Deputata Raluca Surdu la deschiderea anului şcolar şi a noii sesiuni parlamentare

foto 1Raluca Surdu alături de Asociaţia „Împreună pentru Viitor” din Spanţov. Cu sprijinul deputatei Surdu, două reprezentante ale acestei asociaţii au participat în perioada 4-8 septembrie la EcoStudent Camp organizat la Păltiniş, SibiuRaluca Surdu încurajează asumarea rolurilor de multiplicatori şi generatori de schimbare a celor implicaţi în acţiuni de interes pentru comunitate.

Toamna se numără bobocii şi, chiar dacă este anotimpul cărămiziu al căderii frunzelor, este şi cel al bilanţului şi al unui nou început de drum. Toamna vedem cât de rodnic a fost anul, ce am făcut bine, ce am fi putut face şi mai bine, ce a depins de noi şi ce a fost ca „un dat” din afara noastră – de la natură, de la hazard, de la providenţă sau de la Dumnezeu… Odată trasă linia la bilanţ, ochii se îndreaptă dinspre trecut spre viitor. Trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat constituie baza pe care stăm astăzi şi pe care ne construim ziua de mâine. Toamna este anotimpul deschiderii unor noi capitole în viaţa noastră a tuturor. Părinţi, bunici, copii, trăim vibraţia unui nou început în evoluţia noastră şi a celor de lângă noi. Toamna, după perioada concediilor – timp de refacere şi de reflecţie, continuăm lucrurile de unde au rămas, sau căutăm noi şi noi provocări.

boboci sDeschiderea anului şcolar 2013-2014 – grija pentru viitorul nostru: „Ca de fiecare dată în ultimii 4-5 ani, am fost alături de copiii, atât fizic, la şcolile pe care le-am vizitat, cât şi simbolic, odată cu ghiozdanele şi rechizitele oferite tuturor bobocilor din clasa pregătitoare – clasa 0, şi din clasa I-a. Am pus în fiecare ghiozdănel o parte din sufletul meu şi multe, multe gânduri bune de încurajare pentru prichindei. Plus multe speranţe de dezvoltare armonioasă, întrucât este vorba despre cei care reprezintă viitorul nostru”, a declarat emoţionată deputata Raluca Surdu.

O nouă sesiunea parlamentară – responsabilităţi suplimentare ca vicelider al deputaţilor liberali: „Anul acesta a adus şi o premieră pentru mine: odată cu elevii, am început şi noi deputaţii noua sesiune parlamentară. Am intrat în a doua sesiune a primului an de mandat. Dacă este să considerăm cei 4 ani de mandat ca o evoluţie a lucrurilor din viaţa fiecăruia, putem extrapola şi considera că primul an corespunde copilăriei, cel de-al doilea, adolescenţei, cel de-al treilea, maturităţii, iar cel de-al patrulea, seniorităţii. În această legislatură suntem 210 boboci deputaţi şi 102 boboci senatori, toţi la primul nostru mandat. Prima sesiune a fost grea, dar frumoasă. Am descoperit lucruri, ni s-au confirmat sau infirmat aşteptări, am avut şi frustrări dar am dobândit şi noi speranţe şi perspective. A fost şi încă este o etapă de acomodare, în care suntem atenţi la ce şi cum trebuie să facem. Vă sună cunoscut? Această sesiune parlamentară a debutat pentru mine cu dobândirea unor responsabilităţi în plus faţă de colegii mei din Partidul Naţional Liberal, din calitatea mea de vicelider al acestora. Primirea unei astfel de încrederi de al aceştia mă onorează şi mă mobilizează. Mai avem de luat în calcul o altă mare provocare ce se apropie: alegerile din primăvară pentru Parlamentul European. Dacă este să mă gândesc de pe acum la următorii trei ani de mandat, anul doi va fi unul în care cel puţin eu am aşteptări mai mari de la mine şi de la ceilalţi. Va fi anul în care vom testa, vom provoca, vom experimenta cu o mai mare lejeritate şi siguranţă. De la ultimii doi ani de mandat am şi mai multe aşteptări, fiind definitorii pentru încheierea unui mandat de succes şi deci pentru prezentarea realizărilor şi lucrurilor mai puţin îndeplinite în faţa celor pe care i-am reprezentat timp de 4 ani şi eventual pentru solicitarea acordării încrederii pentru încă un mandat de deputat. Eu sunt adepta precauţiei, a paşilor mici, dar siguri, chiar dacă uitându-mă în jurul meu în Parlament observ pe unii care doresc să sară etape, îşi doresc o „maturizare” rapidă, iar pe alţii îi văd încremeniţi, anchilozaţi într-o etapă sau alta.”

foto 2 Raluca Surdu alături de voluntarii de la acţiunea „Sănătate pentru Olteniţa” organizată în zilele caniculare ale lunii august. Voluntariatul este o valoare intrinsecă şi o resursă de dezvoltare personală şi comunitară. Raluca Surdu încurajează adoptarea unei culturi a voluntariatului de către cât mai mulţi cetăţeni, spre binele a cât mai multor comunităţi. 

