Dosarul Electronic de Sănătate devine obligatoriu, din noiembrie
În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii conducerii Casei Judeţene de Sănătate(CJAS) Călăraşi au adus în atenţia opiniei publice mai multe detalii privitoare la Dosarul Electronic de Sănătate.
Aşa cum a precizat directorul executiv al CJAS CĂLĂRAŞI, Gabriana Guţu, începând cu data de 13 noiembrie, Dosarul Electronic de Sănătate(DES) devine obligatoriu. DES este o componentă al sistemului informaţional sanitar, care curprinde date şi informaţii medicale, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Datele respective se referă la informaţii clinice, biologice, diagnostice, şi terapeutice personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor. Toate aceste informaţii sunt păstrate într-un singur loc, totul organizat şi disponibil on-line. Odată cu implementara dosarului, toate datele medicale, începând de la consultaţii, trimiteri,analize , reţete, antecedente, istoric, evenimente, vor fi colectate, permanent.
Actualizarea dosarului Elecronic de Sănătate va fi una dinamică şi continuă şi se va face de către medicul de familie. Pacientul poate consulta, oricând, propriul dosar , după urmarea procedurilor de autentificare, de oriunde are acces la internet. Medicul are, de asemenea, acces la informaţiile DES, doar dacă pacientul îi acordă acest drept sau în prezenţa medicului. DES oferă acces la evidenţa consultaţiilor, internărilor,diagnostice,investigaţii efectuate şi tratamente recomandate de medici, informaţiile permiţând medicului curant să îşi facă o impresie despre bolile din trecut ale pacientului, precum şi despre tratamentul urmat.
Cine are acces la Dosarul Electronic de Sănătate
Pacientul este singura persoană care deţine controlul total al DES, prin vizualizarea tuturor accesărilor şi actualizărilor făcute de medici. Un medic care nu are acces la dosarul electronic al pacientului, poate consulta doar informaţiile din modulul ,,Situaţii de urgenţă”. Pacientul poate acorda acces la dosarul de sănătate unui medic, prin introducerea codului de parafă al medicului. Acest medic poate accesa dosarul, chiar dacă pacientul nu este prezent, în acest caz.
Structura Dosarului Electronic de Sănătate
Dosarul Electronic de Sănătate conţine informaţii medicale despre starea de sănătate a pacientului şi este structurat pe cinci module:
-Sumar de Urgenţă (alergii si intoleranţe diagnisticate, proteze, transplanturi, fistulă artrio-venoasă, boli cronice, boli hematologice, boli transmisbile, tratamente curente, internări recente ).
-Istoric medical
-Documente medicale
-Date personale
Modulul ,,Sumar de urgenţă” este accesibil tuturor medicilor, fără a fi necesar acordul pacientului.
Cum poate fi accesat DES
Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic se realizează prin intermediul portalului DES, dupa autentificarea acestuia. Pentru a se autentifica, pacientul are două posibilităţi: cu cardul de sănătate sau cu CNP, CID şi matrice de securitate. Matricea de securitate poate fi obţinută de la orice medic, pe baza unui document de identitate. Matricea este listată pe un formular A4 şi înmânată pacientului pe bază de semnătură. Autentificarea pacientului în portalul DES se face numai după generarea matricei de securitate, de către medicii înrolaţi în sistem şi definirea de către pacient a parolei de acces. Conectarea pacientului la portalul DES se poate face de la orice calculator cu conexiune la internet, accesând adresa:www.des-cnas.ro, selectând butonul „ accesaţi DES” şi urmărind instrucţiunile afişate.