Investiții/ Ecoaqua Călărași pregătește un proiect în valoare de peste 170 de milioane de euro

Societatea Ecoaqua se pregătește pentru depunerea unui  proiect amplu, cu impact în peste 30 de localități din județele Călărași și Ialomița.

Acesta va fi depus pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare) și va însemna continuarea proiectelor ce au vizat extinderea rețelelor de apă și canalizare.

Despre modul în care se pregătește acest proiect cu o valoare impresionantă -peste 170 milioane de euro- ne-a vorbit directorul societății, Cezar Neagu.

 “Lucrăm deja pe contractul de asistență tehnică, privind cererea de finanțare pentru 37 de localități,  inclusiv orașele și municipiile din Călărași și Ialomița. Proiectul își propune să continue lucrările pentru apă și canalizare, în toate aceste localități, dar are două restricții: apa să fie dusă la minim 50 de locuitori/gospodării, într-un cătun, iar canalizarea la aglomerări umane mai mari de 2000 de locuitori. Nu vom putea să facem doar rețeaua de apă, într-un sat de peste 2000 de locuitori, dacă nu facem și canalizarea.

Restul lucrurilor ține de abilitatea noastră și a consultantului de a scrie aplicația și cererea de finanțare, care va fi înaintată Uniunii Europene. Momentan este finanțat contractul de asistență tehnică, adică activitatea pe care o desfășurăm în acest moment în teritoriu, pentru a vedea în ce localități vom implementa proiectul. Volumul de muncă este foarte mare, a trebuit să vizităm toate localitățile în doar câteva zile, pentru că trebuie să culegem o multitudine de date. Avem o problemă destul de delicată aici, pentru că foarte multe comune au proiecte în diferite stadii, depuse pe diferite fonduri de finanțare, și trebuie să avem grijă să nu ne suprapunem cu proiectele pe care le au, pentru că ar însemna dublă finanțare.

 În acest moment, nu se știe exact când se vor finanța proiectele depuse pe PNDL și avem discuții cu Ministerul Dezvoltării, cu Autoritatea de Management, pentru a nu ne suprapune cu alte proiecte, dar și pentru a nu ne scăpa absolut nicio stradă, din localitățile unde vom implementa proiectul.

Avem discuții purtate și dacă ceea ce solicităm este corect fezabil, ni s-a spus că putem să cerem chiar o sumă mai mare, pentru că nu este nicio restrictie din partea Ministerului Fondurilor Europene și cel al Dezvoltării.

Ne dorim ca proiectul să fie finanțat din fonduri europene și fonduri guvernamentale, iar contribuția noastră să fie zero, contribuția localităților fiind de 2%. Cofinanțare Ecoaqua este o problemă delicată, pentru că este în strânsă legătură și cu suportabilitatea populației legată de serviciile de apă și canalizare. Există o regulă impusă de Uniunea Europeană și noi sperăm să dovedim că suntem în acea regulă, adică populația din zona noastră nu poate suporta două cofinanțări, care s-ar răsfrânge în prețul apei și în redevența pe care ar trebui să plătim.

 Sperăm să fie zero cofinanțarea Ecoaqua  și în felul acesta să nu se regăsească în preț costurile investiției. Proiectul va trebui depus cel târziu în luna februarie, anul viitor, și sperăm că până la sfârșitul acestui an să putem finaliza aplicația și să mergem la Bruxelles cu cererea de finanțare.”

 Dacă e să ne referim la proiectul CL8, care s-a încheiat recent, cum simțiți că funcționează lucrurile, în acest moment?

 “Funcționează bine, pentru că instalațiile sunt noi, în stare de funcționare, dar  mai apar alte probleme pe care le simțim, ca cetățeni ai orașului, când ne mai proptim în cate o groapă. Avem contract, încă un an de zile, cu societatea care asigură garanția pentru modificarea defectelor, dar din păcate, societatea nu reacționează prompt. Există garanția pentru bună execuție, sub forma unei polițe de garanție depuse de firmă, avem pârghia prelungirii perioadei de notificare a defectelor cu încă un an și, dar până în noiembrie, sperăm să remedieze toate problemele care apar. Ceea ce mă bucură este faptul că pe partea de instalații de rețele nu au apărut problem, mai ales în această iarnă, care a fost destul de grea”, a afirmat directorul Ecoaqua, Cezar Neagu.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Protest spontan al salariaților de la Finanțe Publice

lun mai 15 , 2017
Aproximativ 22.000 de salariați ai sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice participă astăzi, 15 mai 2017, la un protest spontan, ca reacție la proiectul legii salarizării, care duce la tăieri de salarii. La protest participă salariați din toate județele țării, inclusiv municipiul București, aceștia solicitând Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!