Dosarul Electronic de Sănătate devine obligatoriu, din noiembrie

dosarul_electronic_al_pacientuluigutu-gÎn cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii conducerii Casei Judeţene de Sănătate(CJAS) Călăraşi au adus în atenţia opiniei publice mai multe detalii privitoare la Dosarul Electronic de Sănătate.

Aşa cum  a precizat directorul executiv al CJAS CĂLĂRAŞI, Gabriana Guţu, începând cu data de 13 noiembrie, Dosarul Electronic de Sănătate(DES) devine obligatoriu. DES este o componentă al sistemului informaţional sanitar, care curprinde date şi informaţii medicale, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Datele respective se referă la informaţii clinice, biologice, diagnostice, şi terapeutice personalizate, acumulate pe tot parcursul vieţii pacienţilor. Toate aceste informaţii sunt păstrate într-un singur loc, totul organizat şi disponibil on-line. Odată cu implementara dosarului, toate datele medicale, începând de la consultaţii, trimiteri,analize , reţete, antecedente, istoric, evenimente, vor fi colectate,  permanent.

Actualizarea dosarului Elecronic de Sănătate va fi una dinamică şi continuă şi  se va face de către medicul de familie.  Pacientul poate consulta, oricând, propriul dosar , după urmarea procedurilor de autentificare, de oriunde are acces la internet. Medicul are, de asemenea, acces la informaţiile DES, doar dacă pacientul îi acordă acest drept sau în prezenţa medicului. DES oferă acces la evidenţa consultaţiilor, internărilor,diagnostice,investigaţii efectuate şi tratamente recomandate de medici, informaţiile permiţând medicului curant să îşi facă o impresie despre bolile din trecut ale  pacientului, precum şi despre tratamentul urmat.

Cine are acces la Dosarul Electronic de Sănătate

Pacientul este singura persoană care deţine controlul total al  DES, prin vizualizarea tuturor accesărilor şi actualizărilor făcute de medici. Un medic care nu are acces la dosarul electronic al pacientului, poate consulta doar informaţiile din modulul ,,Situaţii de urgenţă”. Pacientul poate acorda acces la dosarul de sănătate unui medic, prin introducerea codului de parafă al medicului. Acest medic poate accesa dosarul, chiar dacă pacientul nu este prezent, în acest caz.

Structura Dosarului Electronic de Sănătate 

Dosarul Electronic de Sănătate  conţine informaţii medicale despre starea de sănătate a pacientului şi este structurat pe  cinci module:

-Sumar de Urgenţă (alergii si intoleranţe diagnisticate, proteze, transplanturi, fistulă artrio-venoasă, boli cronice, boli hematologice, boli transmisbile, tratamente curente, internări recente ).

-Istoric medical

-Documente medicale

-Date personale

Modulul ,,Sumar de urgenţă” este accesibil tuturor medicilor, fără a fi necesar acordul pacientului.

Cum poate fi accesat DES

Accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic se realizează prin intermediul portalului DES, dupa autentificarea  acestuia. Pentru a se autentifica, pacientul are două posibilităţi: cu cardul de sănătate sau cu CNP, CID şi matrice de securitate. Matricea de securitate poate fi obţinută de la orice medic, pe baza unui document de identitate. Matricea este listată pe un formular A4 şi înmânată pacientului pe bază de semnătură. Autentificarea pacientului în portalul DES se face numai  după  generarea matricei  de securitate, de către medicii înrolaţi în sistem şi definirea de către pacient a parolei de acces. Conectarea pacientului la portalul DES se  poate face de la orice calculator cu conexiune la internet, accesând adresa:www.des-cnas.ro, selectând butonul „ accesaţi DES” şi urmărind instrucţiunile afişate.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

AJOFM Călărași organizează 8 programe de formare profesională

mie nov. 2 , 2016
În luna octombrie 2016, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Călăraşi a demarat în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași, un număr de 8 programe de formare profesională adresate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi).  Participanții la aceste […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!