Eminescu a unit Școala Roseți și Biblioteca Județeană într-un proiect cultural

Print Friendly, PDF & Email

roseti 2Miercuri, 15 ianuarie 2014, a avut loc, la Biblioteca Judeteana Al.I.Odobescu din Calarasi, actiunea literara “Eminescu exercitiu de admiratie”, activitate omagiala realizata impreuna cu Scoala Gimnaziala I.Rosetti, Roseti, cu avizul inspectorului de specialitate, dra Eugenia Ionita -ISJ Calarasi. Actiunea s-a desfasurat pe baza unui parteneriat literar intre cele doua institutii, aceasta fiind posibila si prin bunavointa managerului Bibliotecii Judetene Al.I. Odobescu, prof. Dumitru Ghita.
Evenimentul care a marcat atat ziua poetului national, cat si Ziua Culturii Nationale, a fost deschis de prof. Vasile Virginia Narcisa care a si prezentat un power-point privitor la viata si opera marelui poet, de la a carui nastere se implinesc 164 de ani. Prezentarea a subliniat, in acelasi timp, si importanta evocarii celui mai mare poet pe care l-a dat literatura romana vreodata. In mijlocul copiilor, s-a aflat si directorul Scolii Roseti, Daniel Felea, care i-a si incurajat si sustinut pe parcursul actiunii, la fel si doamnele bibliotecare de la sectiunea pentru copii, Rotaru Nicoleta si Balaban Cristina.
rosetiIntr-un decor deosebit, care invita la lectura, elevii prezenti au sustinut un program bogat, care a cuprins momente poetice in limba romana si in limbile franceza, italiana, latina si engleza, un concurs de eseuri si citate, un rebus tematic, activitati interactive (completarea unui acrostih pe teme eminesciene), atelier de pictura ( desene inspirate din versuri indragite dar si portrete ale Poetului).
Geamanu Anisoara, de la Biblioteca Judeteana Calarasi, a recitat copiilor o creatie proprie “Interferente eminesciene”, poezie care a incantat micul auditoriu.
Activitatea s-a incheiat cu discutii si cu concursul Cine stie mai bine?
Invitata la actiune a fost si directoarea Casei Corpului Didactic- Calarasi, Camelia Croitoru care a tinut sa-i felicite pe copiii implicati, indemnandu-i spre lectura de buna calitate, dar si spre aplecarea catre valorile culturale nationale, informeaza prof. Virginia Vasile.
Apostol Florentina, eleva in clasa a VIII a, marturisit ca: ”A fost o zi pe care o voi pastra in suflet, o zi care imi va aminti de motto-ul acestei activitati “Unde esti, copilarie,/Cu padurea ta, cu tot?”, dar si de caldura acestui spatiu al Bibliotecii Judetene in care am pasit pentru prima data si in care sper sa revin in anii de liceu.”,

La final, prof. Vasile Virginia Narcisa, a marturisit ca “Este important sa-l redescoperim, mereu, pe Luceafarul poeziei romanesti. Eminescu a lasat in urma o opera a carei patrundere constituie o permanenta chemare si inca un necontenit obstacol in calea intelegerii noastre…Nimic nu exprima mai intreg legatura acestui poet national cu noi, decat cuvintele pe care insusi le-a scris pentru eternitate: “Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarbe soarele un nour din marea de amar”. Parafrazand un mare scriitor as spune si eu elevilor mei, ca fara Eminescu am fi mai altfel si mai saraci. Eminescu este reperul de la care nu trebuie sa ne indepartam, este axul spiritualitatii noastre…”
Tuturor participantilor li s-a oferit o diploma , un pix si o surpriza dulce, precum si invitatia de a pastra mereu vie, amintirea omului de geniu, care a fost Eminescu.

Please enter banners and links.

Next Post

Inspectorul şcolar Tudor a transmis liceului “eminescian” să revină "în top"

mie ian. 15 , 2014
Miercuri, 15 ianuarie a.c., s-au împlinit 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, prilej cu care colectivul de elevi şi cadre didactice, de la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, din Călăraşi, au fost în plină sărbătoare. Manifestarea ce a avut loc la sediul liceului a avut o dublă semnificaţie: […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!