Proiectele transfrontaliere care se derulează prin BRCT Călărași, instituție ce asigură Secretariatul Tehnic Comun al programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 și Controlul de prim nivel pentru beneficiarii români ai programului, au fost implementate, în mare parte, fără a exista probleme majore.
Două proiecte care urmează să fie finalizate în acest an, unul în 29 iunie a.c. și al doilea în decembrie 2015, au primit corecții, nefiindu-le recunoscute unele cheltuieli efectuate. Proiectul implementat de AJOFM Călărași, în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași și Camera de Comerț și Industrii Bulgaria, “Depăşirea obstacolelor- Infrastructura de afaceri şi servicii integrate transfrontaliere în zona District Silistra- Judeţul Călăraşi”, a ajuns aproape de final, după o perioadă în care simple evenimente ce trebuiau asigurate în cadrul proiectului, de către AJOFM Călărași, au fost continuu amânate. Cu puțin timp înainte de finalizarea proiectului, AJOFM a dat în judecată BRCT Călărași, deoarece nu le-a fost recunoscută o cheltuială de, aproximativ, 2.000 de euro.
Al doilea beneficiar, nemulțumit de faptul că lucrări executate în cadrul proiectului urmează să fie suportate de instituție, este Primăria Roseți. Este vorba de un proiect în valoare de 8 milioane de euro, semnat în urmă cu doi ani, și care a fost depus în urmă cu alți 5 ani. Bucuria primarului Nicolae Râjnoveanu de a semna proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Roseți, județul Călărași – Municipalitatea Silistra”, cod MIS 321, a fost umbrită de imputarea câtorva sute de mii de euro, pentru nerespectarea unor pași asumați în contractul de finanțare.
La solicitarea noastră, privind acest proces, conducerea BRCT Călărași ne-a transmis următorul punct de vedere:
“În ceea ce privește situația proiectului MIS 321, referitor la problemele ce vizează eligibilitatea unor cheltuieli solicitate spre rambursare, nu se pot face declarații în condițiile în care acestea fac obiectul unui litigiu aflat, în momentul de față, pe rolul Tribunalului Călărași. Declarații corespunzătoare privind acest diferend vor fi facute după finalizarea procesului, după epuizarea căilor de atac, atunci când va exista o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.
Astfel, pentru detalii privind obiectul cererii de chemare în judecată, termenele de judecată, etc vă comunicăm numărul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Călărași (nr. 909/116/2015) și vă rugăm să urmăriți desfășurarea litigiului în speță, beneficiind de caracterul public al ședințelor de judecată prevăzut de art. 213 din Noul Cod de Procedură Civilă sau să consultați pagina de internet a Tribunalului Călărași pentru soluțiile instanței de judecată.
Vă asigurăm, ca întotdeauna, de disponibilitatea BRCT Călărași pentru prezentarea de informații privind implementarea proiectelor în cadrul Programelor finanțate din fonduri europene, pentru care instituția noastră a asigurat sau asigură asistență tehnică.
De altfel, informațiile sunt aduse constant la cunoștința publicului larg prin intermediul paginii de internet a Programului, www.cbcromaniabulgaria.eu, a comunicatelor de presă și a evenimentelor organizate de către instituția noastră.”, se arată în comunicatul primit.
Răspunsul instanței va fi unul hotărâtor pentru Primăria Roseți, suma ce urmează a fi suportată de către instituție punând în pericol buna implementare a proiectului, ce trebuie încheiat în următoarele 6 luni.
De menționat că valoarea proiectelor finalizate prin PCT Ro-Bg 2007-2013 se ridică la 170 milioane euro, în condițiile în care alocarea financiară totală pentru program, pentru perioada 2007-2013, este de 255 milioane de euro. Numărul de proiecte contractate pe toate axele prioritare destinate beneficiarilor prin PCT Ro-Bg 2007-2013 este de 178 și, din totalul acestora, 129 au fost finalizate.