Pregătirile pentru începerea noului an de învăţământ sunt pe ultima sută de metri. Pe 15 septembrie, toate şcolile din judeţul Călăraşi îşi vor deschide larg porţile pentru a-i primi, aşa cum se cuvine, pe cei 47618 elevi. Una din cerinţele esenţiale, care atestă faptul că, şcolile asigură condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii educaţionale, este autorizaţia sanitară de funcţionare. Dar, pentru a obţine un asemenea aviz, şcoala respectivă trebuie să aibă asigurat sistem de alimentare curentă cu apă potabilă, canalizare şi grupuri sanitare moderne. Cum în acest an n-a fost alocat niciun ban de la Guvern, pentru modernizarea şcolilor, această obligaţie a revenit, în sarcina administraţiilor locale care trebuiau să facă eforturi financiare pentru asigurarea unor condiţii decente în şcoli. Însă, la nivelul judeţului nostru, unele primării nu au reuşit să aloce fondurile necesare pentru modernizarea unor localuri de şcoală. Conform datelor oficiale, furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, la ora actuală, din cele 96 de şcoli cu personalitate juridică, 32 nu au autorizaţie de funcţionare. Printre acestea se numără şi scolile care au primit doar aviz parţial sanitar, numai pentru anumite corpuri de clădiri, ce le au in componenţă, aici regăsindu-se cele din localităţile: Chirnogi, Fundeni, Gălbinaşi, Vasilaţi, Dragalina, Grădiştea, Curcani, Mânăstirea, Spanţov (satul Stancea), Ştefan Vodă, Dragoş Vodă, Mitreni (satul Valea Roşie), Nicolae Bălcescu de Preasna, Valea Argovei, Frăsinet, Dichiseni (satul Coslogeni), Gurbăneşti, Lehliu-Gară (Liceul Tehnologic ,,Alexandru Odobescu), Lehliu Sat, Fundulea (Liceul Tehnologic), Alexandru Odobescu (satul Nicolae Bălcescu), Dorobanţu şi Ciocăneşti.
Şi în municipiul Călăraşi există o unitate de învăţământ care nu este autorizată sanitar, este vorba de Grădiniţa nr. 10. Dacă în unele localităţi, există, totuşi, semnale că administraţiile locale au fost preocupate, într-o oarecare măsură, pentru modernizarea şcolilor, în judeţul nostru sunt şi primării, care dau dovadă de un total dezinteres, în această privinţă.
Primăriile localităţilor: Tămădău, Dor Mărunt, Belciugatele şi Plătăreşti nu au depus eforturile necesare pentru modernizarea şcolilor, întrucât, acestea nu au nici măcar un corp de clădire autorizat sanitar.