Educaţie: Performanţa naşte performanţă

Cristina si Andrei BorneaMaterialul de faţă îşi propune să aducă în atenţia voastră, desigur, performanţa. Scolară, de această dată. Se spune că „aşchia nu sare departe de trunchi” şi nu folosim sensul peiorativ al zicalei. Din contră!

Pentru că vorbim de un profesor şi elev, mamă şi fiu, care fac performanţă. Vom face cunoştinţă astăzi cu „Cel mai bun profesor de matematică al anului 2014”, din judeţul Călăraşi, Cristina Bornea şi cu elevul care a obţinut peste 15 premii în doi ani, la concursurile de matematică şi, mai nou, la cele de informatică, elevul de clasa a V-a, Andrei Bornea, ambii de la Şcoala Helikon.

Am stat de vorbă împreună şi am încercat să aflăm câteva din tainele ce au dus la performanţă.

Andrei, ştiu că ai obţinut foarte multe premii şcolare, numai în doi ani.

Andrei Bornea: Sincer, nu le-am numărat. Pentru mine este plăcerea de a participa, nu plec cu gândul să câştig, neapărat! Anul trecut, fiind clasa a IV-a, m-am calificat la Etapa Naţională a olimpiadei de matematică de la clasa a V-a. Anul superior anului meu de studiu şi am fost primul sub linie, sub medalia de bronz. Eu îmi doresc mereu să văd subiecte noi şi nu m-am gândit niciodată ce mă fac dacă nu iau premiu. Mi-am făcut mulţi prieteni la aceste concursuri.

De unde ai pasiunea pentru matematică? Ai moştenit-o sau ai fost influenţat să o îmbrăţişezi?

Andrei Bornea: A fost alegerea mea. E drept, că şi din postura de mamă, dar şi de profesoară la clasă, a lucrat foarte mult cu mine şi jumătate din merit spun că este al mamei. Dar mie, de la bun început mi-a plăcut matematica, eram fascinat de ştiinţele exacte şi vroiam să găsesc răspunsul la tot felul de lucruri. La celelalte materii, învăţ, îmi fac temele, dar după aceea, lucrez pentru a mă bucura de pasiunea mea: matematica. Este un hobby, iar eu simt că mă joc făcând probleme de matematică.

Și atunci, cum te mai joci?

Andrei Bornea: Bună întrebare, pentru căjoaca, pentru mine, este de a rezolva cât mai multe probleme de matematică foarte, foarte grele.Fac şi sport, handbal, de plăcere!

La ce concurs ai participat recent?

Andrei Bornea: La Olimpiada Naţională de Matematică ce a avut loc la Sibiu, unde am obţinut medalia de argint şi menţiune oferită de Ministerul Educaţiei. A fost un vis pentru mine, când m-am văzut cu ceilalţi competitori. Am participat şi la Panaitopol, un concurs naţional de matematică foarte greu, care contează în selecţia pentru lotul naţional de matematică. Am concurat la clasa a VI-a, cu un an peste anul meu de studiu, şi am obţinut 21 de puncte din 28, un punctaj foarte mare, iar una dintre probleme a fost rezolvată de doar 5 elevi din 200 de participanţi, printre care şi de mine.

La informatică de cât timp participi la concursuri?

Andrei Bornea: Doarde câteva luni mă pregătesc cu domnul profesor Petre Ninel, dar am reuşit să mă calific la faza naţională a olimpiadei de informatică. Pentru mine e o provocare să reuşesc acolo unde nu am luat, neapărat, premiul cel mare.

Te superi, vreodată, pe mama ta, dacă îţi reproşează că nu ai făcut ceva bine, mai ales că îți este și profesoară?

Andrei Bornea: Chiar îmi place când îmi face observaţie, pentru că ştiu că pot să învăţ mai mult şi să mă corectez.

Eşti hotărât ce vrei să urmezi mai departe, în viaţă?

Andrei Bornea: Este devreme să spun, dar mă concentrez pe concursurile care vor urma şi pe tabăra de matematică din vară, Lumina Math, unde m-am calificat primul pe judeţ. La începutul săptămânii am participat și la barajul pentru Concursul Internaţional Arhimede (IMAC) şi aştept rezultatul. Este o provocare să învăţ cât mai multă matematică, dar şi să cunosc noi colegi!

Cea care a adus acest Concurs Național Arhimede la Călăraşi şi pe care îl organizează în cadrul şcolii Helikon, cu participarea elevilor din întreg judeţul, este chiar profesoara de matematică, Cristina Bornea, declarată „Cel mai bun profesor al anului”, pe această specialitate.

