Cu conturile blocate şi plin de jeg, Spitalul Judeţean Călăraşi are un nou manager: al treilea

spital CalarasiSituaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi nu este, nici pe departe, una liniştită, cu tot managementul privat care a preluat activitatea acestuia, la începutul anului trecut.
După un an şi trei luni de la atribuirea managementului firmei Tetraedru Medical Consulting SRL, Spitalul Judeţean Călăraşi este la un pas de colaps. Cu conturile blocate de luni de zile, din cauza datoriilor care depăşesc 3 milioane de lei, fără bani de medicamente şi cu o mizerie de nedescris în multe dintre secţiile din spital, fapt recunoscut şi de către preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, Spitalul din Călăraşi şi-a schimbat, încă o dată, managerul.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Filipescu, în această săptămână.
Am luat hotărârea, de comun acord cu conducerea firmei Tetraedru, de a schimba managerul spitalului, din cauză că acesta nu şi-a atins indicatorii de performanţă. Mihai Nistor va fi înlocuit de Elena Dinu, fost director al spitalului din Giurgiu, imediat după sărbători. Spitalul este dator vândut, la observaţiile pe care le-aţi avut şi voi, presa, e plin de jeg şi nu mă joc cu acest spital. Voi face schimbări, până vor avea un manager capabil”, a spus preşedintele Filipescu. Acesta nu ia în considerare schimbarea firmei care răspunde de spital şi merge doar pe ideea schimbării managerului, pe motiv că este singura firmă care s-a prezentat la licitaţia de preluare a spitalului. Există nişte indicatori, care sunt pe de o parte cei tehnici, pe care nu îi realizează, este managementul economic care suferă şi el, deoarece nu sunt bani de medicamente, nu s-au făcut minime igienizări pe secţiile spitalului. Nu poate Consiliul Judeţean să plătească şi apa şi curentul, adică tot ce înseamnă cheltuieli curente. Ni s-au pus spitalele „în cârc㔺i mă întreb unde sunt banii care se strâng la Ministerul Sănătăţii care ar trebui folosiţi într-un singur scop. Am avut multe discuţii în contradictoriu, destul de dure, cu fostul nostru ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care îmi spunea tot timpul că nu are bani să îmi dea pentru spital. Consiliul Judeţean trebuie să finanţeze reparaţiile capitale, reparaţiile curente şi investiţiile în domeniu pentru a cumpăra aparatură. Nu dă bani pentru medicamente şi nici nu plăteşte salariile. Mai mult de 15% din bugetul Consiliului Judeţean se duce pe spital! Din cele 12 poziţii pe care trebuie să le susţină Ministerul Sănătăţii, niciuna nu a primit bani, nici anul trecut şi nici anul acesta nu va primi, probabil! ”, spune preşedintele Filipescu.
Preşedintele spune că banii pentru medicamente sunt aproape insignifianţi, deoarece mărirea salariilor angajaţilor din spitale s-a făcut tot pe cheltuiala acestor instituţii, fără ca banii să fie suplimentaţi de la guvern, astfel că a crescut procentul din încasările lunare ale spitalului, de la 70% , la peste 80%, în detrimentul activităţii medicale.
În ceea ce priveşte modul în care poate fi redresată activitatea financiară a spitalului, Filipescu spune că singura posibilitate este ca acesta să producă bani.
„Primul manager, Dan Romulus Şerban a făcut un lucru foarte bun. A făcut să meargă Ambulatoriul. El a făcut o treabă bună, în schimb, stilul de a se purta dictatorial a creat animozităţi şi s-a suit în capul medicilor. Mihai Nistor a fost exact la polul opus: s-au suit medicii în capul lui. A fost mult prea liniştit şi nu şi-a atins indicatorii de performanţă. Elena Dinu, noul manager are experienţă şi sper să facă treabă bună!”, a declarat Răducu Filipescu.
Singura firmă din România care oferă servicii de management pentru spitale este SC Tetraedru Medical Consulting SRL. Potrivit ultimelor date privind firma, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, aceasta avea, în 2012, doar trei angajați și o cifră de afaceri de 266.500 lei.
Presa locală scrie de experimentele eșuate ale acestei firme, la celelalte spitale unde a preluat managementul:
Primul consiliu județean care a ales o firmă privată ca manager al Spitalului Jude¬țean este cel din Mehedinți. După aproape doi ani, același Consiliu Județean a decis să renunțe la firma de management.
Legat de această decizie, CJ Mehedinți nu a prezentat exact cauzele, însă reprezentanții instituției au spus că există motive pentru rezilierea contractului de management și că firma nu a respectat clauzele contractuale.
Tetraedru Medical Consulting se ocupă și de managementul Spitalului Județean de Urgență din Călărași și de a celui din Târgu Jiu. În ambele spitale au existat probleme. Din noiembrie 2013, spitalul din Călărași are conturile blocate, iar în cazul unității sanitare din Târgu Jiu, Ministerul Sănătății a început o anchetă în urmă cu aproape două luni. Și alte spitale publice din România au anunțat, de curând, că vor să externa¬lizeze managementul spitalelor aflate în subordine, printre acestea numărându-se şi Spitalul Județean din Buzău.
”, scrie www.opiniabuzau.ro.

Next Post

Borcea: Peste 4000 de oameni contestă preţul apei impus de RAJA Constanţa

joi apr. 17 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱“Înainte de sărbătorile de Paști, comuna Borcea se află în plină campanie de curățare si igienizare a localităţii. Oamenii plătiți în baza Legii 416, cărora li s-au alăturat angajații primăriei, au toaletat copacii și au văruit podețele. Primăria Borcea are în vedere infrastructura, pe care […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!