În zi de florar, Radovanu a sărbătorit “Festivalul Căpșunului”

2kUltima zi a lui florar a venit în comuna Radovanu cu “Festivalul Căpșunului”, conform tradiției create, încă din urmă cu 6 ani de zile, de Vasilica Dobrescu, primar aflat la al doilea mandat.

Sufletistă, dar și bătăioasă, pentru ca lucrurile pe care și le propune să prindă contur, Vasilica Dobrescu s-a implicat în cei 7 ani de mandat ca localitatea să capete o altă imagine. Proiecte de infrastructură, culturale, educative s-au derulat sau sunt în implementare, în comuna Radovanu.

Încă de la intrarea în comună se observă că oamenii sfințesc locul, localitatea având un aspect îngrijit, întreținut atât de săteni, cât și de Primărie, care s-a dotat special cu o cositoare cu braț, pentru a întreține spatiul verde de pe marginea drumului.

3kSărbătoarea comunei i-a adunat pe radoveneni, cu mic, cu mare, pentru a urmări atât spectacolul muzical dedicat lor, cât și pentru a se bucura de spatiul de joacă destinat copiilor. Micii, berea, bunadispoziție au făcut ca ziua de sărbătoare să fie completă.

Și invitații au răspuns prezent la această manifestare: vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Dinulescu, primarul comunei Crivăț, Ion Roibu, primarul comunei Chirnogi, Irinel Roman, primarul municipiului Oltenița, Petre Țone, primarul comunei Spanțov, Mihail Penu, primarul comunei Mitreni, Tudorel Minciună,  primarul comunei Vâlcelele, Gabriel Oroianu, și primarul comunei Ștefan cel Mare, totodată, președintele Asociației Comunelor, Ștefan Pandea.
Ansamblul Tineretea DunariiDe la eveniment nu au lipsit “frații” din Bulgaria, de la Ansamblul “Tinerețea Dunării”.

Pe scenă, alături de invitați, au fost prezenți preot conf. univ. dr. Marian Vîlciu și
preotul Răsvan Godescu, care au fost declarați cetățeni de onoare ai comunei, pentru activitatea desfășurată.

Preot Rasvan GodescuPreotul Răzvan Godescu a venit în comună în 1976, slujind, de atunci și până în prezent, în parohia Radovanu. În afară de dăruirea pe care a arătat-o în cei aproape 40 de ani meseriei pe care și-a făcut-o cu har, acesta a dovedit că are și un suflet de aur, adoptând, cu ani de zile în urmă, doi copiii care rămăseseră orfani.

Preot Marian VilciuCel de-al doilea cetățean de onoare, declarat în acest an de Consiliul Local Radovanu, a fost preotul conf. univ. dr. Marian Vîlciu, decanul Facultății de Teologie din Târgoviște, originar din Radovanu, care a publicat și numeroase lucrări științifice.

 Primarul comunei, Vasilica Dobrescu, le-a transmis locuitorilor gândurile sale, la ceas aniversar:

 Primar Vasilica DobrescuÎn urmă cu 7  ani, când consătenii mei m-au ales primar, unul dintre proiectele mele de suflet a fost acela de a  avea o zi
a localității noastre, zi care să-i aducă, laolaltă, pe toți radovenenii, de aici și de pretutindeni. Si, iata-ne la ziua comunei Radovanu, la cea de-a sasea editie. Multumim lui Dumnezeu, pentru ca ingaduit sa fim sanatosi si sa fim astazi impreuna, sa ne bucuram de aceasta  zi superba a lunii mai! Dar, noi, radovenenii nu suntem singuri, ci avem alaturi multi prieteni din alte localitati, pe care i-am invitat sa fie langa noi, si chiar pe prietenii nostri de peste Dunare.

Am ales ca aceasta zi sa fie in mai, luand in calcul doua motive. Unul, cu incarcatura istorica, deoarece, in mai 1589, domnitorul Tarii Românești, Mihnea al II-lea Turcitul, emitea un hrisov, foarte important pentru o particica din  istoricul comunei noastre, pentru ca pe baza acestuia, noi stim ca in a doua jumatate a sec. XV si in sec. XVI, Radovanu s-a aflat in proprietatea Craiovestilor, una dintre cele mai mari familii boieresti din Tara Romaneasca, care zeci de ani a facut si desfacut domnii si a avut reprezentanti pe tronul tarii.

 Al doilea motiv, care a si dat numele acestei zile de sarbatoare, se leaga de  una dintre ocupatiile localnicilor nostri, si anume, cultivarea capsunului. Slava Domnului, ca din acest punct de vedere, a fost un an bun, cu mai putine ploi si aceste fructe minunate, parfumate au fost  recoltate si oamenii  multumiti!

In cei sapte ani de mandat, am fost calauzita de un singur principiu in tot ceea ce mi-am propus sa fac, si anume, ca orice investitie sa fie trainica si necesara. Nu am fost si nu voi fi niciodata adepta lucrului de mantuiala. Nu am aceptat sa fac parteneriate pe lucrari ce ar fi impus achizitionarea de credite bancare. Primaria Radovanu nu are datorii catre banci si multe lucrari au fost executate in regie proprie, si ma refer aici  la demolarea Caminului Cultural, intretinerea strazilor, cele trei cișmele, atat captarea lor, cat si acoperisul acestora, statii de calatori si alte lucrari.  Nu voi vorbi de investițiile pe care le-am făcut în comună, în cei șapte ani de mandat. Dumneavoastră le cunoașteți bine și am mai vorbit despre ele. Voi aminti lucrarile care sunt in derulare, in acest an.

