„În ultima lună, am încasat la Ambulatoriu Integrat 850 de milioane de lei vechi”, spune managerul Spitalului Județean

Print Friendly, PDF & Email

ambulatoriu sÎn urmă cu mai bine de zece zile, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu anunţa că îi dă un termen de o săptămână managerului, pentru a rezolva situaţia medicilor care lipsesc de pe unele  secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă. Cum termenul s-a scurs, ne-am adresat managerului Dan Romulus Şerban, pentru a afla în ce mod a reuşit să acopere secţiile deficitare din spital, cu medici.

Domnule manager, ce răspuns aveţi la ultimatumul dat de preşedintele C.J., Răducu Filipescu?

Că nu îi şcolarizez eu pe medici, pentru că nu am şcoală de rezidenţiat acasă. În al doilea rând, sunt posturi scoase la concurs, care sunt neocupate, pentru că nu a venit nimeni să se înscrie. Ministerul Sănătăţii anunţa că un medic pleacă din ţară, la fiecare 5 ore. Câtă vreme asta e problema, este de aşteptat, logic, ca medicii să se ducă spre zonele cu un potenţial economic ridicat. Aşa că ei rămân în centrele universitare sau pleacă în străinătate, nu vin la Călăraşi.

Declaraţia preşedintelui venea pe fondul plecării mai multor medici din spital, după semnarea, în luna martie, a contractului cu CJAS, pentru Ambulatoriul Integrat, aceştia nemaiputând să încheie pe cabinetele proprii contract cu Casa.

Eu cred că a fost doar o recţie de moment a medicilor care au plecat. Dacă legea spune aşa, eu sunt pus aici să respect legea. Indiferent cine spune altceva, eu tot asta o să spun. Pe de altă parte, dl Filipescu cred că a ascultat şi alte părţi implicate în acest subiect. După ce va vedea care este legislaţia, probabil că o să îmi dea dreptate.

Preşedintele CJ spunea că se va interesa la Curtea de Conturi să vadă dacă a fost, sau poate fi sancţionat, un manager de spital dacă nu a realizat venituri mai mari.

Dacă se semnează un contract care aduce deficit financiar spitalului, atunci sigur vine Curtea de Conturi, care te întreabă de ce nu potenţezi activitatea unităţii. Cum poţi semna un contract prin care banii care puteau să vină la tine, se duc în zona privată? Eu am avut o anchetă a Curţii de Conturi, acum 1 an, la Comisia Naţională de Acreditare. Am fost întrebat de ce am luat deciziile manageriale într-un anumit mod, care a fost motivaţia şi dacă a fost economică, sau mai puţin economică în comparaţie cu alte variante.

Pe ce secţii aveţi deficit de medici?

Deficitul este pe neurologie şi ORL. Secţia ORL, unde nu mai avem medic,  este orientată, momentan, către chirurgie.  Am vorbit cu şefii de clinică din Bucureşti şi niciun specialist neurolog nu a vrut să vină la Călăraşi, deşi vine direct pe postul de şef de secţie şi i se pune la dispoziţie, inclusiv, apartament. De altfel, într-un an şi jumătate se ajungea la aceeaşi situaţie pe neurologie, pentru că se pleca la pensie. Problema e aceeaşi. Nu vin medicii pe specialităţile căutate, pentru că sunt plătite foarte bine. Şeful de secţie din Bucureşti, la care am apelat să îmi dea un neurolog, are mai puţine paturi, decât avem noi la Călăraşi unde, automat, este muncă mai multă.

Ce medici au venit, în ultima lună, în spital?

Pe secţia de interne rămân cele două doctoriţe, şi avem, în plus, un medic de interne care asigură Ambulatoriul. A mai venit şi un medic pe boli contagioase şi un psihiatru care asigură pshiatria infantilă şi psihiatria în Ambulatoriu. Am rezolvat, astfel, şi problema medicilor de pe psihiatrie care aveau, şi ei, cabinet în contract cu Casa. Înţeleg că problema mea este să compatibilizez interesele, din privat, ale medicilor, cu interesele spitalului. Dacă nu reuşesc, îşi dau demisia sau mă ameninţă!

