În comuna Crivăţ, începe rezilierea contractelor la casele din Cartierul de Tineri

Print Friendly, PDF & Email

Ion Robu, primar Crivat sDupă ce treci de podul Budeşti-Crivăţ, care scurtează trecerea între localităţile învecinate, la intrarea în comuna Crivăţ, se poate observa, timid, cum se încearcă ridicarea unui cartier de locuinţe. Aflăm de la primarul Ion Robu că acolo au fost atribuite terenuri tinerilor, de mai bine de doi ani, dar mulţi dintre ei nu au respectat contractul. Era obligatoriu, ca în decurs de un an de zile de la contractare, aceştia să toarne măcar fundaţia casei, ceea ce în multe dintre cazuri nu s-a întâmplat. Sunt însă şi vile frumoase, care îşi vor primi proprietarii, nu după mult timp.

Cum s-a încheiat primul mandat, în calitate de primar?

Ion Robu: Pot să mă declar mulţumit, atât de colectivul de la primărie, cât şi de ceea ce am reuşit să fac prin intermediul Asociaţiei Comunelor. Am realizat, în mare parte, ceea ce mi-am propus. Nu am finalizat, dar am reuşit să încep lucrări şi ştiu că atunci când încep ceva, nu las neterminat. Este perioada când încep igienizatul şcolilor, cu ajutorul oamenilor angajaţi prin Asociaţia Comunelor şi deja se lucrează la amenajarea unui parc pentru autospeciale, în faţa dispensarului. Am un „hop” de trecut, în luna iulie, cu arieratele şi sper să îl trec cu brio. 1,8 miliarde de lei vechi mi-ar fi necesari ca să plătesc facturile restante de pe perioada mandatului meu, dar pe care nu am reuşit să le achit. PUG-ul comunei, igienizatul şcolilor de anul trecut, pietruiri, sunt lucruri pe care nu aveam cum să le ocolesc şi să spun că nu le fac. Dacă va fi o rectificare pozitivă, voi putea, după aceea, să fac nişte studii de fezabilitate, ca să fiu gata în perspectiva viitoarelor proiecte.

cartier de tineri Crivat sCe se întâmplă cu acest cartier destinat locuinţelor pentru tineri?

Ion Robu: Am aşteptat ca mulţi dintre ei să se apuce de lucrare, să văd că fac ceva cu terenul pe care l-au concesionat. Sunt 34 de loturi de case, 4 sunt neatribuite, iar jumătate dintre contractele încheiate de tineri, vor fi reziliate. Am făcut câţiva paşi importanţi, pentru a le veni în ajutor: i-am chemat la sediu, pentru a clarifica situaţia locurilor de casă, atribuite în baza hotărârii de Consiliu Local. Am vrut şi să îi înţeleg, ca a fost o perioadă economică grea, dar am avut supriza ca cei vizaţi să nu vină nici măcar să vină să discutăm. Vom redistribui acele loturi de casă celor care pot face dovada că au posibilitatea financiară -printr-un extras de cont, facturi de achiziţionare a materialor de construcţii- pentru a-şi putea ridica locuinţele. Sunt peste 100 de cereri şi departajarea va fi făcută astfel, dacă au şi documentele complete la dosar şi se încadrează în condiţiile cerute de lege.

 

Care este cea mai mare realizare, ca proiect, în comuna Crivăţ?

 Ion Robu: Cel mai important este faptul că am făcut studiul de decolmatare a privalului, adică a pârâului care acumulează toate apele pluviale,  pe o distanţă de 13 km, pe care l-am depus la Ministerul Dezvoltării, şi un proiect de studiu pentru canalizare şi staţie de epurare apă, care include şi 5,6 km de asfaltare străzi comunale. Acest proiect consider că e cea mai mare realizare, pentru că are şi şanse de finanţare. Este prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi avem lucrări de canalizare, în valoare de 1,5 milioane de euro şi de asfaltare, în valoare de 2 milioane de euro.

Câţi dintre locuitorii comunei Crivăţ au un loc de muncă?

