Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus A/H5N8 înalt patogen la păsări sălbatice în judetul Constanta (precum si în tări învecinate României -Ungaria si Serbia ), mentionăm următoarele :
- Sursa de infectie pentru păsările domestice o constituie păsările sălbatice.
- Infectia nu se transmite la om prin consumul de carne de pasăre/ouă prelucrate termic.
- Până la data prezentă,la nivel mondial, nu au fost detectate cazuri de infectie la om cu virusul gripal A/H5N8, dar infectia umană nu poate fi exclusă (OMS, 17 noiembrie 2016- au fost detectate infectii umane cu virusuri gripale A H5 , dar acestea sunt rare si s-au înregistrat la persoane expuse la păsări bolnave sau moarte).
Recomandări pentru populatia generală :
- Evitati contactul cu păsări care prezintă semne de boală.
- Dacă aveti în gospodărie păsări :
- Pentru a elimina riscul contactului păsărilor din gospodărie cu păsări sălbatice, tineti păsările într-un perimetru bine îngrădit, întretineti igienic adăpostul si perimetrul acestora; nu uitati să vă spălati pe mâini de fiecare dată dupa ce iesiti din perimetrul lor .
- Nu permiteti copiilor să se joace cu păsări sălbatice.
- Nu permiteti copiilor să atingă păsări bolnave si supravegheati-i să se spele bine pe mâini cu apă si săpun după fiecare atingere a unei păsări sau a unui ou.
- Dacă semnalati semne de boală la păsări, nu le atingeti si anuntati medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.
- Dacă vedeti cadavre de păsări, nu le atingeti si anuntati medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.
Mentionăm că desi nu au fost detectate cazuri de infectie la om cu virusul gripal A/H5N8, din măsuri de precautie , persoanele care au avut contact cu păsări confirmate cu gripă aviară vor fi supravegheate clinic pe o perioadă de 10 zile.
Directia de Sănătate Publică Călărasi
Please enter banners and links.