Spitalul Județean de Urgență Călărași este în fața a două mari provocări: una o reprezintă schimbarea conducerii Consiliului Județean, instituție căreia i se subordonează, iar a doua constă în aducerea, în calitate de director medical, a unei personalități din lumea medicală, conf. univ dr. Laurențiu Belușică, medic primar chiurg, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, clinica de chirurgie generală a Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”. Ambele provocări vin cu un plus, pentru bunul mers al Spitalului Județean, dacă ținem cont de, cel puțin, două aspecte: modul în care și-a arătat implicarea în problemele spitalului, încă din primele zile de mandat, în calitate de președinte al Consiliului Județean, Vasile Iliuță, și doi, faptul că l-a adus și a dorit să vină la Călărași, conf. univ dr. Laurențiu Belușică, ce și-a dovedit, de la început, capacitatea managerială, propunând un pachet de servicii oferite de spital pentru personalul medical, aprobat în Consiliul Județean. Este vorba de un accent pus atât pe pregătirea medicilor din Spitalul Județean, cât și pe atragerea de medici, către această unitate, prin atingerea câtorva puncte nevralgice, care nu și-au găsit o soluție, până acum: asigurarea locuințelor de serviciu și deplasarea de la/către București, în condiții civilizate, dar și multe alte amănunte care cântăresc greu în balanța numită: Spitalul Județean de Urgență (S.J.U.) Călărași.
Prezența, aici, a noului director medical nu a trecut neobservată, acesta având un dialog cu cetățenii, pe pagina sa de facebook, încă de la preluarea acestei funcții, un fapt în premieră, până acum, venit din partea conducerii acestei instituții.
Am dorit să îl cunoaștem pe noul director medical, dr. Laurențiu Belușică, nu doar prin intermediul facebook, ci printr-o discuție deschisă, la acest început de drum, în Călărași, dar „în bagaj” cu o importantă experiență managerială, acesta fiind director medical la Spitalul Cantacuzino, din București.
Ce v-a determinat să veniți la Spitalul Județean Călărași și cât de mult credeți în posibilitatea schimbării unui sistem de sănătate care a dovedit că are sincope de funcționare?
Dr. L. Belușică: Dorinta de a realiza un proiect deosebit pentru cetatenii acestui județ. Ulterior, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, mi-a făcut onoarea de a mă accepta să fiu directorul medical al spitalului. Aceasta a fost o onoare și o provocare, motiv pentru care am renunțat la activitatea din capitală și am venit în Călărași, pentru că, eu cred, cu tărie, că se poate reactiva acest spital. Pentru mine, ca si chirurg sau cadru didactic, care am realizat aproape maximul, din ceea ce mi-am propus, în viață, această provocare de a încerca să pun pe picioare un Spital Județean, pe care l-am găsit într-o stare mult mai grea decât am crezut că se află, este un motiv de a pune punct și de a o lua de la capăt. Acesta este motivul pentru care am venit la Călărași.
Apelul dvs., făcut pe rețelele de socializare, de a aduce medici la Călărași, ce feed-back a primit din partea specialiștilor, în condițiile în care oferta sună extrem de tentant, dar lipsa de medici este resimțită, în același timp, în întreaga țară?
Dr. L. Belușică: Am încercat să fac un apel pe rețelele de socializare, pentru că mi s-a părut cea mai bună soluție. Anunțurile obișnuite, date în „Viața Medicală”, în presa locală, în presa națională, nu au prea dat rezultate, până acum. Spitalul publică, în fiecare lună, anunțuri de angajare, pentru care nu sună nimeni. Deci este foarte clar că mesajul conducerii spitalului, până acum, nu a ajuns unde trebuie. Solicitarea mea, făcută pe rețelele de socializare, a avut, categoric, succes. Spun asta, pentru că toți medicii care m-au apelat, au făcut-o în urma mesajului transmis de mine, nu ca urmare a anunțurilor publicate.
Câte apeluri ați primit, din partea medicilor, dornici să se angajeze la Călărași?