Cristina Bornea: Am luat hotărârea de a mă ocupa de organizarea acestui concurs la Călăraşi, deoarece eram nevoiţi să mergem la Slobozia pentru a participa la el. Am avut susţinerea Şcolii Helikon, care au pus la dispoziţie spaţiul şcolii pentru organizarea concursului. Anul acesta, sunt 13 copii care s-au calificat la această etapă a concursului, cea internaţională, condiţia de participare la baraj fiind de a fi trecut de primele două etape naționale ale concursului. Vor fi selectaţi primii 6 din ţară care vor reprezenta România în concursul IMAC, iar restul copiilor participanţi la baraj vor participa la acest concurs, asociat. Vor fi două concursuri, în paralel. Andrei a obţinut medalia de argint, acum doi ani, la IMAC.

Sunteţi cel mai bun profesor de matematică al anului. Cum aţi primit vestea?

Cristina Bornea: Am fost sunată de inspectorul de specialitate, Gheorghe Stoianovici, care m-a rugat să ne întâlnim, dar fără să îmi spună de ce. Premiul obţinut a fost o surpriză pentru mine, foarte plăcută. Printre rezultatele obţinute cu elevii pot să menţionez participarea a doi elevi, de la mine din clasă, la olimpiada naţională de matematică, unul fiind băiatul meu, Andrei şi de la clasa a VI-a, elevul Alexandru Gârleanu. La Concursul Naţional Euclid am avut foarte multe premii. Am făcut parte din toate comisiile de evaluare ale concursurilor de matematică, am făcut subiecte pentru concursuri, inclusiv, la olimpiade, precum şi organizarea acestui Concurs Arhimede, de doi ani, la Călăraşi, cred că a ajutat la luarea acestei decizii a inspectorului de specialitate de a mă declara „Cel mai bun profesor de matematică”.

De câţi ani sunteţi în învăţământ?

Cristina Bornea: De 16 ani, iar la Helikon de doi ani. A fi profesor de matematică, ştiu, însă, că mi-am dorit de când mă ştiu. Am absolvit liceul Mihai Eminescu în 1994,  dar din clasa a X-a fiecare ne pregăteam pentru ce ne doream să facem în viaţă. Profesorul de matematică, Petronel Dumitrescu, nu m-a întrebat, vreodată, ce vreau să urmez, ci a fost mereu sigur că spre matematică mă voi îndrepta. Acum, dacă de 10 ori aş lua-o de la capăt, tot matematică aş face!

Se spune că a fi profesor în România nu mai este ofertant.

Cristina Bornea: În toţi aceşti ani, tot ce am făcut a fost cu multă pasiune, iar această meserie nu poate fi făcută decât aşa. Când un om nu este chemat să facă lucrul acesta şi ajunge din întâmplare profesor, atunci auzim ce aţi spus: că nu mai este ofertant! Pentru mine satisfacţia sunt rezultatele şi uit, imediat, efortul pe care trebuie să-l fac pentru a le obţine, mă bucur cu aceeaşi intensitate pentru fiecare rezultat şi alte lucruri chiar nu contează!

Pasiunea i-a făcut pe cei doi, mamă şi fiu să ajungă la performanţă. Important este să simţi şi susţinerea celor din jur, dar şi să ajungi să ai satisfacţia lucrului bine făcut. Astăzi, am venit cu două exemple care au meritat atenţia noastră, pentru că, din păcate, uităm prea repede de performeri şi de performanţele lor!

Sincere felicitări celor care reuşesc să ne reprezinte cu succes, în orice domeniu, şi promitem să nu îi ocolim, ori de câte ori ne vor ieşi în cale!

Aici sub forma de tabel, ce e mai jos,

Rezultate obţinute de Andrei Bornea, numai în clasa a V-a, sunt:

Menţiune + medalie de argint- Olimpiada Naţională de Matematică, faza naţională 2014

Premiul I – Olimpiada Naţională de Matematică-faza judeţeană

Calificat la Olimpiada Naţională de Informatică Slobozia 2014

Menţiune + Premiul Special – Concursul Internaţional de Matematică şi Literatură „Dan Barbilian”, Călăraşi 2013 (participare la clasa a IV-a)

Premiul I – Etapa I a Concursului Naţional Arhimede (participare la clasa a IV-a)

Premiul I + medalie de aur –Etapa finală a Concursului Naţional Arhimede (participare la clasa a V-a)

Premiul I- Etapa I a Concursului Euclid (participare la clasa a VI-a)

Premiul I –Concursul interjudeţean Unirea Focşani

Premiul III + medalie de bronz – The Mathematics Contest „The Clock-Tower School”, Râmnicu Vâlcea

Premiul III- Concursul Naţional „Lumina Math” (locul I în judeţul Călăraşi)

 

error: Content is protected !!