Doiniţa Nicolae: ,,Trebuie să respectăm demnitatea copiilor”
O zi obişnuită de mai. Doiniţa Nicolae, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Călăraşi, în biroul său, semnează, ca la fiecare început de zi, un maldăr de acte. Fără exagerare, se poate spune, metaforic, că ,,doamna Doiniţa”, aşa cum îi spun toţi beneficiarii din centrele sociale, din cadrul DGASPC, este mamă, asistentă medicală, poliţişt, psiholog, confident, dar şi un prieten de nădejde pentru toţi cei care vin să îi ceară sprijinul. ,,Să lucrezi într-o unitate de protecţie socială, aşa cum este instituţia noastră, este foarte dificil. De aceea, le spun mereu subordonaţilor mei că, noi, suntem puşi în slujba beneficiarilor noştri. Este o muncă grea, istovitoare, în care trebuie să te implici cu sufletul. Copiii, tinerii sau bătrânii, care trăiesc în centrele noastre de ocrotire socială, nu vor multe lucruri de la viaţă, ci doresc, doar, afecţiunea care le lipseşte. Au nevoie de o vorbă bună care să le întărească sentimentul că nu sunt singuri pe lume. De aceea, noi, ca angajaţi, trebuie să le oferim atenţie şi ocrotire.”,ni s-a destăinuit directorul DGASPC.
,,Este inadmisibil ca un profesor să umilească un copil din sistemul de protecţie socială”
Zilele acestea, directoarea Doiniţa Nicolae s-a implicat, personal, în cazul tânărului Burcă Marius, din centrul SERA, ce este elev în clasa a X-a. Povestea acestui adolescent este cutremurătoare. După ce mama sa a murit acum câţiva ani de zile, a fost dat în grija bunicii sale. Însă acum un an, bunica sa a decedat şi a fost dat la Centrul SERA, din cadrul DGASPC, pentru că nu mai avea pe nimeni care să aibă grijă de el. Fiind elev la Liceul de Transporturi Auto din Călăraşi a avut o altercaţie cu unul din profesorii săi. Acesta l-a jignit, iar Marius a refuzat să se ducă la şcoală. A acumulat multe absenţe şi a ajuns în situaţia de a fi exmatriculat din liceu. ,,Am aflat întâmplător de situaţia lui Marius. Ar fi trebuit ca personalul din centru să îmi aducă la cunoştinţă problema cu care se confruntă acest băiat. Dacă educatorii şi asistenţii sociali din cadrul complexului SERA s-ar fi implicat mai mult şi s-ar fi interesat la liceu despre problema lui, nu s-ar fi ajuns la aşa ceva. În aceste condiţii, am considerat că trebuie să mă implic personal, pentru a găsi o soluţie. Stând de vorbă cu Marius, am aflat că profesorul respectiv l-a umilit, adresându-i cuvinte jignitoare. Este inadmisbil ca un profesor să îl catalogeze în faţa colegilor lui ca fiind ,,căminist, orfan sau de pripas.” Copilul acesta are deja o traumă sufletească din cauza pierderii ființelor sale dragi, se simte marginalizat şi are nevoie de o atenţie mai deosebită. Împreună cu el, am fost la Liceul Danubius pentru a-l transfera. Acolo am găsit multă înţelegere din partea directorului liceului, dar şi a dirigintelui său, care i-a acordat încredere. De acum încolo, Marius va învăţa la o clasă cu profil de electro-mecanică și şi-a luat angajamentul că va învăţa bine. Totodată, mi-a spus că doreşte să lucreze în timpul liber. Cum Codul Muncii permite ca tinerii, de peste 16 ani, să lucreze, am apelat la bunăvoinţa lui Dragoş Coman, care l-a angajat la firma sa cu contract de muncă, în regim part–time. Doresc ca acest copil să se împlinească în viaţă, pentru că merită, iar eu îl voi sprijini permanent. Întotdeauna am spus că trebuie să respectăm demnitatea copiilor!”, a spus Doiniţa Nicolae.