Lucrurile sunt pe făgaşul normal, în ceea ce priveşte relaţia dvs. cu Consiliul Judeţean Călăraşi? Pentru că a trecut săptămâna de care spunea preşedintele Filipescu…

Din punctul meu de vedere, dacă legislaţia în vigoare este respectată, relaţia este pe un făgaş normal.

Aţi mai avut la ce înţelegere să ajungeţi cu preşedintele CJAS Călăraşi, Marian Dinulescu?

Ce înţelegere aş putea avea, câtă vreme legislaţia este aşa cum a comunicat-o şi Casa Naţională de Sănătate? Nu pot schimba eu legea, împreună cu dl Dinulescu.

Câţi bani a pierdut Ambulatoriul, în ultima lună, de când au plecat medicii?

Puteţi să mă întrebaţi cât a câştigat Ambulatoriul, pe perioada asta, cât n-au existat medicii respectivi, comparativ cu perioada când erau toţi medicii, dar actele erau semnate altfel. Dacă în decembrie, înainte să vin eu, Ambulatoriul încasa 100 de milioane de lei vechi, lunar, acum avem 850 de milioane de lei, pe lună. Faţă de luna precedentă, există creştere. Din ianuarie, de la 500 de milioane de lei, am ajuns, în martie, la 850 de milioane de lei. Întrebarea mea e alta: nu cât a pierdut Ambulatoriul, care, clar, a câştigat, problema este de nu s-a câştigat la fel înainte?

Credeţi că dacă vine un alt manager, ar avea aceeaşi atitudine referitoare la legalitatea de care vorbiţi?

Un alt manager, dacă vrea să îşi respecte blazonul, trebuie să respecte legea. Dacă vrea să o încalce, atunci o să facă altfel. Au mai fost manageri şi au făcut până acum, altfel, aici. Şi pentru că s-a procedat aşa, pe parcursul a 5 ani de zile, a creat impresia că aia e legalitatea. Casa Naţională de Sănătate, nu cea judeţeană, a spus că este corect cum gândesc eu, aplicând legea existentă.

Asta mă supără foarte tare! Că s-a aplicat o altă regulă, timp de 5 ani, iar cei care au profitat de aceasta, cred că este normal ce s-a întâmplat atunci. Ei sunt validaţi de partea istorică, nu de partea legală! Şi eu trebuie să răspund unor acuze, sub presiunea dvs., a mass-media, a tuturor, de ce eu nu fac la fel ca cei dinainte?

Cum vi s-a părut, până acum, perioada de manageriat la Spitalul Judeţean de Urgenţă?

Sincer, nu am fost foarte încântat. Mai ales de reacţia oamenilor! Am învăţat aici un lucru care pentru mine sună prost: legile sunt făcute ca să le interpretezi. Pentru mine legea, e lege! Mi se pare că, în general, ca naţiune avem problema asta. Am făcut legi şi le-am aplicat, la rândul meu! Aici a fost partea dificilă a Călăraşiului. Că a crezut că se poate merge pe mica înţelegere! Eu vreau să respect legea. Am şi eu familie, copii şi vreau să mă bucur de ei, fără să risc nimic. Nu există preţ pentru libertatea unui om sau pentru liniştea unui om.

Aţi regreta dacă s-ar renunţa la dvs., ca manager?

Nu! Vreau să înţelegeţi că am venit aici, cu tot sufletul, dar în condiţiile respectării legii. Dacă se vrea altceva, nu am absolut nicio problemă. „Pierderea” mea esenţială este că mă duc la familie acasă, în Bucureşti. Ce ziceţi, este o pierdere importantă pentru mine? Răspunsul este simplu: Nu!

Please enter banners and links.

Next Post

Ambasada Marii Britanii a vizitat comunitatea de romi din Frumușani, de ziua lor

mar apr. 9 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱In contextul Zilei Internationale  a Romilor, CEDS a fost invitat de Ambasada Marii Britanii sa sustina un punct de vedere in cadrul unei vizite de lucru a reprezentatilor copului diplomatic european in Romania in comunitatea de romi din comuna Frumusani. Delegatia a avut prilejul sa […]

Te mai poate interesa