Expozitia DESIGN a fost vernisata astazi, in spatiul expozitional amenajat in fostul grajd al familiei Ana si Marinache Popescu, situat in strada 13 Decembrie nr.9A, la Directia pentru Cultura Călărași, iar expozant este Departamentul Design al Facultatii de Arte Decorative si Design – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.
La vernisaj, au fost prezenti Conf. Univ. Dr. Marina Teodorescu, Asist. Univ. Dr. Costel Chitea si Asist. Univ. Drd. Razvan Clondir, reprezentanti ai celor trei rute de specializare prezente cu lucrari in expozitie: design produs industrial, design grafic si design ambiental.
Expozitia este deschisa in perioada 27 februarie 2013- 21 martie 2013, si se adreseaza tuturor celor interesati de ceea ce inseamna design in Romania – ca scoala si ca profesie.
Sunt invitati sa o viziteze elevii si profesorii de la scolile si liceele din oras, dar si publicul larg, de la oamenii din administratia locala, cei implicati in politica sau afaceri, si pana la oamenii de arta sau oameni obisnuiti, de diverse profesii din municipiul Calarasi.
Departamentul Design a luat fiinta in cadrul Facultatii de Arte Decorative in anul 1969. El asigura atingerea nivelului profesional corespunzator unei viitoare cariere in industrie,in agentiile de design sau grafica publicitara precum si in firmele de arhitectura si design ambiental.
In cadrul departamentului designul este abordat sistematic, prin metode manuale sau computerizate, prioritatile materialelor si tehnicile de prelucrare fiind experimentate de studenti prin realizarea de machete si prototipuri; pe parcursul anilor de studiu acestia isi dezvolta abilitatile de cercetare, sintetizand si aplicand cunostintele in maniera holistica, fiind capabili de creativitate si originalitate in comunicarea ideilor de design. Este studiata relatia particulara a obiectului cu spatiul, utilizatorul sau fabricantul, astfel incat sa raspunda atat parametrilor emotionali si culturali, cat si factorului economic si tehnologic; acest studiu presupune pluridisciplinaritate, echilibru intre educatia umanista,artistica si cea tehnica.
Membrii catedrei, prin traditie, se confrunta cu realitatea cotidiana a profesiunii si alaturi de ei, profesorii invitati si consultantii, aflati in fruntea unor agentii publicitare sau firme de design prospere, conferentiaza pe teme diverse.
Admiterea se face in baza unui examen, cuprinde un test practic vocational derulat timp de doua zile, cate sase ore, in cadrul caruia trebuie realizate zece crochiuri dupa model si din memorie, o compozitie in culoare si o schita de proiect (tehnica la alegere) si un interviu in cadrul caruia vor fi sustinute in fata comisiei lucrarile executate si o mapa cu, maximum, 20 de lucrari realizate in afara concursului de admitere.