Marţi, 21 iunie, municipiul Călăraşi a fost gazda unui amplu eveniment, menit să aducă o rază de speranţa în viaţa persoanelor cu dizabilităţi. În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc Conferinţa ,,Consolidarea capacităţii instituţionale a Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România. Acest amplu eveniment a fost organizat la iniţiativa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Călăraşi, cu scopul de a pune bazele unui parteneriat interinstituţional cu Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România(CNDR) şi cu Consiliul Judeţean Călăraşi în vederea promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În cadrul acestui important eveniment s-a pus în discuţie necesitatea elaborării şi promovării iniţiativelor legislative în vederea creşterii accesibilităţii persoanelor cu nevoi speciale pentru ca acestea să poată avea posibilitatea să trăiască independent şi să participe, pe deplin, la toate aspectele vieţii. Acest lucru presupune acces egal la serviciile de sănătate, transport , educaţie, sport, cultură, comunicare. De asemenea, reprezentanţii conducerii DGASPC Călăraşi au adus în atenţie faptul că este imperios necesară îmbunătăţirea serviciilor comunitare, în sprijinul persoanelor cu handicap şi în funcţie de nevoile acestora, precum şi integrarea copiilor, cu un coeficient de inteligenţă sub limitele normale, în şcoli speciale.
Tot în cadrul conferinţei s-au adus în atenţie faptul că judeţul Călăraşi este unul dintre puţinele judeţe din ţară care nu are o şcoală destinată copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale. Reprezentanţii DGASPC au susţinut faptul că lipsa unei asemenea unităţi de învăţămînt special aduce un mare dezavantaj copiilor care doresc să urmeze clase superioare adecvate fiecărui tip de dizabilitate. Mulţi dimtre copiii care primesc certificat de orientare şcolară din partea specialiştilor din cadrul DGASPC sunt nevoiţi să urmeze unităţi şcolare din Bucureşti sau din alte oraşe din ţară.
Din păcate, nici Inspectoratul Judeţean Şcolar şi nici Consiliul Judeţean Călăraşi nu au demarat,până în prezent, primii paşi în vederea realizării unei unităţi şcolare destinate copiilor cu dizabilităţi. Însă, odată cu semnarea parteneriatului dintre DGASPC Călăraşi, Consiliul Judeţean și CNDR, crearea unei astfel de şcoli va putea deveni o prioritate a factorilor de decizie, din judeţul Călăraşi .
La această importantă conferinţă au participat reprezentanţii conducerii DGASPC Călăraşi şi ai CNDR, prefectul judeţului, George Iacob precum şi primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin. Printre invitaţi s-au mai aflat: Vasile Cristea,vicepreşedintele Comitetului Paralimpic Român, Justina Radu directorul executiv al CNDR, Stan Paraschiv, preşedintele Filialei Ialomiţa al Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, reprezentanţii ASCHFR – Filiala Călăraşi , Pompilia Zeţa, preşedinta Asociaţiei ,,Noi Orizonturi”, Marius Dumitrescu , directorul Direcţiei Judeţene de Sport Călăraşi .
Prezentă la acest deosebit eveniment, diretorul DGASPC Călăraşi a ţinut să aducă în atenţie importanţa acestui eveniment.,, Mulţumim Consiliului Naţional al Persoanelor cu Dizabilităţi pentru că s-au gândit la noi şi suntem onoraţi să vă avem alături astăzi, la Călăraşi. Mulţumim tuturor invitaţilor, Consiliului Judeţean Călăraşi, Primăriei Călăraşi, Inspectoratului Şcolar, ONG-urilor, instituţiilor care ne-au fost alături. Nu mai doresc să existe acea barieră care delimitează două lumi diferite, a persoanelor fără nicio problemă şi a persoanelor cu dizabilităţi. Eu vreau ca această barieră să dispară. Îmi doresc ca, în urma acestei conferinţe, obiectivele pe care noi ni le-am propus să ia amploare şi să se dezvolte”, a precizat Doiniţa Nicolae, directoarea DGASPC Călăraşi.
,,Trebuie să arătăm că şi nouă ne pasă, iar aceşti copii minunaţi trebuie susţinuţi, cadrele medicale, şcolare, trebuie susţinute. Părinţii, familia şi aparţinătorii trebuie susţinuţi şi încurajaţi. Nouă ne revine următoarea sarcină, ca prin măsuri guvernamentale să susţinem şi să dezvoltăm ceea ce împreună apreciem că se poate, iar comunitatea locală să dezvolte acea latură a educaţiei pentru semenii noştri, aflaţi în nevoi deloc uşoare”, a spus prefectul George Iacob.
“Îmi face plăcere să observ că, alături de noi, sunt reprezentanţi ai principalelor instituţii publice din municipiul şi judeţul Călăraşi, care, împreună cu societatea civilă, cu ONG -rile prezente, concură la un climat în care noi dorim să existe accesabilitate pentru toate persoanele, la orice tip de activitate din societatea noastră. Vrem să facem paşii necesari pentru a trece la acest deziderat, la accesibilitate, la lucrurile practice. În timp, am reuşit şi încercăm să facem acest lucru. Reuşim să facem accesibile spectacolele de teatru. Reuşim să facem accesabilitate pentru toate persoanele la toate activităţile culturale sau la serviciile de sănătate publică. În continuare, suntem gata să oferim condiţiile necesare accesabilităţii, pentru ca acest cuvânt să devină, practic, un fapt al cotidianului”, a afirmat Daniel Ştefan, directorul Direcției de Dezvoltare Regională, din cadrul Consiliului Județean.
,,Pentru persoanele cu dizabilităţi ar trebui să existe bun simţ, iar când ne întâlnim cu aceste persoane nu trebuie să avem niciun fel de reacţie, totul să fie ceva normal. Încă nu avem dezvoltat acest cult al persoanelor cu dizabilităţi. Eu sunt alături de aceste persoane, pentru că şi în familia mea am avut pe cineva cu probleme, 21 de ani, care a fost imobilizat la pat, din cauza unei erori medicale. Ştiu cât de mult se chinuia cu acea persoană. Mai mult, nu a primit un leu de la statul român. Noi putem să armonizăm această legislaţie, care este destul de alambicată, după părerea mea. Din punctul meu de vedere, nu există atât de mare interes privind finanţarea acestui sector sensibil, pentru care occidentul acordă o maximă atenţie.”, a menţionat primarul Daniel Drăgulin.
Cu prilejul acestui deosebit eveniment a fost amenajată o expoziţiei cu obiecte hand-made, realizate de copiii din centrele de plasament ( SERA, Perişoru, Olteniţa), din cadrul DGASPC Călăraşi .
În a doua parte a zilei s-au desfăşurat diferite activităţi sportive, unde au participat tineri şi copii cu dizabilităţi .