salvatorilor s-au derulat în condiții dificile, având în vedere condițiile meteorologice de ceață densă și vizibilitate redusa.

Pentru stabilirea contactului direct cu familiile aparținătorilor, DSU a operaționalizat două linii telefonice la care au fost oferite informații despre victimele implicate în accident.

Pentru a afla cum s-au derulat evenimentele, în care au fost implicate diferite instituții,  de la nivelul județului Călărași, am dorit să stăm de vorbă cu reprezentanții acestora, care au acționat, direct, în acele momente.

Reprezentantul Ambulanței Călărași, Alexandru Chiriță, ne-a declarat că din momentul declanșării planului roșu, la locul unde s-a produs accidentul s-au deplasat  8 ambulanțe, 7 cu asistenți medicali și una cu medic, județul Călărași având, dealtfel, un singur medic angajat, pe ambulanță.

Triajul pacienților a fost făcut de medicul coordonator de la SMURD București, 9 răniți fiind transportați, de Ambulanța Călărași, la spitalul din Lehliu si 10 au fost duși, direct, la București.

Dr. Marius Graure, de la Spitalul din Lehliu: “A fost o zi extrem de dificilă, dar provocatoare!”

Medicul chirurg de la Lehliu, Marius Graure, a trebuit să facă față tuturor cazurilor sosite la spitalul din Lehliu, adică celor 13 răniți. Acesta a fost ajutat de medicii de pe ambulanțe, de la SMURD sau UPU, care au acordat primul ajutor victimelor, încă de pe autostradă.

Pentru Actualitatea de Călărași, dr. Graure a declarat:

“A fost o zi extrem de dificilă, dar provocatoare, în același timp. Ceea ce m-a uimit, în sensul bun al cuvântului, a fost devotamentul angajaților spitalului nostru. După ce au văzut la televizor accidentul, fără să le spună nimeni, au venit la spital toate asistentele și infirmierele, care mi-au fost de un real folos. Cel mai grav caz a fost al unui pacient care avea sânge în torace și într-un plămân, care a necesitat o intervenție chirurgicală, cu anestezie locală.

Au mai fost aduși pacienți, dar fără urgențe imediate,  cu fractură de gambă, fractură de coaste, traumatisme cerebrale, iar după ce au fost stabilizați, au fost transportați la București.”

Întrebat dacă spitalul din Lehliu asigură gărzi, în weekend, doctorul Graure ne-a răspuns:

“În weekend, la spitalul din Lehliu există gardă pe medicală și chirurgie. Alături de mine, s-a aflat și medicul de pe secția medicală, Viorica Graure, și am reușit să facem față cazurilor sosite, mai ales că a existat o colaborare și cu ceilalți medici veniți la accident.”

Managerul Spitalului Județean de Urgență  Călărași, Camelia Ghiveciu ne-a declarat:

“Am venit la spital imediat cum a fost anunțată de declanșarea planului alb. În astfel de situații, medicul șef al UPU este anunțat de ISU Călărași, care a solicitat un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru a merge la accidentul de pe autostradă. A fost luat medicul Carmen Sterea, care ieșise din gardă, de dimineață, și a rămas la UPU Călărași, medicul Ionela Incescu.

La spital, coordonatorul celulei de criză este directorul medical, rolul meu fiind de a substitui anumite persoane care lipsesc din celula de criză.

Directorul medical, Laurențiu Belușică, s-a ocupat, telefonic, pentru alertarea medicilor. A venit doamna doctor Isvoranu, pentru computerul  tomograf, am avut  trei medici pe chirurgie, doi pe secția ortopedie, unul pe Unitatea de Primire Urgențe, un medic pe ATI și un anestezist, care mai întârziat din cauza ceții, deoarece este medic bulgar. Am avut veniți 15 asistenți și 10 brancardieri chemați, pentru că este o listă de persoane solicitate, când este declanșat planul roșu, în județ,de către ISU Călărași.

S.J.U. Călărași era pregătit să primească peste 10 pacienți, dar așa cum era și normal, au fost duși la cel mai apropiat punct spitalicesc, cel din Lehliu, unde au fost stabilizați și apoi trimiși către celelalte spitale, din București. Triajul a fost făcut la fața locului, unde a sosit un reprezentant al ISU București, medicul coordonator de regiune al echipajelor de urgență, care a trimis răniții către spitalele care puteau interveni pe specificul traumatiselor suferite.

La spital am avut pregătite: 14 paturi pe secția chirurgie, 12 paturi, pe ortopedie si un salon cu șapte paturi în ATI, cu monitor și oxigen.

La Călărași, un singur pacient a fost adus cu ambulanța SMURD, iar un altul a venit cu mașina proprie, pentru un consult, după care a plecat. A rămas internat primul pacient, pe secția ortopedie, care este din Slobozia și are o fractură de bazin.”, a spus managerul Camelia Ghiveciu.

