File de Istorie/Proclamaţia de la Islaz

Astăzi, 9 iunie, se împlinesc 169 de ani de la lansarea programului revoluționar din Țara Românească, Proclamația de la Islaz citit de către Ion Heliade Rădulescu.

La 9 iunie 1848, în cadrul revoluției pașoptiste, de teama unor conflicte armate se hotărăște citirea programului revoluționar  la Islaz ,un mic port la Dunăre din Romanați. Sub oblăduirea lui Ioan Maiorescu și Nicolae Pleșoianu va fi organizată de către Popa Șapcă, o mare adunare populară la Islaz.

Documentul„ Proclamația de la Islaz”, din Țara Românească, citit de Ion Heliade Rădulescu, prevedea următoarele: domn responsabil, desființarea pedepsei cu moartea, egalitate în fața legii, desființarea privilegiilor boierilor, împroprietărirea cu pământ a țăranilor cu despăgubire și desființarea cenzurii.

În Țara Românească revoluția de la 1848 a avut un succes pe termen scurt, deoarece domnitorul Gheorghe Bibescu a părăsit tronul. S-a format astfel un guvern pe termen scurt care a adoptat steagul tricolor, a desființat cenzura și i-a eliberat pe deținuții politici.

În toamna aceluiași an, revoluția din Țara Românească a fost înfrântă în urma unei intervenții militare a Imperiului otoman.

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Concursul „EuRo Ambasadori pentru viitorul Terrei", ediţia a VIIIa, la Călăraşi

vin iun. 9 , 2017
În perioada 9 -11 iunie,la Călăraşi,   se desfăşoară  Concursul Naţional cu participare internaţională„EuRo Ambasadori pentru viitorul Terrei”. Această manifestare de prestigiu, considerată emblemă a judeţului Călăraşi, este organizată şi coordonată de Colegiul Tehnic „ Ştefan Bănulescu” şi  îşi propune  să aducă în atenţie importanţa protecţiei mediului şi a vieţii sănătoase. […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!