Activitatea parlamentară – calitate şi mai puţin cantitate: „Am văzut cât de importantă este diferenţierea între calitate şi cantitate în actul de legiferare. Este mai uşor să cuantifici activitatea unui parlamentar după numărul de propuneri legislative sau de amendamente depuse. Există însă astfel riscul să se scape esenţa, să se genereze o presiune către o cursă în care să se acorde mai multă atenţie formei decât fondului. Purtând responsabilitatea votului pe care îl dai, este important să ştii să asculţi, să înţelegi raţiunea din spatele unor propuneri sau iniţiative, să poţi combate, să aduci îmbunătăţiri de substanţă, să atragi sprijin pentru ideile tale. Activitatea parlamentară este mai puţin cea vizibilă la televizor, când sunt prezentate imagini cu caracter inedit din timpul şedinţelor din plen, şi mai mult cea din cadrul comisiilor de specialitate, acolo unde au loc discuţii intense, aprinse şi de multe ori interminabile. Dar mai este şi cea din cabinetele parlamentarilor, acolo unde împreună cu experţi, consultanţi şi consilieri se întorc lucrurile pe toate părţile pentru ca, după ce firul se despică în 4, să iasă la iveală o direcţie de urmat şi un plan de acţiune de foto 3realizat. Acestea reprezintă doar una dintre cele două aspecte ale reprezentării cetăţenilor în cadrul puterii legislative. Cea de-a doua se referă la activitatea în teritoriu.”

Membri ai echipei de liceeni care a reprezentat judeţul Călăraşi la Concursul naţional de proiecte antidrog “Împreună” 2013, 27 august – 1 septembrie, Eforie Sud. Raluca Surdu sprijină implicarea elevilor în activităţi extracurriculare educative, culturale şi sportive, încurajând astfel participarea, asumarea responsabilităţilor şi dorinţa de autodepăşire a tinerilor.    

În teritoriu – facilitarea dobândirii cunoaşterii: „Ca politician, ştiam de dinainte cât de important este să fii alături de oameni, iar ca parlamentar mi s-a cimentat convingerea că oamenii au nevoie să-ţi simtă prezenţa în rândurile lor. O prezenţă deschisă, autentică, în primul rând ca om care înţelege problemele, apoi ca sprijin pe care îl poate feri. Am descoperit, sau mai bine spus mi s-au confirmat şi limitele pe care un parlamentar le are. De aceea, viziunea mea este către idealul în care fiecare dintre noi se poate înălţa prin propriile forţe, prind acţiune concretă şi concentrată pe depăşirea condiţiei actuale. Misiunea pe care mi-o asum este de a facilita accesul la cunoaştere pentru cât mai mulţi dintre cei care doresc să evolueze. A fi informat este important, a şti ce să faci cu informaţia este definitoriu, a dobândi cunoaştere este capital, iar a acţiona este vital. De aceea, prin Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa, sprijinim pe cei care doresc să facă lucruri, doresc să fie antreprenori. Este vorba atât despre antreprenoriatul social – acolo unde se doreşte realizarea unui impact social pozitiv, acolo unde iniţiative şi acţiuni punctuale răspund unor necesităţi identificate în comunităţi specifice. Dar cu atât mai mult este vorba despre antreprenoriatul de afaceri, cel care stimulează inovaţia, care se construieşte cu creativitate şi efort pe o piaţă cot la cot cu concurenţa, cel care îl face pe iniţiator stăpânul propriului destin dar şi posibil creator de locuri de muncă pentru alţi membri ai comunităţii.”

 

 

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Salariile medicilor călărășeni date după principiul: cerere și ofertă

joi sept. 19 , 2013
Un alt subiect mediatizat, în ultima vreme, în ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență Călărași, a fost și acela al salariilor, plătite diferențiat, medicilor veniți din afara județului Călărași, care au încheiat contract de prestări servicii, lucrează pe secțiile care funcționează, la limită, ca număr de cadre medicale și […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!