  Proiectul de alimentare cu apă și sistem de canalizare este finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Au fost alocați mult prea putini bani pentru valoarea  totala a acestui proiect. Constructorul nu a lucrat doar de acești bani, ci a mai executat lucrări de peste 2000.000 RON (20 miliarde de lei vechi). Am solicitat Ministerul Dezvoltării Regionale sumele necesare pentru a continua această lucrare, dar, până în acest moment, nu am primit niciun ban. Este greu să progresezi fără să primești fondurile necesare.

 Să sperăm că va fi o deblocare a acestor fonduri! De astfel, în România, investițiile legate de infrastructură, în special, dar și în alte domenii, în general, sunt într-o totală stagnare. Dar noi, românii, întotdeauna trăim cu speranța că vor veni vremuri mai bune. Sperăm că și în comuna Radovanu vor veni aceste fonduri, mai ales că se vorbește intens că Romania trebuie să aibă apă și canalizare, până în 2018, ca și condiție a Uniunii Europene.

 A două problemă, pe care doresc să o prezint acum, este  legată de excesul de precipitații din această iarnă, care a creat numeroase probleme, atât în interiorul comunei, cât și în exteriorul ei, noi situându-ne într-o zonă destul de joasă a luncii Argeșului. Pentru acest motiv am solicitat Consiliului Județean Călărași un ajutor de urgență și am primit 150.000 RON, de altfel, am fost singura comună care a primit bani, în acest sens, și mulțumesc, pe această cale, domnului președinte Filipescu și Consiliului Județean Călărași, pentru susținere. Cu acești bani s-au săpat șanțuri de scurgere a apelor pe toate străzile afectate. S-a așezat piatră pentru a reabilita străzile afectate, iar aceasta lucrare va continua, în următoarea perioadă.  Pentru prima dată, după zeci de ani, o zonă care era foarte afectată, fiind foarte joasă, zona Bobe, așa cum o știm, a scăpat de excesul de apă, printr-o lucrare de 360 m de canalizare, cu scurgere spre zona cimitirului adventist.

  Un alt proiect este cel legat de Căminul Cultural, de altfel, o clădire multifuncțională: la parter, sală de festivități, iar la etaj, biblioteca  comunală. Această investiție se va realiza pe fonduri proprii. Sper ca această construcție să satisfacă nevoile comunității noastre, respectiv  evenimentele pe care le veți avea în familie, și mă refer aici la nunți, botezuri, etc., pentru că este necesar să nu vă mai desfășurați asemenea evenimente prin restaurantele altor localități, ci să avem posibilitatea a vă pune la dispoziție în comuna noastră, această sală. De asemenea, toate activitățile legate de manifestări culturale, în cadrul procesului de învățământ, să se desfășoare la standarde înalte, să nu mai trăim handicapul că nu avem unde să desfășurăm asfel de activități.

   Procesul de învatamant, după cum știți, se desfășoară intr-un singur schimb, și cei 360 de școlari și preșcolari beneficiază de condiții foarte moderne în incinta complexului școlar.

sala de Consiliu LocalAstăzi, a fost dată în folosință și noua sală de consiliu a Primăriei Radovanu, investiție care va permite o redistribuire mai eficentă a compartimentelor și o accesibilitate mai mare pentru persoane în vârstă, și mă refer aici la compartimentul taxe și impozite, care va funcționa în vechea sală de consiliu, la parterul clădirii.

  Mulțumesc colectivului primăriei Radovanu, acelora care se implică, ceas de ceas, alături de mine, în activitatea administrației locale! Mulțumesc celor doi băieți care conduc utilajele primăriei, pentru priceperea și devotamentul lor, atât față de mine, ca primar, dar mai ales față de dumneavoastră, ca cetățeni ai comunei Radovanu.

  Vă doresc, cu acest prilej, multă sănătate, putere de muncă și, împreună, să facem din comuna Radovanu una din cele mai frumoase și mai curate localități din județ.

 Vă mulțumesc tuturor!”, a spus primarul comunei Radovanu,Vasilica Dobrescu.         

1kcoordonatoarea Ansamblului Tineretea Dunarii Ansamblul Tineretea Dunarii sala de Consiliu Local

Vicepresedintele Marian Dinulescu Primarul Nicolae Pandea Primar Tudorel Minciuna Primar Irinel Roman Primar Ion Roibu         Preot Rasvan Godescu Preot Marian Vilciu                  

Please enter banners and links.

Next Post

Călăraşi: Prins de poliţişti, după ce a tâlhărit un tânăr, pe stradă

mar iun. 9 , 2015
Poliţiştii, sesizaţi de un tânăr de 15 ani, despre faptul că i-a fost sustras telefonul mobil, în timp ce se deplasa pe stradă, au identificat cu operativitate bărbatul bănuit de comiterea tâlhăriei. În după-amiaza de 08 iunie 2015, A. Marian, de 15 ani, a reclamat că se deplasa pe bulevardul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!