De câţiva ani, venirea primăverii aduce nu doar lucruri frumoase, fiind anotimpul în care, creşterea nivelului Dunării şi a braţului Borcea au făcut ca localităţile riverane fluviului să se confrunte cu serioase fenomene de inundaţii.
Anii 2006 şi 2010 ne-au demonstrat că mai sunt încă multe de pus la punct în apărarea comunităţilor locale aflate pe malul Dunării şi Borcei, contra inundaţiilor. Volumul şi cantitatea de apă adusă pe Dunăre, dar şi pe braţul Borcea, cresc în raport cu media multianuală, din ultimii 50 de ani, digurile de apărare “îmbătrânite” cedând tot mai des, iar zonele rezidenţiale neapărate de diguri dovedindu-se tot mai vulnerabile în calea apelor.
Joi, 14 martie, cu o zi înainte de prognozatul cod galben pentru precipitaţii, anunţat pentru judeţul Călăraşi, a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Prezent la şedinţă, primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, a adus în discuţie necesitatea realizării unor lucrări de consolidare a digului existent pentru satele Jegălia – Iezeru şi de construire a unui dig de protecţie pentru satul Gâldău, având în vedere că, atât în 2006, cât şi în 2010, gospodăriile aflate în zona riverană braţului Borcea, precum şi suprafeţe mari de teren (islaz comunal, grădinile şi curţile oamenilor) au fost inundate.
Tema a fost preluată de directorul Secţiei de Gospodărie a Apele Romane Călăraşi, Viorel Roman, care a menţionat că documentaţia pentru realizarea acestor lucrări de investiţii a fost promovată către Direcţiei Apele Romane Buzău, suma necesară estimată pentru efectuarea celor două investiţii fiind de 1.300.000 lei.
Subprefectul Cornel Coman, cel care în absenţa prefectului a condus lucrările şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat că împreună cu această investiţie să fie promovat şi proiectul care vizează apărarea de mal pentru protejarea zonei de est a municipiului Călăraşi (cartierul Măgureni), precum şi alte lucrări necesare apărării contra inundaţiilor a localităţilor aflate de-a lungul Dunării şi braţului Borcea, în judeţul Călăraşi.
În absenţa luării unor măsuri de protecţie prin îndiguire a zonelor potenţial inundabile din judeţ, ameninţarea producerii unor fenomene de acest tip rămâne. Sperăm că vor fi găsite resursele financiare realizării acestor investiţii, pentru că suma necesară este prea mică în comparaţie cu pagubele ce ar putea fi produse de viitoare inundaţii.