O educatoare de la Centrul Făurei este în Comisia de Disciplină, pentru că a agresat copiii
Una din marile probleme ale D.G.A.S.P.C. este cea legată de comportamentul unor angajaţi. Aşa cum a spus directooarea Nicolae, unii dintre aceştia au o atitudine sfidătoare faţă de unii copii, fiind chiar agresivi cu aceştia. ,,Fiind lipsiţi de afecţiunea părintească, copiii din centrele noastre trăiesc cu o mare traumă sufletească. De aceea, prin grija pe care le-o purtăm, trebuie să le suplinim absenţa familiei. Nu ascund că avem şi angajaţi care sunt certaţi cu buna purtare. O educatoare, de la Centrul Social de la Făurei, a agresat fizic copiii, de nenumărate ori. În prezent, aceasta este în Comisia de disciplină, urmând să fie sancţionată pentru faptele sale.
Tinerii ce ies din sistem sunt sprijiniţi să se angajeze în centrele în care au crescut
,,Pot spune, cu mândrie, că avem foarte mulţi tineri, din centrele noastre sociale, care urmează o facultate sau o şcoală postliceală. Aşa cum se cunoaşte, statul nu le oferă niciun sprijin atunci când ies din sistemul de protecţie socială. Nu li se acordă o locuinţă şi nici un loc de muncă. Mulţi dintre ei sunt îngrijoraţi şi debusolaţi, pentru că nu ştiu ce vor face pe viitor. Au venit la mine îngrijoraţi să îi ajut. Şi, în mod sigur, voi găsi soluţii pentru problemele lor. La Centrul ,,Sfântul Ştefan” de la Perişoru, avem 20 de studenţi la facultatea Artifex. Unul dintre ei, Gheorghiţă Buga, student la Facultatea de Management si Marketing, mi-a cerut sprijiul să îi găsesc un loc de muncă. Cu siguranţă, el va fi angajat pe un post la Centrul de la Perişoru. La fel este şi tânărul Ionescu Florin, care a fost crescut în sistemul nostru de protecţie socială. Acum este angajat la Centrul pentru Persoanele Vârstnice de la Ciocăneşti. Aceşti tineri sunt exemple pozitive şi bune modele de urmat pentru colegii lor din centre.”, a afirmat Doiniţa Nicolae.
O bună conlucrare cu Poliţia Călăraşi
Pentru a preîntâmpina unele situaţii neplăcute, generate de fuga copiilor din centre, conducerea DGASPC a încheiat un parteneriat de colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Călăraşi. ,,La nivelul instituţiei, au loc întâlniri periodice în care copiii şi tinerii sunt consiliaţi şi informaţi privind pericolele la care sunt expuşi atunci când pleacă voluntar din centre. Li s-a explicat faptul că pot fi racolaţi de persoane rău intenţionate, pentru a fi folosiţi în săvârşirea unor fapte ilegale, aşa cum sunt tâlhăriile, furturile, traficul de carne vie sau proxenetism. Au fost foarte multe situaţii când angajaţii din centre au sunat politia pe motiv că au fugit copiii din centre. În multe cazuri, am constatat că aceştia, doar au întârziat peste termenul limită impus pentru plimbare, în afara centrului. Acum am mărit intervalul de timp de pe biletul de voie, de la două ore, la trei ore, şi nu ne-am mai confruntat cu asemenea situaţii neplăcute.”, a mai precizat Doiniţa Nicolae.
Actualul director al DGASPC Călăraşi se preocupă ca activitatea din instituţiile pe are le are în subordine să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, punând în centrul atenţiei toţi beneficiarii aflaţi în sistemul de protecţie socială. Obiectivele sale prioritare, din acest an, le vom prezenta în numărul viitor al ziarului ,,Actualitatea de Călăraşi”.