Dr. L. Belușică: Au fost 8 apeluri, iar două solicitări au venit de la familii de medici. Cu o parte dintre ei, m-am și întâlnit, deja, în cadrul unor discuții de cunoaștere și am abordat o serie de probleme și condiții. Am speranța că se vor concretiza toate. Și astăzi, când discutăm împreună, am fost căutat de doi medici, din altă localitate, care doresc să vină să lucreze la Călărași. În ceea ce privește specialitățile acestor medici, pot să vă spun că vom reuși să acoperim secții care au mare nevoie de medici. Singurele locuri unde nu avem nevoie de medici sunt medicina legală și anatomia patologică. În rest, toate specialitățile au nevoie de, cel puțin, un cadru medical. Pe primul loc este ATI-ul, care deservește tot spitalul, și apoi sunt secțiile care deservesc copiii și nou-născuții: ginecologia, neonatologia și pediatria. Nu rămân pe planul doi nici alte specialități, cum ar fi cardiologia, unde un singur medic nu poate să facă față cerințelor venite din întreg județul. Am găsit soluții, variante și pentru plata salariilor, mai mult decât atât, probabil, ați auzit că spitalul nostru va organiza o conferință, unică pe țară, la care vor participa: medici, juriști, avocați, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai guvernului, în 29 și 30 septembrie, când vom dezbate, la Călărași, problema „hemoragiei” de personal sanitar, din România. Vom vedea care sunt cauzele, care sunt modalitățile prin care putem stopa acest fenomen și, la final, vom face un memorandum, pe care îl vom înainta primului-ministru.
Medicii care vor veni la Călărași, cât de repede vor avea o locuință de serviciu? Pentru că am avut medici care au locuit, luni de zile, la spital, după care au renunțat și au plecat.
Dr. L. Belușică: Președintele Vasile Iliuță a propus ca medicii să-și aleagă unde vor să locuiască, iar chiriile vor fi plătite de la Consiliul Județean până când vor fi gata apartamentele de serviciu, care vor fi achizitionate de catre instituție.
După o scurtă radiografie a situației din Spitalul Călărași, care credeți că sunt principalele obiective pe care trebuie să vă axați, la început?
Dr. L. Belușică: Principalul obiectiv este aducerea de personal, al doilea, dotarea spitalului, pentru că este unul dintre motivele pentru care medicii nu rămân aici, și, la final, infrastructura, care nu este un subiect ce ține de mine, dar pentru care președintele Iliuță a și găsit soluții, pentru renovarea unor secții sau construcția unui nou corp de spital. În doi ani de zile vom muta în clădirea nouă: pediatria, psihiatria, neurologia, geriatria, obstetrica-ginecologia și nou-născuții. Acest proiect a fost aprobat de consilierii județeni.
Multe nemulțumiri, justificate de altfel, au venit pe fondul lipsei medicilor la camera de gardă UPU Pediatrie. Practic, între orele 8.00-13.00, niciun medic nu este să vadă urgențele venite pe secția pediatrie.
Dr. L. Belușică: Încercăm să ne reorganizăm mai bine, în acest sens. Avem pe secția pediatrie, în momentul de față, doi medici, care au peste 40 de paturi de care răspund, dar, în ultimele zile, ne-am organizat ca și cei care vin la camera de gardă pediatrie să fie văzuți de un medic.
Este importantă și o comunicare corectă, cu cetățenii. Din păcate, și la acest capitol, Spitalul Călărași nu a excelat. Cum vedeți dvs. acest aspect?
Dr. L. Belușică: Vom comunica, în permanență, cu cetățenii, astfel încât aceștia vor fi foarte bine informați, pe toate căile posibile, despre ceea ce se întâmplă în Spitalul Județean din Călărași.
De ce ar trebui călărășenii să aibă încredere în varianta Laurențiu Belușică, după ce s-a încercat, inclusiv, un management extern, care s-a dovedit a fi un fiasco?
Dr. L. Belușică: Vă răspund la această întrebare, cu un mic secret personal: este pentru prima dată în viața mea, de peste 30 de ani de medicină, când îmi dau seama că pot realmente să fac ceea ce trebuie pentru organizarea și buna funcționare a unui sistem medical. Am venit aici cu toată experiența mea de medic și cadru didactic, experiență pe care o pun în slujba călărășenilor.
Vă marturisesc că vin cu mare plăcere la serviciu!
Domnule director medical, vă mulțumim și vă dorim mult succes!