Ion Robu: Majoritatea sunt pensionari, la nivel local lucrează 50 de oameni, în afara comunei, 100-150 de persoane. Avem 50 de asistaţi sociali, pe Legea Venitului Minim Garantat, din care apţi de muncă sunt doar 20; nu am putut să îi angajăm pe asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, aşa cum spune legea, pentru că, din păcate, nu ne permite bugetul. Statul trebuie să se implice. Asistaţii sociali trebuie angajaţi de către stat, nu aşa cum e lăsat, totul, pe umerii primăriilor.

Ce vină are o persoană cu handicap, că e din Crivăţ şi nu din sectorul 1 Bucureşti? Dacă tot au un handicap şi sunt asistaţi, haideţi să fie pentru toată lumea la fel! Eu nu pot să iau nici bani de acasă şi nici să împart sărăcia din bugetul local. Lunar, mi-ar trebui, în plus, la buget, 300 de milioane de lei, bani vechi, ca să plătesc 20 de persoane angajate ca asistenţi personali. Bugetul pe care îl încasez, din taxe şi impozite, anual, este de 1,4 miliarde de lei, iar dacă nu ar fi sumele defalcate de la bugetul de stat şi după venit, nu am avea cum să ne descurcăm.

Ce le transmiteţi locuitorilor din Crivăţ?

Ion Robu: Vreau ca crivăţenii să păstreze curăţenia în faţa propriilor gospodării, pentru că aici avem o mare problemă. Majoritatea aşteaptă ca primăria să le adune gunoiul împrăştiat şi să le taie iarba din faţa curţii. Dacă vine cineva, care nu ne cunoaşte şi vrea să investească la noi în comună, va pleca fără să mai spună un cuvânt, dacă vede o localitate dezordonată. E greu să educăm oamenii care au, deja, anumite mentalităţi, dar sunt convins, că fiind perseverenţi, vom reuşi. În rest, le doresc sănătate şi să mă susţină în acţiunile pe care le întreprind, pentru că totul este în folosul comunităţii!

REALIZARI 2012 -2013

–         Instalatia electrica RK la gradinita si la centrala termica.

–         Reparat si invelit cu tabla noua acoperisul de la gradinita.

–         Extins magazia de la gradinita.

–         Grup sanitar la primarie si platforma betonata in spatele primariei.

–         Amenajat parcare in fata primariei.

–         Demarat constructia pentru magazie lemne,magazie materiale,arhiva,biblioteca,PSI.

–         Amenajat,curatat santuri si plantat pomi.

–         Instalatii specifice sarbatorilor de iarna si brazi la gradinita si scoala.

–         Igienizat scoala si gradinita.

–         Extins iluminatul public si mentinerea in functiune a tuturor lampilor pe toata durata noptii(montat lampi suplimentare 5o buc).

–         Creat posibilitatea de bransare la utilitati(apa,cablu tv,internet).

–         Pietruit,profilat,si compactat strazi laterale.(7000 m+1000 m)

–         Reparatii de intretinere la pod.

–         Mentinerea curateniei pe domeniul public.

–         Montat centrala telefonica in primarie.

–         Asfaltat 4 strazi.

–         Umplutura,profilat,compactat,reansamantat,amenajat si irigat terenul de fotbal.

–         Decolmatat prival pe portiuni.

–         Descongestionat partial bransamentele de utilitati de crengile copacilor.

–         Demarat procedura de alimentat cu energie electrica la 380 primaria.

–         Achizitionat copiator profesional si conectat la reteaua institutiei.

–         Pietruit,profilat,si compactat strazi laterale.Primavara 2013.

–         Transportat pamantul in excedent peste nivelul DJ care inlesnea depunerea in abundenta a zapezii si aspect peisagistic neadecvat.

–         Reprofilat,reamenajat santuri si plantat pomi in extravilanul localitatii lateral DJ 301 catre Budesti.

–         Cosit si intretinut partile laterale DJ 301 si 411.

–         Pietruit urcarea la deal la granita cu Radovanu.

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA

vin iul. 12 , 2013
Please enter banners and links.

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!