Directorul medical, Laurențiu Belușică, a comunicat, pe facebook, faptul că a considerat că este mai bine să meargă la Lehliu, decât să fie prezent la Spitalul Județean Călărași, unde era coordonatorul celulei de criză:

belusica

Datele sunt în discordanță cu declarația managerului Ghiveciu, care ne-a declarat că un singur anestezist era prezent (nu doi!), și acela venit din Bulgaria, cu bacul.

Dr. Carmen Sterea, de la S.J.U Călărași, a fost prezentă, după gardă, pe autostradă

 Spitalului Județean de Urgență Călărași i s-a solicitat un medic de la UPU, care să meargă la accidentul de pe autostradă. A fost preluată doctorița Carmen Sterea, care ajunsese acasă, după garda de noapte, de o jumătate de oră.

 “Garda noastră, în weekend, se termină la 8:00, iar colegii m-au anunțat că a fost activat planul alb, la spital. Am mers împreună cu colegii de la SMURD, la fața locului. Situația era destul de gravă, dar ajunseseră deja multe ambulanțe, iar o doamnă doctor de la SMURD Floreasca, coordona activitatea și stabilea unde să fie transportați pacienții. După ce a plecat doamna doctor, a venit doctorul Cristian Pandrea, care este coordonatorul dispeceratului SMURD, din București.

Eu am acordat ajutorul medical unei paciente, care era intubată, apoi am dus, cu echipajul SMURD, doi răniți la spitalul Lehliu, așa cum ne-a spus doamna doctor coordonator. La spitalul din Lehliu erau foarte multe echipaje,  erau 13 victime aduse acolo și ne-a rugat dispeceratul să-i ajutăm și pe medicii de aici.

După ce au fost stabilizați răniții și a fost făcut triajul pentru spitale, de doctorul Pandrea, am revenit, la ora 13:00, la camera de gardă, unde am rămas până la suspendarea planului alb.

La SJU Călărași a venit un pacient, cu ambulanța SMURD, și a mai venit o femeie rănită, cu mijloacele proprii, care, după consult, a plecat acasă.

Cel internat (n.red.: șoferul microbuzului, din Ialomița, în care au murit 2 persoane) prezintă fractură de bazin și va rămâne internat în spitalul din Călărași.“, ne-a declarat medicul Carmen Sterea.

Prefectul George Iacob a fost prezent, la accidentul de pe autostradă, până la redeschiderea circulației.

“În dimineața zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, am fost anunțat de prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Călărași, Adrian Paduraru, de producerea accidentului cu victime multiple, pe autostradă, la km 67, în apropiere de Lehliu. Acesta mi-a solicitat aprobarea planului roșu la intervenție, pe care i l-am dat, și am plecat la locul producerii evenimentului.

În calitate de șef al Comitetului pentru Situații de Urgență Călărași, m-am asigurat că toți oamenii sunt prezenți în dispozitiv, că există ambulanțe suficiente, că nu lipsește nimic, pentru acordarea primului ajutor. Am discutat cu domnul Arafat, care mi-a transmis ca persoanele rănite,  aflate la spitalul din Lehliu, să fie reevaluate,  înainte de a fi transportate la alte spitale, conform deciziei medicului coordonator al SMURD București.

Medicul Pandrea a apreciat unde va fi internat fiecare pacient, acesta nefiind, dealtfel, atributul prefectului.

După ce au fost luați răniții, a rămas poliția, care și-a continuat cercetarea, a urmat preluarea mașinilor de pe carosabil și urcarea lor pe platformă, au fost preluate bunurile pierdute în accident, a fost eliberat carosabilul, curățat, pentru că erau pete de ulei si carburant, s-a aruncat nisip, s-a spălat autostrada, după care drumul a fost redat circulației.

Atât secretarul de stat, Irina Alexe, chestor de poliție, secretarul de stat, Raed Arafat, cât și ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, au transmis aprecieri pentru modul în care s-a acționat, pe toată durata intervenției, pe autostrada A2.  ”, a declarat, pentru Actualitatea de Călărași, prefectul George Iacob.

foto-digi-24

Primele cauze care au provocat coliziunea în lanţ s-au conturat: viteza prea mare cu care au condus şoferii pe o ceaţă groasă, care abia îi lăsa să vadă la 20 de metri.

Comisar-șef de poliție George Grigore, director adjunct la Direcția Rutieră din cadrul Poliției Române, a declarat că, potrivit primelor cercetări, în zonă s-ar fi produs două accidente, foarte apropiate unul de celălalt, la o distanță de trei-patru metri, unul de celălalt.

Surse din anchetă spun că ultima maşină care a intrat în vehiculele avariate şi blocate pe autostradă a rămas cu kilometrajul blocat la viteza de 118 kilometri pe oră.

În urma accidentului de sâmbătă, procurorii au deschis dosar penal, fiind făcute testări cu aparatele etilotest, care au arătat că niciunul dintre șoferi nu consumase alcool.

error: Content is protected !!